-->

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

No

Featured Slider Styles

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

Dark or Light Style

Prepovedano kopiranje vseh vsebin in fotografij brez dovoljenja avtorice. Zagotavlja Blogger.

Preišči ta spletni dnevnik

Zgradba Zemlje - raziskovanje s plastelinom


"Mama, kaj bi našli, če bi kopali, kopali, kopali čisto do konca Zemlje?" Vprašanje, ki mi je bilo v variacijah zastavljeno neštetokrat. Pa smo naredili svojo Zemljo in jo dodobra raziskali ...


Na zalogi smo imeli kar nekaj plastelina, a vseeno ne dovolj različnih barv, zato sem namešala še vijoličnega in svetlo rumenega. Plastelin se namreč prav enostavno meša z gnetenjem. Otrokom sem razdelila plastelin in valjarčke. Prav čudno so me gledali. "Pa kakšna Zemlja bo to, mama?! To ne bo v redu!" pa še kakšno zanimivo sem slišala :) Rdečo kroglico smo zavili v razvaljano plast rumenega plastelina in tako naprej, vsako plast znova.




Na koncu smo naredili še celine, pomagali smo si s sestavljanko sveta. Ta naloga je bila kar težka, saj je bilo treba izdelati celine precej manjše od koščkov sestavljanke.






Ko je bila Zemlja končana, sem vzela zobno nitko in ...


Napeto so čakali, da Zemljo prerežem do konca. Težko opišem silno navdušenje in presenečenje ob prvem pogledu na obe polovici oziroma notranjost zemlje. Očitno si res niti približno niso predstavljali, kako bo vse skupaj izgledalo.



Pogledali smo si Zemljo v prerezu. Uporabila sem shemo iz svojega osnovnošolskega Atlasa sveta (nekaj fotografij višje). Če bi imela več plastelina, oziroma bi upala začeti z manjšim notranjim jedrom, bi tudi plašč razdelila na zunanjega in notranjega. Ne bi bilo slabo tudi malo razmisliti oziroma (dobesedno) pretehtati količine plastelina za posamezne plasti, saj nam niso uspele v pravih proporcih. Ker v geologiji nisem prav domača, sem si pomagala s tem zapisom.

Ideja je prišla iz Playdough To Plato, kjer pa so Zemljo izdelali iz doma narejenega plastelina. Na enak način sem se nameravala projekta lotiti tudi sama, a sem potem ugotovila, da bi šlo res veliko barve za živila (jo bomo raje uporabili za pirhe in druge projekte), domači plastelin pa po nekaj dneh med odpadke. Polovici Zemlje smo po opazovanju zaprli v škatlo s pokrovom, v kateri imajo plastelin sicer vedno na voljo na svojih policah. Gotovo jim bo tudi to zelo zanimivo, saj jim običajno ponudim le eno ali dve barvi plastelina (dva lončka gresta v škatlo :) ), ki ju sicer nimajo navade mešati. Mi je kar malo smešno, kako dolgo sem odlašala s tem projektom v strahu pred uničenjem večje količine plastelina. Če se naveličate sivo-zelenega plastelina (kar običajno nastane pri mešanju), lahko iz njega izdelate vulkan. Odlično se obnese!


NE SPREGLEJTE NAŠIH OSTALIH RAZISKOVANJ S PODROČJA GEOGRAFIJE:
























QuickEdit

You Might Also Like

Ni komentarjev

Objavite komentar

xxxx
aaaa Arhiv spletnega dnevnika

Follow @zogice.in.kravate