Lanske obsesije z barvanjem pirhov z živilskimi barvami (preberi tu: osnovna tehnika in razširitve) še ni konec. V sledečih poskusih so moji fantje ob barvanju pirhov krepili dihalne mišice, nato pa še mišice rok. Rezultati - meni čudoviti.
Kuhana bela ali pobeljena jajca (natančna navodila in opozorila najdete na tej povezavi) še vroča postavimo na podstavek. Jaz sem uporabila tri risalne žebljičke, fiksirane v podlogo iz umetne mase, šlo bi tudi z zelo majhnim kozarčkom ali s čim podobnim, pazite pa, da je jajce čim manj v stiku s podstavkom.
Na jajce kanite nekaj kapljic barve za živila (dobite v specializiranih trgovinah za peko, nekaj Dr.Oedtkerjevih ima pa skoraj vsaka trgovina) ter močno pihajte v vse strani. Barva se ob pihanju sproti suši. Nadaljujte z dodajanjem barve, pihanjem ter jajce večkrat obrnite.
Praktično-ustvarjalni namig. Upoštevajte, da se pri višji temperaturi jajca, barva hitreje suši. Če ne želimo, da se nam barve prelivajo, mešajo, jih nanašamo na res vroča jajca, za tanke linije pa potrebujemo malo več časa in pihanja, zato ni dobro, če so jajca preveč topla.
Praktično-ustvarjalni namig. Upoštevajte, da se pri višji temperaturi jajca, barva hitreje suši. Če ne želimo, da se nam barve prelivajo, mešajo, jih nanašamo na res vroča jajca, za tanke linije pa potrebujemo malo več časa in pihanja, zato ni dobro, če so jajca preveč topla.
Za pihanje so se nam najbolj obnesle tanke slamice (Mueller), ko smo se utrudili pa tlačilka za napihovanje balonov.
Ko se barva povsem posuši, jajce premažite s kapljico olja za lesk in večjo intenzivnost barve (za primerjavo - čisto zadnja fotografija pred in po oljenju).
Barve za živila prehajajo v notranjost in nekoliko obarvajo beljak, a smo lahko brez skrbi, saj so namenjene uživanju.
Ni komentarjev
Objavite komentar