-->

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

No

Featured Slider Styles

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

Dark or Light Style

Prepovedano kopiranje vseh vsebin in fotografij brez dovoljenja avtorice. Zagotavlja Blogger.

Preišči ta spletni dnevnik

Znanstvena zabava za 7. rojstni dan


Lovim še zadnje trenutke leta in preden spet zakorakamo v za našo družino prazničen januar, z vami delim nekaj utrinkov iz D-jevega predkoronskega januarskega praznovanja 7. rojstnega dne (o P-jevem Nerf praznovanju 9. rojstnega dne teden pred D-jevim, sem pisala tu). Zaželel si je bolj znanstveno temo, s poskusi in s 'tistimi vazami za znanstvenike'.

Če vas zanimajo tudi naša druga rojstnodnevna praznovanja, si preberite še:

Poskusi, taki enostavni ali tisti bolj sladki, moje fante res pritegnejo. Kar v eno bi jih ponavljali in ni čudno, da si je D zaželel, da bi bil tako obarvan tudi njegov rojstni dan (podobno je bilo tudi P-jevo praznovanje na temo Harryja Potterja). Izbrala sem nekaj res enostavnih poskusov, da bi jih lahko otroci izvajali brez moje pomoči. Pijačo smo postregli v zgoraj omenjenih 'vazah', kot jim je rekel, erlenmajericah, s papirnatimi slamicami. Naše so bile že v štartu namenjene za postrežbo pijače (očitno neka moda, kaj pa vem, haha), so ostale svaku in vesel je bil, da se jih je znebil. D je seveda žarel od veselja. Ne sprašujte torej kje se jih kupi in po koliko so bile, je pa eno večjo (in močnejo) D-ju podarila botrica, ki jo je naročila v Sanolaborju. Sestavine za poskuse sem pripravila v steklene in plastične posodice, erlenmajerice, poleg pripravila vse pripomočke, ki so ali bi lahko prišli prav: kapalke, pincete, žličke, epruvete (od strokov vanilije in sladkornih posipov), posodice, krožnike, sklede, zaščitna očala, rokavice ... Vse kar sem našla in bi lahko vsaj teoretično prišlo prav. 

Mavrično - magično mleko. Poskusa so se lotili kot ponavadi, z detergentom so prepojili glavico vatirane palčke in jo pomočili v mleko, v katerega so pred tem nakapljali barvo za živila. Poskusili smo tudi s prepojenim večjim kosom vate, en tak posnetek z res dramatičnim rezultatom kroži po spletu, pa težko rečem, da je izpadlo bolje kot z vatirano palčko. Več.





Vulkan. Tokrat kar v večji erlenmajerici. Več.



Mavrica iz bonbonov. Skittles bonbone so zložili na krožnik, dodali nekaj vode in opazovali. Barve se čudovito razlijejo, fotografirala sem veliko prepozno. Več.


'Lava lučka'. V ozko in visoko posodico so nalili za približno en prst vode, nato olje (pustite še nekaj prostora), nekaj kapljic barve za živila in košček šumeče tablete. Več.


Šumeče, pojavljajoče se barve. Med debelejšo plast sode bikarbone sem nakapljala barve za živila (predpriprava :) ). Otroci so s kapalkami kapljali alkoholni kis. Prikazale in mešale so se barve, seveda ob penjenju. Več.



Vabila je izdelal D sam s pomočjo stare moževe šablone za kemijo.


Tudi na torti sta bili erlenmajerici in epruveta. Predloge sem poiskala na spletu, predmete pa potem izdelala iz sladkorne mase.



Poleg prigrizkov, domačih piškotov, domačega metinega soka, in torte smo postregli še toaste.



In kako bomo praznovali naslednji mesec? Ne vem, vsekakor pa bomo (v ožjem družinskem krogu, da ne bo pomote).

QuickEdit

You Might Also Like

4 komentarji:

  1. Super zabava😉 tvoji fantje imajo odlične ideje za tematike😊 mi smo bolj na klasikah kot so legice, gasilci🙈

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Legice pridejo tudi pri nas na vrsto, vedno, ko se drugega navelicajo :)

      Izbriši
  2. Hudooo, sploh ta kemijska praznovanja! Defintivno bom nekaj, vsaj nekaj moral skopirati za naše junijsko praznovanje, ki prihaja!!!

    OdgovoriIzbriši
  3. Hvala! O, super :) Naši bi kar naprej to delali :)

    OdgovoriIzbriši

xxxx
aaaa Arhiv spletnega dnevnika

Follow @zogice.in.kravate