-->

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

No

Featured Slider Styles

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

Dark or Light Style

Prepovedano kopiranje vseh vsebin in fotografij brez dovoljenja avtorice. Zagotavlja Blogger.

Preišči ta spletni dnevnik

Noži za otroke


Noži so tudi za majhne otroke nepogrešljiv kuhinjski pripomoček. Prvi nož, valoviti sekljač, sem svojim fantom predstavila kmalu po dopolnjenem 16. mesecu. Od takrat dalje radi sodelujejo v kuhinji (no, v splošnem, z drugimi nalogami, že prej) pri pripravi svoje malice ali obroka za vso družino. Pripravila sem pregled prvih nožev, ki jih lahko ponudite otrokom


1. Prvi leseni nož
Ta nož smo preizkusili šele pred kratkim, bi ga pa bilo zanimivo videti v rokah pomočnika mlajšega od našega R-ja (trenutno ima dve leti in 4 mesece). Zdi se mi res idealen za prva rezanja banane, jabolka, bučke, kuhanega korenčka, krompirja ... Zelo so mi všeč njegovi zaobljeni robovi, omogoča pa tudi rezanje naprej-nazaj (za razliko od ostalih sekljačev). Z njim se otrok ne more urezati, zahteva pa, seveda, ročno pranje. Je oblikovan in izdelan v Sloveniji, dobite ga tu.



2. Valoviti nožek (sekljač)
Valoviti nož je, kot sem že omenila, prvi nož mojih sinov. Morda rezilo zgleda ostro, a ni nevarno. Primeren je za rezanje mehkejšega sadja in zelenjave, pa tudi za kaj tršega (surov krompir ali korenje). Uporablja se tako, da otrok ročaj drži z obema rokama in pritisne navzdol. Radi si ga izposodimo tudi odrasli za dekoriranje hrane :)


Že večji otroci običajno režejo z njim enoročno.


3. Valoviti nož (sekljač) z ročajem
Zanimivo, če sem ponudila valoviti nožek iz prejšnje točke in tega, z ročajem, so mlajši otroci vedno izbrali slednjega, je le bolj podoben nožem, ki jih uporabljamo odrasli, kasneje pa ga zamenjali. Sicer ne vem, če ni težava (le) v rezilu, a rezanje s tem nožem je nekoliko težje kot s prvim. Uporablja se ga tako (spodnja fotografija ni ravno idealna), da z eno roko pritisne ročaj, z drugo pa se nasloni na del nad rezilom.


4. Leseni nož
Tak nož lahko ponudimo otroku okoli drugega leta. Ker je lesen, se z njim ne more urezati, nudi pa mu odlično priložnost za vajo preden mu ponudimo nože s pravimi rezili. Tudi ta je oblikovan in narejen v Sloveniji, dobite ga tu.



5. Prvi pravi nož
Prvi pravi nož, ki bi ga ponudila starejšima, bi gotovo bil ta Ikein nož. Priporočajo ga za starost nad osem let, D, štiriletnik, pa z njim prav mojstrsko reže. Malo sem negotova, če ga v roke prime R, a računam na to, da čez eno leto dobi svojega. Je oster, nima pa ostrih konic na vrhu in pri stiku rezila z ročajem. V sprednjem spodnjem delu zaobljen ročaj varuje prste pred zdrsom pod rezilo. Priloženo ima tudi varovalo za rezilo (ko je nož pospravljen). Fanta sta resnično navdušena nad njim. Zapolnil je trenutno vrzel med prvimi noži in noži, ki jih uporabljava midva z možem. Super izgleda tudi tale prvi pravi nož.






6. Ostali gospodinjski noži
Preden smo kupili Ikein nož (res dobrega prej nisem našla) sta P in D pogosto uporabljala ostale 'prave' nože. Pri teh sem bila vedno malo negotova, saj so, vsak po svoje, nerodni, predolgi, koničasti, preostri, premalo ostri (sama sem se pogosteje urezala s slabim nožem kot z dobrim) ... Pri teh je potrebno še nekaj več previdnosti in nadzora odraslega. So pa lahko, vsaj ta na spodnjih dveh fotografijah, super vmesni nož med sekljači, lesenimi noži in ostrejšim prvim pravim otroškim nožem.



7. Noži za mazanje
Prvi nožek za mazanje se dobi pri Z otroki doma . Je res zelo majhen in moji otroci so ga uporabljali že okoli prvega leta. Z njim se da razrezati tudi banano. Kasneje so za mazanje uporabljali otroški jedilni nož.


8. Ostali pripomočki za rezanje
Rezanje oziroma delo v kuhinji otrokom lahko olajšamo tudi z različnimi pripomočki, kot so rezalnik za jabolka, jajca, jagode ... ponudimo jim lahko tudi lupilce. Te vedno prej preizkusimo sami. Ikein, ki smo ga kupili z nožem, se mi zdi preneroden. Rdeči (WMF) je kar primeren, sem pa menjala rezilo, saj je rjavelo. Ne dajajte otroku lupilca z zobatim rezilom, pa tudi sicer naj ga uporabljajo ob vaši prisotnosti.




Vse nože naj seveda otroci uporabljajo pod skrbnim nadzorom odraslega. Otroka opazujte in sami presodite kateri od nožev je primeren zanj. Vseeno pa naj vas 'nevarnost' ne zavede. Menim, da je še bolj nevarno, če se otrok sploh ne uči rokovanja z noži, kot če se že majhne postopoma uvaja, navaja. Ne smemo zanemariti tudi otrokove potrebe po samostojnosti, po sodelovanju z nami. Podprimo ga, da bo lahko naredil sam.

Poleg pravega noža je pomembna tudi primerna delovna površina. Otrok lahko dela za svojo malo mizico, ali pa kar z nami ob kuhinjskem pultu. Nam se je res dobro obnesel stolček z ograjico. Obilo uporabnih nasvetov za delo z otroki v kuhinji dobite v brezplačnem priročniku pri Montessori doma.

Ne spreglejte tudi mojega brezplačenga kroja z navodili za izdelavo enostavnega, a zelo funkcionalnega otroškega predpasnika.


*** objava ni sponzorirana ***
QuickEdit

You Might Also Like

Ni komentarjev

Objavite komentar

xxxx
aaaa Arhiv spletnega dnevnika

Follow @zogice.in.kravate