-->

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

No

Featured Slider Styles

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

Dark or Light Style

Prepovedano kopiranje vseh vsebin in fotografij brez dovoljenja avtorice. Zagotavlja Blogger.

Preišči ta spletni dnevnik

Polnozrnati pirini (masleni) keksi


Dalj časa sem si želela, da bi imela enostaven recept za enostavne kekse ... Take, iz osnovnih sestavin, ki so vedno doma. Take, ki jih ni treba izsekovati z modelčki. Take za h kavi, tudi jutranji, če ni drugega, pa popoldanski in tisti v družbi. Pa sem se preizkušanja in recepta lotila kar sama ...

Vedno jih delam iz domače, polnozrnate, sveže mlete, pirine moke (ne samo meni, tudi mojim staršem se zdi, da je treba vedno kaj delati). Hitro so narejeni, pa tudi otrokom ne teknejo preveč, kar samo podaljša njihov rok uporabe, hehe ...

Recept 1*:
350 g polnozrnate pirine moke,
100 g sladkorja, 
1 jajce,
pol žličke sode bikarbone,
150 g masla (Običajno ga kar počasi stopim v kozici. Načeloma se tega ne dela 😀 )

Vse sestavine, najprej suhe zmešam in postavim v hladilnik za vsaj pol ure, ali do naslednjega dne, če zmanjka časa :) Iz testa oblikujem kroglice, ki jih na pekaču, obloženim s peki papirjem, sploščim z vilicami. Pečem približno 10 min na 180. Poskusila sem tudi z žigom za piškote, spodnja fotografija. Škoda, ker se ovčka (jp, ovca je tam nekje) ne vidi bolje ... Kekse hranim v hladilniku dokler jih ne zmanjka. Dober tek!





* Poskusila sem zamesiti tudi malo manj mastne in sladke. Gre tudi z 180 g masla, 400 g prej omenjene moke, 70 g sladkorja, 1 jajcem. Prvi so boljši ;)

QuickEdit

You Might Also Like

6 komentarjev:

  1. Tudi tvoje naredim! Jaz bi sicer v tele znala dodat kakšne mlete orehe ali mleta bučna semena (zakaj že?, saj sem zadnjič videla, da piškoti niso bili zeleni ;-) ampak dajmo malo po svoje, če lahko ;-))
    Tvoji bi nam znali biti zanimivi zaradi končnega oblikovanja - v kroglico... Potem pa res z vilico malo potlačit (uf, to bo nekaj za mojo pobalinko!, definitivno zabavneje kriglico speštat z vilico, kokt pa iz vanjanega izsekovat z koelčki). Aja, pa tiste štempiljke za kekse imam, tam pa tudi najprej naredimo kroglico in jo potem "poštemplamo" (ne odtiskujemo v valjano testo).

    Masleni piškotki, mmmmmm. O saj bomo, zdaj bomo naredili kmalu "Zulejkine veganske medenjake", po teh se mi že tudi malo kolca, ampak maslen piškotek iz pirine moke - top!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja, ja, saj to si mislim, isto v kroglico s temi štempiljkami... ampak jaz sem bila razočarana, ker se ovčka ne vidi (samo neka gmota), fanta pa, ker je bilo treba oooorng pritisnit... A sicer se pri tvojih šempiljkah lepo vidi motiv? Jaz sem eno keramično dobila, se mi je še prijemalo vse gor... Seveda, sem tudi jaz razmišljala o dopolnitvah, mi je bilo pa tukaj res najbolj važno, da je simpl - da potem nimam izgovorov in jih spečem, namesto da odpiram kupljene... Hehe, zeleni, meni bi bil to kvečjemu plus :P Poguglam še te, hvala ;)

      Izbriši
    2. Haha, za zelene piškote se pa tudi jaz priporočam, če kaj najdeš, sanja!

      Izbriši
    3. Hehe ;) Jaz nimam zelo zdravih idej na to vižo... Urška? ;)

      Izbriši
  2. Za zeleno barvo se eni posluzujejo alg v prahu, ma meni so tako ogabne - kp sem jih probala uzivat tako, raztopljene v vodi. Se mi ob misli zelodec obrne. Pri teh piskotkih pa tisti madleni okus, mmmmmm. Ne bi jst' reskirala tega testa za eno probo z algami, dejte ve :-P

    Stempiljko imam iz Kika al' Tedija, ne vem tocno. Leseno s silikonskim odtisom. Sem ze pozabila kako se odtiskuje, lani nazadje, sem jaz delala in je šlo. Bomo videli ce ima dve in pol letnica dovolj moci v rokcah.
    Kolegica je enkrat je enkrat delala s keramicno stempiljko in je bilo slabo. Vse se prijemalo. Pomagala si je potem tako, da je uporabljala mascobo + ovila v frišfolijo. Samo temu je komaj odrasel kos, ne mores to otroku.porinit v roke ;-)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Sem pomislila na alge, ampak jaz bi raje uporabila nekaj kaljic barve za živila... :P No super, hvala za to informacijo, da vem, da nisem samo jaz smotana oz da je očitno štempiljka tista ;)

      Izbriši

xxxx
aaaa Arhiv spletnega dnevnika

Follow @zogice.in.kravate