-->

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

No

Featured Slider Styles

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

Dark or Light Style

Prepovedano kopiranje vseh vsebin in fotografij brez dovoljenja avtorice. Zagotavlja Blogger.

Preišči ta spletni dnevnik

Marmoriranje papirja z oljem in barvami za živila


Marmoriranje papirja je v naši hiši verjetno najbolj priljubljena oblika ustvarjanja. Najprej je očaralo taščo, nato otroke, z vsemi različicami in možnostmi pa tudi mene. Nekaj časa nazaj smo marmorirali s peno za britje, tokrat pa smo poskusili marmorirati papir z oljem in barvami za živila. Težko se odločim katera različica mi je bila bolj všeč, sta pa obe vredni poskusa.


Za marmoriranje potrebujemo nekoliko trši papir (jaz sem imela nekakšne gladke risalne liste, narezane na manjše kose), nizko, ne preveliko posodo (pekač, pladenj ... ), ki je prozorna ali bele barve, posodice ali kozarčke za barve, olje (jedilno ali otroško, svetlo mora biti), žličke ali še bolje (fina motorika!) kapalke, vodo in barve za živila topne v maščobah*.

Papir narežemo na kose ne prevelike za v nizko posodo, v posodo nalijemo vodo. V kozarčkih zmešamo olje z nekaj kapljicami barv za živila. Dobro premešamo, da dobimo enotno barvo. Obarvano olje nakapamo v vodo in uživamo. Lahko mešamo oziroma delamo vzorce z zobotrebcem, poljubno dodajamo barve. Papir položimo v posodo in z njim poberemo obarvano olje. Pustimo, da se suši nekaj dni (če gre kar cel teden), saj se tako olje lepo vpije v papir, ta pa postane nekoliko prosojen. Tekom sušenja barve postanejo izrazitejše. Obarvan papir lahko uporabite za dekoracijo, voščilnice, nadaljne ustvarjanje ...

* Pazite, da se vaše barve za živila mešajo z maščobami (to so tiste namenjene barvanju čokolade). Smo prvič poskusili z običajnimi, nikakor nismo mogli počakati pravih, a se ni najbolje izšlo. Nekaj barve se je res ujelo na papir, a potem se je pobarvala voda, olje pa je bilo skoraj čisto. Uporabili smo steklene kapalke (Sanolabor?), ki sem jih po uporabi razstavila in oprala v pomivalnem stroju. Moj najljubši način čiščenja je deloval tudi pri kapalkah. Naslednjič gotovo vzamem manjšo posodo pravokotne oblike (le malo večjo od papirja), saj se je obarvano olje nabiralo ob robu in se ga ni dalo uloviti s papirjem. Barva olja se je zdela še kar intenzivna, a se kasneje ni izkazala kot taka. Naslednjič gotovo v olje kanem kakšno kapljico več, morda ne modre, ostalih barv pa gotovo.




Sveže ...



... in posušeno.





Imeli smo priložnost uporabiti marmorirani papir v dekorativne namene. Izbrali smo tistega iz prvega poskusa z barvami, ki se v maščobah ne mešajo (nekaj kosov je vseeno uspelo), papir iz drugega dela ustvarjanja še ni bil suh. Vanj smo zavili darilo za četrti rojstni dan našega soseda. Priprava darila me je zabavala - kaj me ne bo, podarili smo naš najljubši CD :)


Idejo in navodila sem našla na odlični strani The Artful Parent.

QuickEdit

You Might Also Like

Ni komentarjev

Objavite komentar

xxxx
aaaa Arhiv spletnega dnevnika

Follow @zogice.in.kravate