-->

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

No

Featured Slider Styles

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

Dark or Light Style

Prepovedano kopiranje vseh vsebin in fotografij brez dovoljenja avtorice. Zagotavlja Blogger.

Preišči ta spletni dnevnik

Spodbujanje plazenja pri dojenčkih


Zadnjič me je prijateljica vprašala, kako bi lahko spodbudila plazenje pri hčerki, stari sedem mesecev. Kako sem ji odgovorila?

Plazenje spodbujamo tako, da otroku ponudimo dovolj priložnosti za osvajanje te veščine - torej tako, da je čim več na tleh. Stajice nikakor niso primerne, nosilke ves budni čas pa tudi ne. Pomembno je, da je primerno obut in oblečen. Copatki naj bodo mehki, nedrseči. Nogavičke z bremzicami (ABS nogavičke) niso najboljše, saj so nedrseče površine običajno samo na sredini podplata. Idealno bi bilo, da bi bil otrok bos, a to žal ni vedno mogoče. Sama kupujem uvožene usnjene copatke. Pri tistih slovenskega porekla mi niso všeč na podplat prišite blazinice iz gume. Zdijo se mi namreč povsem nepotrebne in moteče za najmlajše. Obutev naj bi čim bolj spominjala na boso stopalo, torej je usnje, brez gume, najpametnejša izbira. Podobno je z oblačili - idealno bi bilo, da bi bila kolena gola, sicer pa pazimo, da so oblačila dovolj široka oziroma raztegljiva v bokih, okoli pasu in tako ne ovirajo gibanja. Krilca in oblekice niso primerne (ampak mamice deklic imate najbrž tudi te oziroma dolžine le-teh naštudirane).

Otroku ponudimo vedno samo nekaj igrač, ne celih kupov, in sicer malo izven njegovega dosega. Tako se bo moral potruditi, da bo prišel do igrače, ki si jo bo želel. Ob kupih igrač, ki so mu vedno pri roki, bo želja po premikanju manjša. Sprva izbiramo počasi kotaleče se igrače. Prava žoga mu bo na začetku ušla, "montessori" žogica (več imen ima, tudi takanne/"amiš" žogica/žoga sestavljanka) ali kakšna podobna, sestavljena žogica, pa se kotali dovolj počasi. Nam se je dobro obnesla tudi ježkasta oziroma senzorična žogica (malo je že spustila in je počasna). Zelo lepo in počasi se kotalita povezana ploščka, katerih prvotni namen je spodbujanje preprijemanja pri dojenčkih (v starosti okoli treh mesecev) in s tem povezovanja možganskih polovic. Počasi se kotalijo tudi senzorične stekleničke. Primerne so še druge počasi kotaleče se igrače, na primer ropotuljici "kletki" (druga fotografija), vozila ... Za občutek in boljšo predstavo sem posnela kotaljenje nekaterih naštetih igrač. 

V košarici na prvi fotografiji je še lesena kroglica. Ta je seveda prehitra za spodbujanje v prvih začetkih plazenja, je pa primerna za trenutno hitrost R-jevega plazenja. Kasneje, ko je otrok že začel plaziti, ga lahko spodbudimo z običajnimi žogicami. Lahko mu pripravimo kar košarico z žogami in žogicami, ko bo zmogel, bo rad hitel za njimi :)

In zakaj je plazenje sploh tako zelo pomembno? Včasih so plazenje zatirali oziroma onemogočali. Vsi otroci, tudi fantki, so do določene starosti nosili dolge oblekice, saj se jim je zdelo plazenje nepraktično. Razumljivo, po eni strani, seveda, vemo vsi, ki smo kdaj imeli kakšnega "plazilca" :) Danes vemo, da je nujno potrebno za razvoj možganov, motorični razvoj in še za razvoj na drugih nivojih. Nekateri otroci v svojem razvoju preskočijo plazenje, a se pogosto vrnejo in se začnejo plaziti kasneje. Odsotnost plazenja naj bi se kazala tudi v težavah s pravilnim prijemom pisala. 

V branje priporočam zapis Normalni razvoj otroka.




QuickEdit

You Might Also Like

4 komentarji:

  1. Te dni nisem najbolj na tekocem ;-) zapis pa je vrhuuunski.

    OdgovoriIzbriši
  2. Mogoče lahko zaupate, kje ste kupili copatke. Iščem po spletu, pa ne najdem ustreznih... Hvala, Neža

    OdgovoriIzbriši

xxxx
aaaa Arhiv spletnega dnevnika

Follow @zogice.in.kravate