-->

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

No

Featured Slider Styles

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

Dark or Light Style

Prepovedano kopiranje vseh vsebin in fotografij brez dovoljenja avtorice. Zagotavlja Blogger.

Preišči ta spletni dnevnik

[5 nasvetov] Kako barvati pirhe z otroki?


Toliko idej za barvanje pirhov sem že predstavila (poglej tu), nikoli pa nisem napisala ničesar o tem, kako sploh barvati pirhe z otroki. Meni je pomembno, da je tovrstno ustvarjanje varno tekom procesa in za uživanje (torej brez stran metanja pirhov), kar se da mirno in da tako proces kot rezultat prinašata zadovoljstvo.

Izbira barv in pripomočkov
Pri najmlajših, kjer se res lahko zgodi, da gre barva tudi v usta, če je le možno, izberem barve za živila. Pravzaprav jih uporabljamo tudi pri ustvarjanju povsem izven kuhinje. Nikakor ne pravim, da bi dovolila pojesti večjo količino barve, a glede na to, da so namenjene uživanju, me ne moti prav preveč, če obarvan prstek zaide v usta ali če barva prodre pod jajčno lupino pirha. Pri nas smo barve za živila uporabili za več načinov barvanja pirhov: 'tie-dye', variacije 'tie-dye', marmoriranje z barvami za živila na oljni osnovi, barvanje s čopičembarvanje s pihanjem, razpihovanjem barve po jajcu ... Nekoč sem bolj po naključju, verjetno sem iskala kakšno nujno malenkost v trgovini za peko, da bi se izognila plačilu poštnine, ugotovila, da obstajajo tudi flomastri z jedilno barvo. Po mojih izkušnjah se odlično obnesejo in nadomestijo alkoholne flomastre.
Med priljubljene tehnike barvanja pirhov sodi tudi marmoriranje v brivski peni. To lahko zamenjate s stepeno smetano, kar je prijaznejše otrokom, jajca pa ostanejo užitna. Če izberete servietno tehniko, lahko prtičke na jajce lepite z beljakom. Pri tehniki barvanja jajc v rižu, lahko namesto skledice uporabite zip-lock vrečko ali vrečko, ki jo zavežete ali zaprete s sponko. Tako otrok ne more priti v stik z rižem ali barvo, pirh pa vseeno pobarva.

Izbira tehnike (in prilagoditev)
Tehnika je odvisna od starosti otroka, njegovega interesa (vprašajte otroke, kakšni so njihovi predlogi in želje!), sposobnosti, vaših pričakovanj ... Se pa da skoraj vedno poiskati kakšno prilagoditev. Naša deklica je pri svojih 21 mesecih lani pobarvala svoj pirh (ja, eden je bil dovolj zanjo; rdeči na spodnji, neobdelani fotografiji) po principu 'tie-dye', ki sem ga prilagodila za njeno starost. Papirnata brisačka oziroma njen ostanek, se je odlično izkazal kot ročaj. Namesto, da je A barvo kapljala, sem ji jo, nekoliko razredčeno, pripravila v skledice in ji poleg ponudila čopič. Ko je končala, je jajce s pomočjo poškropila z vodo (uporabljamo pršilko). Seveda je izpustila nekaj področij in jih ni pobarvala. Voda, ki sva jo poškropili na papirnato brisačo je razlila barve in obarvala tudi te. Pred leti sem si zamislila pirh, pobarvan kot mozaik. Na kraj pameti mi ni padlo, da bi s tem obremenjevala otroke. Tako sem ob ustvarjanju uživala sama, otroci pa so dobili pomemben a redek zgled mame, ki ustvarja zgolj za veselje (običajno so moja ustvarjanja vsaj malo praktična, usmerjena v uporaben izdelek).

Predpriprava
Novo tehniko, še posebej, če boste barvali pirhe z več otroki hkrati (enemu samemu ni tako težko pomagati, če otroka in odraslega kaj preseneti), najprej preizkusite sami. Včasih imamo čisto drugačne predstave o poteku ali procesu samem, kot se izkaže v praksi. Dobro zaščitite vse površine, oblačila ter si pripravite kakšno vlažno krpo (jaz imam pri roki običajno kar več teh) za morebitne urgentne posege. 

Bela jajca in olje
V Velikonočnem času se bela jajca običajno najde v vseh večjih trgovinah, lahko pa tudi pobelite rjava. Barve bodo na teh veliko bolj žive, izrazite, posledično bo večje zadovoljstvo vseh udeležencev. Veliko spremembo lahko naredi tudi kapljica olja, s katero namažemo pirh.

Rjavo 'tie-dye' jajce.

Naj barvajo pirhe s starimi starši

Ne, se ne hecam. Naši otroci iz ustvarjanja s svojo babico vedno pridejo zadovoljni, nenavadno čisti (tudi v vrtcu znajo to, jaz ne :) ), siti, moja kuhinja pa ostane čista. Tudi to je super možnost. Ni treba vedno vsega. Po svojih zmožnostih.

QuickEdit

You Might Also Like

Ni komentarjev

Objavite komentar

xxxx
aaaa Arhiv spletnega dnevnika

Follow @zogice.in.kravate