-->

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

No

Featured Slider Styles

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

Dark or Light Style

Prepovedano kopiranje vseh vsebin in fotografij brez dovoljenja avtorice. Zagotavlja Blogger.

Preišči ta spletni dnevnik

Doma narejena darila za novorojenčka


Ne spomnim se več, kdaj sem nazadnje kupila darilo za novorojenčka. Za tako posebne priložnosti se še dodatno potrudim in izdelam kaj lepega, uporabnega, unikatnega. Tokrat z vami delim moj seznam najljubših daril, s katerimi sem presenetila mlade družine.



IGRAČE

ROPOTULJICE

Mehka ropotuljica je preprosta igrača, ki jo brez težav sešijete tudi brez šivalnega stroja. Potrebujete le nekaj blaga, polnila, kraguljček in sukanec. Lahko se pere v pralnem stroju in suši v sušilnem, kar pomeni res enostavno vzdrževanje čistoče (česar si pri grizalih iz drugih materialov ne upam trditi).


Kvačkane ropotuljice, prav take v obliki kosti, so imeli moji fantje res radi. Če ste le spretni s kvačko, jaz nisem, je pa na srečo moja mama, z bombažno prejico obkvačkajte kraguljčke (dva kot na fotografiji ali več v obliki obročka). Kvačkane ropotuljice so lahke, pralne, čedne in se odlično obnesejo tudi kot grizalo.



GRIZALA

Dojenčkova veriga nudi otroku veliko zadovoljstva pri preprijemanju in je eno od boljših grizal.


Zajčje uhlje lahko urežemo kar iz brisačke (ali katerega drugega blaga, ni nujno, da so iz frotirja) in zato ne potrebujemo kupovati večje količine blaga. Uhlje iz obročka enostavno odvežemo in operemo.


DRUGE SENZORIČNE IGRAČE

Kadar podarim nogavičke za radovedne, me starši malo čudno gledajo. Otroci se začnejo pri štirih in pol, petih mesecih intenzivno igrati s svojimi stopali, 'najdejo noge', in jim take nogavičke naredijo res veliko veselja.


Čudovito žogico lahko najdete pod več imeni: Takanne/Montessori/amiš/žogica sestavljanka ... Primerna je za tiste obdarovance, ki nam res veliko pomenijo (ali pa bi radi naredili nanje konkreten vtis) - ni tako zahtevna za izdelavo, a delo je zares zamudno. Lahko jo naredite na dva načina: prvi in drugi. Meni je ljubši slednji, vi pa se odločite sami. Zakaj sem tako navdušena nad njo? Ni samo lepa, otrok jo lahko uporablja kar nekaj časa in na različne načine: obešeno na igralni lok prijema, brca, vleče k sebi, grize. Prime jo lahko prej kot navadno žogo, saj mu ne uide iz rok. Kotali se počasneje od običajne žoge in je tako primerna za spodbujanje plazenja. Seveda je uporabna tudi kasneje, za nogomet, pravijo moji fantje :)


Material za izdelavo senzorične stekleničke imamo pogosto ali, če ste mi kaj podobni, vedno pri roki. Senzorične stekleničke očarajo dojenčke, malčke in starše :)





Črno-bele slike lahko narišejo nekoliko večji otroci. Predlagam res goste, nerazredčene prekrivne barve za lepe kontraste ter enostavne motive. Spodnji dve sliki je ustvaril P za D-ja pri dveh letih in nista ravno zgleden primer. Uporabila sem tudi kontrastna okvirja (bel in črn, Jysk).


MOBILE

Lastovke bodo navdušile vsakogar! Narejene so iz filca, držalo je tudi domače izdelave. Nežno se gibajo in pritegnejo dojenčkov pogled, obenem pa ga ne preobremenijo z vidnimi informacijami. Izdelava preprosta, pomagate pa si lahko seveda tudi z že izdelano predlogo.


Pereščkasti mobili, tu sem uporabila črno, belo in rdeče perje (iz trgovine z ustvarjalnim materialom), se nežno zibajo ob vsakem premiku dojenčka, on pa jih rad opazuje. Mehko in počasno zibanje, vrtenje ne preobremeni novorojenčka kot divje piskajoče/žmigajoče/pojoče pisane igrače.


Metuljčki so še en mobil, ki se obrača k naravi in navdušuje. Z nekaj spretnosti (in fotografijami metuljev s spleta) lahko ustvarite res dih jemajočo igračo ali kasneje okras.


Obešanke, kot sta na primer obešanka z zvončkom in obešanka z obročem, so enostavne za izdelavo. Lahko se jih pritrdi na različne igralne loke, ročaj košare vozička, avtosedeža ...



Montessori mobili so lahko krasno darilo za starše, ki sledijo pedagogiki montessori. Ne glede na to, katerega izberete, vsi so krasni in v vse je vloženo veliko skrbi in ljubezni.



OBLAČILA IN DODATKI

Pred kratkim sem podarila kompletek, ki ga sestavljajo hlačke (kroj iz Burde, 5/2015), slinček ter trak za ušesa. Za slinček-rutko sem uporabila ostanke frotiraste brisače iz katere sem izrezala zajčje uhlje, nič ni šlo stran. Bagatova Višnja premore le osnovne oblike šivov, pa so mi vseeno uspeli lepi izdelki. Kar pogumno!


Pižamica zavozlanka je tudi lepo darilo, saj je malo posebna, tolerira večje ritke v pralnih plenicah (koliko bodijev in pajazkov, ki smo jih dobili v dar ni bilo mojim otrokom več oziroma prav dolgo prav). Izdelava pa tudi ni tako zahtevna.


Copatkov še nisem podarila, a so tako lepi, da jih R-ju še kar ne uspem umakniti iz omare (pa mu niso prav že več kot eno leto). Res lep, ne pa lahek šiviljski projekt. Uporabite lahko tudi ostanke blaga.


Kravate so zaščitni znak mojih sinov ob posebnih priložnostih, a jih kljub temu rada naredim tudi drugim otrokom.



EMBALAŽA - darilna škatla

Škoda bi bilo, če bi skrbno izbrano in izdelano darilo zavili v manj skrbi in izbranosti. Naše zadnje darilo novorojenčku smo zapakirali tako, da je bila smiselna tudi darilna škatla. Na lepo belo škatlo je P s črnimi akrilnimi barvami narisal nekaj enostavnih motivov. Te bo lahko mali obdarovanec opazoval že zelo kmalu.



DARILA ZA MAME in ostale družinske člane

Če ste sami že starši, potem veste, kako zelo hitro zrastejo otroci. Čudovit print v okvirju bo novopečene starše opominjal na minljivost vsega težkega, a tudi vsega lepega, opominjal jih bo na pomembnost vsakega slehernega trenutka ...


Print z zapisom Ko bodo zrasli ... (preberi ga) lahko naročite pri Blagor ali na elektronskem naslovu: info@blagor.si .Več fotografij lahko najdete v tem zapisu.

V teoriji sicer zelo podpiram darila za mame (očetje jih ne bodo nič manj veseli) v obliki vnaprej kuhanih obrokov (v enormnih količinah), bonov za čiščenje stanovanja in drobnih pozornosti samo za mame, a ker se, čeprav nimam več ne novorojenčkov ne dojenčkov, tudi sama ne bi branila le-teh, nekako ne pridem do realizacije.

V kolikor vas srbijo prsti in še kar ne morete nehati izdelovati drobnih pozornosti, kot se je pred kratkim zgodilo meni, lahko izdelate tudi darilo za starejšega sorojenca - recimo predpasnik, za katerega brezplačen kroj in navodila dobite pri nas.

Boste tudi sami poskusili? S čim?
QuickEdit

You Might Also Like

3 komentarji:

  1. Sanja, imam eno vprašanje. Zadnjič sem za mojega fantka ustvarila podobne slikice kot tvojo s srčkom. Toda ko sem odstranila slikopleskarski trak, mi je odstranil tudi papir. To se mi je zgodilo pri uporabi šeleshamerja in risalnega papirja.

    Ti si uporabila platno. Ali v tem primeru nisi imela problemov? Si morda uporabila drugačen lepilni trak?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Verjamem, ja, da je strgali tudi seleshamer. Ne, iz platna se lepo odstrani,nic ni gor ostalo oz se odtrgalo. Uporabila sem navaden pleskarski trak...

      Izbriši
  2. Super, res hvala! Komaj čakam, da teta nabavi platno in poskusimo še tam. Delamo namreč okraske za novo otroško sobico. :D

    In to je odlična ideja!

    OdgovoriIzbriši

xxxx
aaaa Arhiv spletnega dnevnika

Follow @zogice.in.kravate