-->

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

No

Featured Slider Styles

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

Dark or Light Style

Prepovedano kopiranje vseh vsebin in fotografij brez dovoljenja avtorice. Zagotavlja Blogger.

Preišči ta spletni dnevnik

NAŠ MONTESSORI


Tokrat Anja iz Žogice in kravate in Tanja iz Naš vsakdanji montessori združujeva svoje moči, talente, znanje in predvsem veselje ter vas vabiva v #nasmontessori - NAŠ MONTESSORI. 

Gre za projekt spodbujanja preproste igre, domačih igrač in didaktičnih materialov, odgovarjanja na potrebe in interese otroka, spodbujanja samostojnosti, preprostosti, čudenja … za projekt, ki bo v pomoč pri vključevanju montessori navdiha v Vaše in Naše domove. 

Za vsak mesec bova izbrali temo in okoli nje nizali svoje zapise na najinih blogih, FB straneh in IG profilih. Da jih boste lažje našli, jih bova označili z #nasmontessori (saj to veste, da #-om na IG lahko sledite oziroma se nanje naročite?), mesečne tematske pa z dodatnim tematskim npr. #nasamontessorimatematika. Na svojih blogih sva odprli poseben zavihek, kjer boste našli nekaj osnovnih informacij o #nasmontessori in povzetke posameznih tem. Ves čas pa ste vabljeni, da sodelujete tudi vi. Občasno bova postavili kakšen izziv ali pa vas povprašali po vaših dejavnostih, igri itd. Veseli bova fotografij in opisov v komentarjih in vaših profilih, le označite jih z oznakami (#nasmontessori), da jih najdemo in delimo z drugimi. Saj vemo, kako prav pridejo dobre ideje, a ne ;) Občasno bova sodelujoče tudi nagradili ;)

Izpostavili pa bi, da montessori ni tekmovanje, ker se vsak otrok razvija na sebi lasten način in sebi primerno hitrostjo! Bistvo pristopa je razvoj otrokove osebnosti in ne pridobivanje informacij. V montessoriju ni forsiranja otroka k intelektualnemu razvoju, zatorej nam ni potrebno skrbeti, da bo ‘moj’ otrok boljši, hitrejši in popolnejši od ‘sosedovega otroka’.

Pomembno je, da spoštujemo svoje otroke, jim zaupamo, sledimo in verjamemo vanje, zato, da bodo nekoč tudi sami verjeli vase!

Zato spustimo svoja pričakovanja, ignorirajmo družbeni pritisk in se podajmo s svojim otrokom na dolgotrajno potovanje, ki ga vodi otrokov notranji učitelj. Veseli bova vašega sodelovanja in soustvarjanja tople skupnosti, ki se v svoje življenje, družine in okolje trudi vključevati vrednote montessori. Dobrodošli v projekt sodelovanja NAŠ MONTESSORI.


Kje še naju najdete?
IG: Naš vsakdanji montessori, Žogice in kravate


Otrok se zlahka nauči “šteti” na pamet tudi do 100, a večinoma težje razume, koliko to je - torej mu težavo predstavlja predvsem količina. Zato se v pedagogiki montessori učenje matematičnih konceptov začne konkretno in se nadaljuje proti abstraktnemu, kar pomeni, da so materiali najprej zelo preprosti, kasneje pa bolj kompleksni. Otrok najprej vizualizira pojma število in količina ter dejansko razume razliko oz. povezanost med njima, kar mu omogoča lažje seštevanje, odštevanje in razumevanje vseh drugih matematičnih funkcij. Na Instagramu in Facebooku dodatne zapise najdete, če v iskalnik vtipkate #nasamontessorimatematika.


Otroci obožujejo geografijo. Ne le, da jim odgovori na nič koliko ‘kaj-jev’ in ‘zakaj-jev’, otroka tudi umesti v Svet, spodbuja zanimanje in skrb za okolje/okolico, uči o različnih prilagoditvah človeka na okolje, postavlja temelje razumevanju kulturne raznolikosti … Na Instagramu in Facebooku dodatne zapise najdete, če v iskalnik vtipkate #nasamontessorigeografija.


Občutljivo obdobje za jezik je neprecenljivo, dragoceno in neponovljivo. Je najdaljše obdobje v razvoju otroka, saj traja od sedmega meseca nosečnosti do skoraj šestega leta starosti. Zato je pomembno, da se mu zares posvetimo, ker tako prispevamo k otrokovi samopodobi in usmerimo v pozitivno smer njegovo jezikovno oblikovanje. Na Instagramu in Facebooku dodatne zapise najdete, če v iskalnik vtipkate #nasmontessorijezik.


Otrok je 'senzorični raziskovalec' (sensorial explorer), saj proučuje in začenja razumeti okolje skozi svoja čutila (vid, sluh, vonj, okus, dotik, stereognozija, propriocepcija). Namen in cilj senzoričnega dela je pridobitev jasnih in zavestnih informacij. Ker zaznavamo ves dan, vsak dan, je dobro, da otroku omogočimo različne izkušnje. Na Instagramu in Facebooku dodatne zapise najdete, če v iskalnik vtipkate #nasemontessorizaznavanje.


Vsakdanje življenje je temeljni vidik pedagogike montessori. Razdeljeno je na pet področij, ki sva jih obdelali v številnih zapisih. Na Instagramu in Facebooku dodatne zapise najdete, če v iskalnik vtipkate #nasemontessorizivljenje.


Pojem časa in predstava o njem sta za otroke do šestega leta starosti precej zapletena, ampak s preprostimi pripomočki, po možnosti narejenimi doma, je to sila preprosto in zabavno. Na Instagramu in Facebooku dodatne zapise najdete, če v iskalnik vtipkate #nasmontessoricas.Zbrani zapisi so plod starševske rasti, opazovanja in izkušnje skozi prvo leto življenja z mojimi otroki. Tanja je pisala o okolju za dojenčka (0-5m) in o mobilih. Na Instagramu in Facebooku najdete res veliko dodatnih zapisov, če v iskalnik vtipkate #nasmontessoridojencek.


QuickEdit

Ni komentarjev

Objavite komentar

xxxx
aaaa Arhiv spletnega dnevnika

Follow @zogice.in.kravate