-->

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

No

Featured Slider Styles

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

Dark or Light Style

Prepovedano kopiranje vseh vsebin in fotografij brez dovoljenja avtorice. Zagotavlja Blogger.

Preišči ta spletni dnevnik

Pižamica ZAVOZLANKA


V kolikor me spremljate vsaj pet let in pol, potem morda ob naslovni fotografiji zavozlanih pižamic doživite kak deja vu. A tiste niso bile moje, ti sta. Tokrat bi z vami rada delila navodila za izdelavo zavozlanke, preproste, lepe in praktične pižamice za najmlajše dojenčke, ki je ne zapenjamo, ampak le na hitro zavežemo z enim vozlom. 

Zavozlanka je pižamica, ki je primerna za dojenčke od rojstva do okoli dopolnjenega tretjega meseca. Mene je prepričala predvsem zaradi dveh stvari:
  1. Ker je brez gumbov ali pritiskačev. Nima jih. Druge, ki so jih moji otroci nosili v prvih mesecih, ko sem jih pogosto previjala tudi ponoči, imajo pritiskače v obliki narobe obrnjenega Y, pa v T-obliki na hrbtu, pa preko trupa do gležnja ene noge (in se druga nekje zatika), v notranjem delu hlačnic ... Ne vem, če mi je napol budni z nočno-okornimi prsti kdaj uspelo v prvo vse pravilno zapeti. Velik vozelj, ne glede na to katerega od dveh predlaganih boste uporabili, ne zahteva posebnih finomotoričnih spretnosti. 
  2. Tolerantna je do še tako velike ritke v pralni plenici. Oblačila, predvsem bodiji in razni pajacki, zdaj ob deklici vidim, da tudi dekliške hlače, znajo biti sicer premajhni v tem delu.
Lahko napišem še, da je lepa? Primerna je tudi kot darilo ob rojstvu otroka, vsekakor gre na moj seznam doma narejenih daril in morda kot pustni kostum, saj lahko spodnji del oblikujete kot rep morske deklice (plavuti lahko podložite, kot pri tem kroju), ribe, morskega leva ali katere druge živali s plavutmi.

Vsekakor je ne uporabljajte več, ko se otrok začne obračati ali če ga kako drugače ovira pri gibanju. Opozorim za vsak slučaj, sicer jo še vedno nadenem naši A, ki je stara zdaj že 4 mesece, in ni videti, da bi jo ovirala pri kateri od njenih akrobacij.


Za eno zavozlanko potrebujemo 1,1m - 1,2 m bombažnega jerseja. Modrega z žirafami sem kupila 
že pred leti kupila,  desni v marelično-roza odtenku je od tu. Kroja nisem risala sama. Natisnila sem si tega, kroj za spalno srajčko, sledila navodilom, ter ga v spodnjem delu prilagodila po svoje. Pomembno je, da blago pred šivanjem operemo ter posušimo v sušilnem stroju, v kolikor imamo namen izdelek kasneje tam sušiti. Tako preprečimo neljubo krčenje. Na deklaraciji mojega blaga sicer piše, da se ga ne suši v sušilnem stroju, a bombažni jersey redko sušim drugače.


Kroj za spalno srajčko sem položila čisto na vrh blaga (dolžine pred pranjem 1 m modro blago in 1,2 m v marelično-roza barvi; nisem merila dolžine po pranju in sušenju), kolikor sem pač uspela odvihati jersey. Obrisala sem ga s piši-briši kulijem (zgine, ko blago prelikate) ter ga v liniji podaljšala za 10 cm. Naslednjo črto sem vlekla od te končne točke do konca blaga v smeri pregiba. Blaga spodaj nisem rezala v špico, ampak sem ga nekoliko zaokrožila (pri obeh pižamicah malo premalo, ni najlepše uspelo).


Spodnji del sem oblikovala pri vsaki od pižamic drugače. Bolj mi je všeč zaključek pri desni zavozlanki (od tu), leva ima ob zavezovanju bolj plavutasto obliko (od tu), ki lepo izpade pri obeh uporabljenih načinih zavezovanja.


Rokave sem malenkost podaljšala, (uporabila sem dolžino roba za navadno robljenje, čeprav sem robila z obrobnim trakom ter dodala 1 cm) saj so moji otroci kar veliki. Tudi če ne bi. Pri 4 mesecih so rokavi A še povsem prav, sicer nosi številko 68.


Pižamico sestavite po navodilih. Pomagate si lahko tudi s tem videom. Spodnjega dela nisem obrobila, saj mi je všeč nekončan jersey rob (tudi sama imam nekaj takih tunik), ker se blago tako ali tako ne cefra za zares in ker je enostavneje :) Šivala sem z zelo ozkim cik-cak šivom, kot predlagajo navodila. Na sukanec nisem bila pozorna in sem se ob projektu (oziroma bolj ob uporabi kasneje) naučila, da je treba šivati s poliesterskim sukancem, saj se bombažni zelo hitro strgajo (prej nisem vedela tega, mi je pa zdaj jasno marsikaj za nazaj). Elastičnega nimam, niti ga ne znam uporabljati.


Tovrstne obrobe na modri zavozlanki sem šivala prvič. Res, da imam že nekaj izkušenj tudi s šivanjem raztegljivih materialov, a v kolikor natančno sledite navodilom, mislim, da kar mora uspeti. Meni je bolj, kot sem računala. Zelo sem zadovoljna z obema izdelkoma, tako kar se tiče izgleda kot uporabe. Prijetno ustvarjanje vam želim!





QuickEdit

You Might Also Like

Ni komentarjev

Objavite komentar

xxxx
aaaa Arhiv spletnega dnevnika

Follow @zogice.in.kravate