-->

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

No

Featured Slider Styles

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

Dark or Light Style

Prepovedano kopiranje vseh vsebin in fotografij brez dovoljenja avtorice. Zagotavlja Blogger.

Preišči ta spletni dnevnik

Ustvarjanje z barvami za živila



Barve za živila so pri ustvarjanju z otroki gotovo nepogrešljive. Ker niso strupene, so zelo primerne že za čisto prva ustvarjanja. So tudi intenzivne, mešajo se z vodo, so prosojne, ne puščajo usedline ... Zaradi vseh teh lastnosti so primerne za uporabo v mnogo ustvarjalnih projektih in raziskovanjih.  V nadaljevanju lahko najdete izčrpen seznam.


USTVARJANJE Z NAJMLAJŠIMI (in za najmlajše)

Domače prstne barve so bile prve barve, ki sem jih ponudila svojim otrokom. Naredila sem jih po tem receptu. V hladilniku jih lahko hranite kakšen dan.


Za prve barve za slikanje sem nekaj kapljic barve za živila pomešala v lonček vode in otroku ponudila čopič. To je bilo veselja, obenem pa nobene skrbi, če je čopič zašel v usta.


Tudi domači plastelin lahko ponudite že precej majhnim. Skuhanega lahko razdelite na več delov in vsakega pobarvate s svojo barvo za živila. S starejšimi otroki se lahko lotite tudi težjih in zanimivih projektov, kot je na primer raziskovanje zgradbe zemlje.


Senzorične stekleničke ponudimo otrokom od šestega meseca dalje (lahko pa tudi prej, za opazovanje). Več o teh preprostih, a res dobrih igračah, si lahko preberete na tej povezavi. Barve za živila so dobra izbira tudi za obarvanje vode v senzoričnih stekleničkah, saj se druge, na primer tempera barve, usedejo na dno.



USTVARJANJE Z VEČJIMI OTROKI

Marmoriranje papirja s peno za britje je res preprosta in prijetna tehnika z očarljivimi rezultati.


Nekoliko bolj zahtevno je marmoriranje papirja z oljem in barvami za živila.


Če so otroci premajhni za marmoriranje papirja, a več ne nosijo vsega v usta, jim lahko ponudite senzorično dejavnost z brivsko peno in barvami za živila.


Z barvami za živila lahko otroci ustvarjajo svoje prve akvarele. Uporabijo lahko čopič ali kapalko.


Barve za živila lahko zamrznemo skupaj z nekaj vode in sladoledno paličico, nato pa ustvarjamo in opazujemo taljenje ledu, mešanje barv ...


Tudi pirhe lahko otroci obarvajo z barvami za živila. Nas je tehnika povsem navdušila, celo tako močno, da sem preizkusila kar nekaj variacij.



RAZISKOVANJE

Pri nas obožujemo preproste (in pisane) poskuse. Lotevamo se jih predvsem zaradi spodbujanja čudenja in raziskovalnega duha.

Magično mavrično mleko je kar malo čaroben poskus ... no, in igra s površinsko napetostjo mleka.


Z barvanjem cvetov ivanjščic in potonik smo opazovali, kako se voda prek stebla absorbira vse do cvetnih listov.


Vznemirjenje in veselje, ki ju je najstarejši sin izžareval med izvedbo poskusa "hodeča" voda, sta nepozabna. Ni verjel, da voda res lahko kam gre. Ker je bila voda obarvana, nismo opazovali samo kapilarnega dviga, ampak tudi mešanje barv.


Ja, mešamo lahko katere koli barve, a se prosojne, kot so tudi barve za živila, res lepo obnesejo pri mešanju v kozarčkih. Na svetli podlagi, še bolj pa na ogledalu (svetloba), kar zažarijo.


Za samo izvedbo poskusa mešanja baze in kisline barv niti ne bi rabili, a imamo pri nas raje take, barvite. Limone-vulkani so odlično uspeli, poleg nevtralizacijske reakcije pa smo lahko opazovali tudi mešanje barv.



OBARVANJE - POPESTRITEV IN DOPOLNITEV DRUGIH DEJAVNOSTI


Otrokom sem večkrat ponudila različne dejavnosti z vodo, ledom in drugimi snovmi, ki sem jih obarvala bodisi le zaradi popestritve, sledenja temi, bodisi zaradi boljše vidnosti (opaznosti, kontrasta) vode.

Barvanje vode za različne senzorične posode: arktika, valentinova senzorična posoda.


Barvanje želatine za igro s senzorično posodo.


Obarvana nenewtonska tekočina - Oobleck. Dejavnost spada tudi eno kategorijo višje.


Led za senzorične posode z ledom lahko obarvamo z eno barvo, kot je bil pri ledeni dobi in dinozavrih ali z različnimi barvami, po plasteh, kot pri igri s Stikeezi, ko sem le-te poslala na planet 'mRa-222'.


Barvanje vode za prenašanje s kapalko iz ene posode v drugo, prelivanje, prenašanje vode s kapalko na šobe držala za milo ... Preproste dejavnosti, ki pomagajo otrokom krepiti pravilni prijem, koncentracijo, motoriko ...


In ja, tudi lave vulkana ne bi bilo treba barvati, a otroci pravijo, da če ni rdeče, potem ni lava :)


Sem vas prepričala, boste poskusili katero od dejavnosti? Pri nas skoraj tri leta uporabljamo barve za živila Seadter in smo z njimi zadovoljni. Všeč so mi, ker so male plastenke primerne tudi za otroške roke, z rahlim stiskom pa ni težko stiskati kapljico po kapljico oziroma nadzirati iztisnjeno tekočino. Kljub intenzivni uporabi, mislim, da sem bila dovolj nazorna, smo do letošnje Velike noči, intenzivnega barvanja pirhov in preizkušanja tehnik, porabili samo rdečo barvo, ostalih iz seta pa še ne. 


Objava ni sponzorirana.



QuickEdit

You Might Also Like

Ni komentarjev

Objavite komentar

xxxx
aaaa Arhiv spletnega dnevnika

Follow @zogice.in.kravate