-->

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

No

Featured Slider Styles

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

Dark or Light Style

Prepovedano kopiranje vseh vsebin in fotografij brez dovoljenja avtorice. Zagotavlja Blogger.

Preišči ta spletni dnevnik

Mavrični 'tie-dye' pirhi


Barvanje pirhov mi vsako leto predstavlja velik izziv, saj si želim, da bi bili le-ti posebni, lepi, hkrati pa mi je pomembno, da so pirhi varni za uživanje ter da lahko v delo vključim vse tri otroke. Res sem bila vesela, ko sem našla zelo preprosto 'tie-dye*' tehniko s katero so nastali čudoviti in unikatni mavrični pirhi. 


Večino materiala za izdelavo mavričnih pirhov, če ne kar vsega, imate verjetno že doma:
  • bela jajca (ali rjava jajca in alhoholni kis),
  • papirnate brisačke,
  • barve za živila,
  • elastike,
  • pršilka z vodo,
  • rokavice za zaščito rok,
  • olje.
Jajca skuhamo, nato pa vsako posebej zavijemo v kos papirnate brisačke ter jo na vrhu jajca tesno zapremo z elastiko. Na papirnato brisačko nakapljamo nekaj kapljic različnih barv za živila (ne dolgo nazaj pa sem v Sparu našla tekoče barve za živila dr. Oetker). Vmes pustimo nekaj praznega prostora. Nekoliko poškropimo jajce z vodo, da se barve začnejo prelivati in ga narahlo stisnemo oziroma pritisnemo brisačko na jajce. Počakamo, da se papirnate brisačke popolnoma posušijo (pustimo sušiti vsaj čez noč), nato pa jajca odvijemo. Po želji jih natremo s kapljico olja za lesk in večjo intenzivnost barve. 


Barve nekoliko prehajajo skozi lupino, a smo lahko brez skrbi, saj so namenjene uživanju.


Naj dodam še nekaj napotkov:
  • Jajca običajno dam direkt iz hladilnika v lonec s hladno vodo. Ko voda zavre, jih kuham še 10 minut.
  • Če nimam belih jajc, ki sicer dajejo najlepše rezultate, pol vode nadomestim z alkoholnim kisom in jajca po kuhanju operem ter nežno zdrgnem. Za beljenje s kisom uporabljam samo jajca z močno lupino (domača ali jajca hlevske reje, ne baterijske), sicer rada razpokajo ali pa se med umivanjem kar zdrobijo. Lahko pa uporabite tudi navadna, rjava jajca. Barve bodo manj izrazite, rezultat pa še vedno zelo lep.
  • Uporabljam debelejše brisačke ali pa hkrati dva kosa tanjših. 
  • Vzorec papirnate brisačke se mestoma pozna na pirhih (svetlejše pikice), zato raje izberem take z vzorci kot tiste brez.
  • Več vode nanesemo na papirnato brisačko, manj bo intenzivna barva pirhov.
  • Ena sama kapljica olja, ki jo vtremo v lupino, zelo poživi barve, kar je razvidno iz naslednjih treh fotografij.
  • V kolikor pirhe hranimo na vlažnem (npr. v hladilniku), lahko na prstih ali podlagi pustijo nekaj barve (kar je spet odvisno od količine uporabljanih barv oziroma intenzitete in lastnosti barv, ki jih uporabljamo). Puščanje barve omilimo s tem, da jih, ko jih odvijemo iz papirnate brisačke v kateri se je pirh barval, prebrišemo s čisto papirnato brisačko. Najbolje je, da jih prebrišemo tudi po oljenju.
  • V kolikor nimate barv za živila, lahko uporabite tudi barvo za pirhe v prahu. Pripravite jo kot v navodilih, le da uporabite manj vode (30 ml namesto 1 dl je preverjeno dobra mešanica za lepe in intenzivne barve). Pri nanašanju barve si pomagajte s kapalko.
  • Prav tako lahko uporabite tudi barve za živila v pasti ali gelu, predhodno jih razstopite v vodi, a bodite pozorni, da pirhe razvijete še preden se barva povsem posuši. Nekatere od omenjenih barv lahko vsebujejo sladkor, gostilo ipd., zaradi česar se vam lahko papir prilepi na jajce. Kako uspejo z barvami za pirhe v gelu, pa si lahko pogledate tu.
Tako preprosto, rezultati pa ...



Otroci so po svojih zmožnostih sodelovali v vseh fazah, najbolj pa so uživali pri razvijanju. Ja, res so čarobni, ti mavrični pirhi.




* 'Tie-dye' ali polno 'tied and dyed', torej 'zavezano in pobarvano', je tehnika barvanja oblačil, ki je bila zelo popularna v šestdesetih in sedemdesetih letih, več pa si lahko preberete na povezavi.

Vir.


QuickEdit

You Might Also Like

7 komentarjev:

  1. Ful luškani pirhi. Hvala za idejo. Jo preizkusim za prihajajoče velikonočne praznike. :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Čudoviti pirhi! Zanima me, če se kje dobijo bela jajca hlevske ali proste reje? Sama sem jih že iskala, pa jih žal ne najdem.
    Vprašala bi tudi, katere jedilne barve uporabljate.
    LP :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Za bela ne vem, lahko pa taka (torej bolj kvalitetna) rjava jajca razbarvate s kisom. Smo pa imeli pri nas nekaj let nazaj crne kokosi z majhnimi belimi jajci. Do barv je pa povezava v tekstu. Hvala :)

      Izbriši
    2. http://trgovina.krek.si/set-barve-za-zivila-4-kom.html

      Izbriši
  3. Lahko prosim še za kakšno idejo, kje lahko uporabimo barve za živila pri ustvarjanju z otroci, hvala.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Živjo! Sicer načrtujem objavo na to temo, a mine bo škodilo malo prej povzeti vsega skupaj. Torej, več poskusov iz te povezave: http://www.zogiceinkravate.si/2015/08/mesanje-barv-poskusi-ustvarjanje.html (mešanje barv, mavrično mleko, "hodeče" barve-kapilarni dvig), barvanje cvetic http://www.zogiceinkravate.si/2014/06/bolj-ali-manj-uspesno-barvanje-cvetlic.html , za domači plastelin http://www.zogiceinkravate.si/2015/11/kako-naredimo-in-uporabljamo-domaci.html, za Oobleck http://www.zogiceinkravate.si/2016/10/igra-z-nenewtonsko-tekocino-stikeez-na.html , marmoriranje papirja http://www.zogiceinkravate.si/2016/05/marmoriranje-papirja-s-peno-za-britje.html , za poskuse z vulkani http://www.zogiceinkravate.si/2018/03/limone-vulkani.html, senzorične stekleničke http://www.zogiceinkravate.si/2016/05/skoraj-vse-o-senzoricnih-steklenickah.html . (tempera barva se sicer kot usedlina nabira na dnu, ni ok), za obarvanje ledu http://www.zogiceinkravate.si/2014/10/ledena-doba-in-dinozavri.html , vode (v kolikor je nevarnost zaužitja) http://www.zogiceinkravate.si/2014/10/prenasanje-vode-z-veliko-in-se-vecjo.html , za prva ustvarjanja z barvami http://www.zogiceinkravate.si/2013/11/barve-za-zivilakoncno-spet-tabla.html , za senzorične posode http://www.zogiceinkravate.si/2014/03/postvalentinova-senzoricna-posodakopel.html , za packanja z brivsko peno http://www.zogiceinkravate.si/2014/08/packanje-z-brivsko-peno.html , za igro z želatino http://www.zogiceinkravate.si/2014/07/drugi-del-igre-z-zelatino.html , za prve prstne barve http://www.zogiceinkravate.si/2014/01/prstneve-barve.html, sicer pa ima kolegica blogerka še nevihto http://navihancki.si/kako-nastane-nevihta/, slikanje z mehurčki http://navihancki.si/slikanje-z-milnimi-mehurcki/ , dež v kozarcu http://navihancki.si/dez-v-kozarcu/ ...

      Izbriši

xxxx
aaaa Arhiv spletnega dnevnika

Follow @zogice.in.kravate