-->

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

No

Featured Slider Styles

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

Dark or Light Style

Prepovedano kopiranje vseh vsebin in fotografij brez dovoljenja avtorice. Zagotavlja Blogger.

Preišči ta spletni dnevnik

Barvne ploščice


Zapis, ki je pred vami, bi lahko brali že osem let nazaj. Nato pa se je zgodilo življenje. Prav tako bi ga lahko brali šest let nazaj. In se je zgodilo še nekaj življenja. Takole sem si namreč zamislila barvne ploščice za svojega drugorojenca, kupila lesene palčke, papir in ga celo narezala pri tretjem sinu, dokončala sem jih za hčerko. Naj ima tudi ona kaj čisto novega. Gre za (zelo) domačo (in preurejeno) verzijo barvnih ploščic iz barvnega zaboja 3 (navdih je torej iz montessori).

Za izdelavo sem uporabila kolaž papir Debora Barvni listi (68 listni). Zmanjkalo mi je nekaj odtenkov, zato sem izbrskala svoj stari blok iz 5. razreda osnovne šole (ki sem ga uporabljala še celo srednjo šolo). Ker so v tem času malenkost spremenili nekatere odtenke, sem lahko kar dobro dopolnila nekatere barvne komplete (na dnu zapisa je fotografija ploščic le iz novega bloka). Teh je nastalo 9 po 6 odtenkov (ter nekaj viška). Zakaj nisem palčk preprosto pobarvala in vsako barvo samo nekoliko svetlila? Ker sem tako pobarvala kocke naraščajočih barv in se dobro naučila, da to nikakor, nikakor ni tako enostavno, kot izgleda.
Palčke (velike sladoledne? Se jim sploh tako reče?) sem kupila v trgovini z ustvarjalnim materialom. Uporabila sem 140 kosov (68 + 2 dodana roza papirja iz starega bloka. Vse dvojno). Kar nekaj je bilo že nalomljenih, tako da je dobro imeti kakšno palčko več. Lahko bi uporabila kaj drugega, meni so se zdele te palčke enostavne. Od vsakega papirja sem odrezala trak dolžine, ki mi je bila ustrezna za ovijanje palčke (niso vse enake, zato ne bom pisala mer). Te trakove sem prepolovila po širini, kar je ravno ustrezalo za izdelavo dveh barvnih palčk, kot sem si zamislila. Papir sem lepila z vodo razredčenim mekolom, s katerim sem barvne palčke (papir) premazala še po vrhu. Ko so bile ploščice suhe, sem jih presortirala, skompletirala ter si s svinčnikom na zadnji strani na rahlo označila del katerega barvnega kompleta so (in zaporedje) za lažje urejanje, pospravljanje.


Lahko bi bolj enakomerno lepila papir na palčke, a me moti samo, ko jih vidim takole zložene.
Naredila sem dva kompleta ploščic. Kako jih uporabljamo (in kako jih še bomo)?
Malo A so, glede na mojo izkušnjo pri fantih, ki jim je bilo zanje res popolnoma vseeno, precej hitro začele zanimati barve. Mislim, da je pred starostjo dveh leti in pol že hodila naokoli in kazala ter govorila, kakšne barve je kaj. Preden sem ji dala na novo pripravljeni material, sem iz omare potegnila 10 let stare kartice in kljukice v štirih barvah in treh odtenkih. Te je osvojila v prvo, zato sem ji ponudila barvne ploščice. Komplet po komplet (na njeno pobudo). Pogovarjali sva se, kar je svetleje, kaj temneje. Za prvo barvo sem izbrala tisto, ki se mi je zdela najlažja (ker žal niso vsi kompleti enako lepi/enostavni).




Druga naloga pred katero sem jo postavila, je bilo iskanje barvnih parov. Pri šestih ji je bilo enostavno, zakompliciralo se je, ko sem dodala še nekaj zelenih, ki niso iz kompleta šestih (ker je bilo zelenih pač več v barvnem bloku). To pa je malo pretežek oreh zanjo. Ali pa morda barva, roza ploščic ne bi tako hladno pustila na polici.


Kako se še bomo igrali z barvnimi ploščicami? Iskali bomo določene odtenke barv v hiši (naključni predmeti), morda v omari med oblačili, v naravi (različni odtenki zelene, cvetja) ... Vsekakor je z barvnimi palčkami pred nami še kar nekaj izzivov in igre.


***

Žogice in kravate bodo letos poleti dopolnile 10 let. Ob tej priložnosti povabim na kavo :) Preprosto srečanje torej ... Nekje v Ljubljani, prva polovica junija 2023. Prijaviš se na zogiceinkravate@gmail.com (informacije bodo posredovane samo vnaprej prijavljenim).

Zložene ploščice glede na shemo znotraj bloka Debora. Objava ni sponzorirana, blok sem seveda kupila sama, leta nazaj.
QuickEdit

You Might Also Like

Ni komentarjev

Objavite komentar

xxxx
aaaa Arhiv spletnega dnevnika

Follow @zogice.in.kravate