-->

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

No

Featured Slider Styles

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

Dark or Light Style

Prepovedano kopiranje vseh vsebin in fotografij brez dovoljenja avtorice. Zagotavlja Blogger.

Preišči ta spletni dnevnik

Miniaturni vstajenski vrt


Lani smo si za Veliko noč pripravili Vstajenski vrt, tak, miniaturni. Pred leti sem našla fotografijo le-tega na spletu in res me je očaral. Že priprava in opazovanje kaljenja žita je samo po sebi vodilo v sproščene pogovore o prihajajočih praznikih. Podoba praznega groba je tudi stalnica naših velikonočnih voščilnic, vse najdete na tej povezavi. Ja, mene, nas, res nagovarja. Boste poskusili tudi vi?
Vse potrebno za izdelavo vrta smo našli doma - lončeni podstavek lonca, v katerem čez poletje gojimo zelišča, mali lončeni lonček, pšenica, ki je pravzaprav ostanek božičnega žita (seme v malih vrečkah), slama za povezovanje križev, ostalo, zemljo, kamenčke in kamen ter vejice smo nabrali okoli hiše.

Na podstavek smo položili mali lonček in ga prekrili z zemljo, prav tako kot tudi večji del podstavka. V sprednji del smo zložili kamenčke in velik kamen, pravega smo iskali kar dolgo. Posejali smo žito ter iz vejic in slame naredili tri križe. Pšenico, ki ni prav dobro skalila (tudi za Božič prej ne, očitno je šlo za slabo seme), smo vsak dan popršili z vodo. Tale na fotografiji je rasla približno dva tedna. Uporabili bi lahko kakšno drugo žito, na primer paketek velikonočne trave. Sicer nimam pojma, kaj je v travi velikonočnega, očitno še ne poznam te tradicije, a sem zadnjič v Bauhausu zasledila majhne paketke s semenom le-te. Tudi letos se zagotovo lotimo tega projekta. Uporabili bomo pšenico, ki sem jo kupila v Mokci in jo z nekim drugim namenom, gre za priliko o pšeničnem zrnu (otroci opazujejo spreminjanje zrna) tudi že posejala. Lepo kali :)








Ob opazovanju vstajenskega vrta lahko opazujemo, kaj se dogaja s semenom. Do kakšne spremembe je prišlo? Kaj vidimo? Je seme po enem tednu (ali kasneje) še tako čvrsto, kot je bilo pred setvijo (nekaj si jih pustimo za opazovanja)? Odprlo se je, pognalo kal, zmehčalo se je. Seme umira. Kakšno bi bilo, če bi bilo še nekaj časa v zemlji? In še kasneje? Kaj pa pri odrasli rastlini? Kako izgleda rastlina, če pustimo, da na polju dozori? Koliko semen ima? Otrokom iz Svetega pisma, lahko večkrat, preberemo vrstico Jn 12, 24: “Če pšenično zrno ne pade v zemljo in ne umre, ostane sámo; če pa umre, obrodi obilo sadu.” S priliko o pšeničnem zrnu je Jezus želel svoje učence (in nas) pripraviti na svojo smrt in nam razkriti skrivnost o tem, kaj smrt v resnici je.  Vztrajajmo v čudenju in tišini skupaj z otroki ter se izognimo pojasnjevanju. 

 

Na Veliki petek lahko grob s kamnom zapremo, na Veliko noč pa ga odpremo in ob njem prižgemo svečo ter preberemo odlomek o vstajenju, na primer Mt 28, 1-8, Jn 20, 3-9.



***

Vstajenski vrt nam služi malo kot tematska oziroma sezonska aktivnost, malo kot dekoracija (vsi umetni piščanci in zajci se lahko skrijejo!), otroke (in sebe :) ) pa na praznike (usmerjeno) pripravljam predvsem preko programa Kateheze Dobrega pastirja. Na tem mestu bi vas opozorila na novo knjigo, izšla je letos, ki je v prvi vrsti namenjena prav staršem. Gre za knjigo, ki bo starše predšolskih otrok opolnomočila pri vodenje k Veselju. Del vsebine je namenjen prenatalni dobi, tako da ni nikoli prezgodaj, da jo vzamemo v roke. Napisale so jo Sofia Cavaletti, Gianna Gobbi, Patricia Coulter, Rebekah Rojcewicz in Silvana Quattrocchi Montanaro. Več o knjigi (in kako pridete do nje) si lahko preberete na tej povezavi.

"Ko otroku pomagamo srečati Boga, se odzovemo na njegovo neizgovorjeno prošnjo: "Pomagaj mi priti bližje v Bogu. Pomagaj mi v polnosti biti to, kar sem."



QuickEdit

You Might Also Like

Ni komentarjev

Objavite komentar

xxxx
aaaa Arhiv spletnega dnevnika

Follow @zogice.in.kravate