-->

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

No

Featured Slider Styles

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

Dark or Light Style

Prepovedano kopiranje vseh vsebin in fotografij brez dovoljenja avtorice. Zagotavlja Blogger.

Preišči ta spletni dnevnik

(Skoraj) vse o senzoričnih stekleničkah


V zadnjem času sem, smo, spet pri senzoričnih stekleničkah. Eno sem izdelala za R-ja, drugo za darilo (tretjo pa že dolgo dolgo nazaj, a je še nisem pokazala). Kaj so sploh senzorične stekleničke? To so stekleničke, bolje rečeno plastenke, polnjene z različnimi tekočinami in/ali drobnim materialom. Namenjene so raziskovanju dojenčkov ali malčkov (ali večjih otrok, odvisno od vsebine). Na tak način lahko otroci raziskujejo njim nevarne predmete (take in drugačne drobižke), se umirjajo ob opazovanju vrtincev bleščic in ostalega, urijo koncentracijo ob opazovanju, se učijo (jezikovna steklenička z zeleno obarvanim rižem spodaj; dopolnimo jo lahko tudis kakšnimi nalogami - s kakšnimi "I spy" igrami, na primer) ... Z njimi lahko tudi spodbujamo plazenje pri dojenčkih, saj se zaradi teže običajno ne odkotalijo predaleč. 

Kako jih naredimo?


Plastenke
Izberemo (čim) manjše plastenke, da niso pretežke. Super je, če so iz malo bolj močne plastike. Najraje uporabim plastenko Rauch ledene kave, ki se dobi v vseh večjih trgovinah. Drži 250 ml, zaradi česar ni pretežka. Morda mi je še bolj všeč le 100 ml steklenička otroškega olja Johnson's baby. Zaradi velikosti ni pretežka niti za najmlajše, R jo že nekaj časa občuduje, vsebine - olja pa ni treba zlivati stran, ampak ga lahko uporabimo za polnilo (torej samo malo odlijemo in dodamo bleščice, perlice ... ). Edina slabost je, da se zaradi svoje oblike ne kotali (kar pa niti ni tako zelo pomembno - odvisno od namena). Seveda pa so lahko plastenke tudi večje - sploh za starejše otroke (odvisno od vsebine).

Polnilo - tekočine
Senzorične stekleničke lahko polnimo s tekočimi ali sipkimi materiali. V vodi, ki jo lahko obarvamo z različnimi barvami, se bodo predmeti najhitreje premikali (umirjali, posedali), v olju počasneje, v kakšnem detergentu za pomivanje posode, milu ali čemu podobnemu pa sploh počasi. Lahko tudi kombiniramo več različnih tekočin (na primer olje in vodo). Vodo je najbolje barvati z jedilnimi barvami. Tempera se namreč posede na dno, kot bleščice (roza senzorična steklenička, fotografije malo nižje).
Za boljšo predstavo sem posnela video. V levi steklenički je detergent za pranje posode, v srednji otroško olje, v desni pa voda.

Polnilo - sipke snovi
Za polnilo lahko uporabimo tudi različna semena, žita, umetne materiale (na primer vodne kroglice, hama perlice, cofki ... ), pesek, kamenčke ... 

Bleščice
Bleščice definitivno zelo popestrijo senzorično stekleničko, ob močnejši svetlobi se posedajoče pikice res lepo svetlikajo, ni pa uporaba bleščic nujna. Zanimive so tako majhne, kot malo večje (primer srčkov v povezavi ali pa spodnja fotografija rumene stekleničke), vsake čisto po svoje.

Kamenčki, školjke, perlice, gumbi ...
Uporabite lahko v naravi nabrane predmete, perlice iz ogrlice, ki je ne uporabljate, gumbe, male zvezdice, ki se svetijo v temi, narezane slamice ... Ni treba, da so predmeti novi, pa tudi ne, da so stari - kakor vam je ljubše in kakor se vam najbolj "paše v sliko" posamezne senzorične stekleničke. V plastenko lahko vstavite drobne predmete, ki se začnejo na določeno črko, lahko po dva enaka predmeta, pa potem iščejo pare, lahko en predmet in (perlico s) črko s katero se začne (na primer avtomobilček iz čokoladnega jajčka in perlico s črko "A"), lahko predmete prej fotografirane in natisnete, pa jih potem iščejo v steklenički ... Lahko so to le predmeti določene barve, oblike ... Omejitev je torej samo domišljija :)

Zapiranje
Vse stekleničke zalepim z vročim lepilom. 

UPORABA IN IDEJE
Za začetek nekaj mojih stekleničk:


Detergent za pomivanje posode, rumene in oranžne bleščice, bleščice srčki (Rayher), nekaj steklenih kamenčkov, gumbov in nekaj plastičnih perlic iz stare zapestnice. Droben material po detergentu za pomivanje posode potuje   z e l o   p o č a s i (dokaz na posnetku malo nižje).






Voda, ena kapljica barvile za živila, modre vleščice, bleščice - zlate paličice, bleščice srčki, stekleni kamni (prozorni), plastični gumbi, trakec (steklenička je bila darilo).





Z roza tempero obarvana voda (in zlate bleščice - drobne in srčki).



Usedlina.


Jezikovna steklenička s perlicami s črkami (Tedi) in malimi predmeti, ki se začnejo na posamezno črko abecede (po ena črka na en predmet; šumnikom sem strešice dorisala z alokoholnim flomastrom). Za polnilo sem uporabila zeleno obarvan riž, ki smo ga že uporabljali v senzoričnih posodah. P je resnično navdušeno iskal pare - včasih je izbral črko in iskal predmet, drugič je začel s predmetom in iskal črko.


Potem pa že objavljene:



Pri nas smo senzorične stekleničke uporabljali predvsem za opazovanje in umirjanje dojenčkov in malčkov, a so prav prišle tudi pri igri vlog - kot pivo :). Gotovo pa jih postavimo tudi na svetlobno mizo (ko bo dan spet krajši).

Kot sem že omenila, pa je še mnogo načinov uporabe. Veliko dobrih predlogov najdete na tej povezavi. Avtorica zapisa na le-tej med drugim predlaga različne poskuse s področja znanosti, na primer za raziskovanje viskoznosti. Na blogu The Kavanaugh Report sem našla nekaj reeees lepih, na primer naravna okolja,  nivoji oceana ... Zanimivi so tudi tile predlogi stekleničk za najmlajše. Še več pa lahko seveda najdete, če v iskalnik vtipkate "sensory bottles" / "discovery bottles" / "calm down bottles/jars" ali kaj podobnega (jaz zelo rada, skoraj vedno, iščem po slikah, pride prav tudi če angleščina dela težave). 

Tako, zdaj ko veste (skoraj) vse o senzoričnih stekleničkah, pa sami ali z malimi pomagači hitro naredite eno ali tri :)
QuickEdit

You Might Also Like

4 komentarji:

  1. Naštudirala sem. Zdaj pa se bomo lotili. :) Hvala za te zapise! ;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Z veseljem! Pa le pokaži ;) Priporočam uporabo olja, reeees ;) lp

      Izbriši
  2. Hvala za dobro idejo. Delala bi stekleničke z oljem. Doma nimam vroče pištole, pa je ne bi ravno kupovala za 2-3 stekleničke. A lahko pokrovček zalepim z močnim lepilom, npr. sekundnim ali je bolje, da si poskusim od koga izposoditi pištolo za lepljenje, da ne bo olje sčasoma pri robovih priteklo ven? Hvala za odgovor!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Jaz bi raje s silikonsko pištolo, do sekundnih ipd. močnih lepil pri igračah (in sicer) imam zadržke. Pokrovček radi dajo v usta... Silikon res ni škodljiv, pa če se vam slučajno ponesreči zapiranje, ga lahko še vedno potrgate dol, še enkrat nabrizgate in zaprete stekleničko. Sicer je silikonska pištola zelo uporabna, meni res pogosto pride prav. Vsekakor bi si na vašem mestu raje izposodila pištolo kot uporabila agresivna lepila...

      Izbriši

xxxx
aaaa Arhiv spletnega dnevnika

Follow @zogice.in.kravate