-->

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

No

Featured Slider Styles

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

Dark or Light Style

Prepovedano kopiranje vseh vsebin in fotografij brez dovoljenja avtorice. Zagotavlja Blogger.

Preišči ta spletni dnevnik

Prepletanja: vozli in kite


P že lep čas išče vrvice in jih vozla v najbolj nemogoče vozle. Razmišljala sem, če je že čas, da se nauči zavezati vezalke ... A se nismo ustavili pri pentljah ...





Poleti je zelo na hitro uničil še ene ne ravno poceni čevlje. Ker ima ozko stopalo in zahtevno mamo, vedno izberemo Pediped. Tokrat smo se odločili, da poskusimo z navadnimi tekaškimi supergami na vezalke. Slednje obutev veliko bolje prilagajajo nogi kot ježki. Zavezovanja ga je učil mož. Sprva sva ga učila oba, tisti prvi del sem mu pokazala jaz, potem pa sva ugotovila, da vsak zavezuje malce po svoje. Da ga ne bi še bolj mešala in mu oteževala učenja, je nalogo prevzel mož. V približno desetih dneh, pa superg P ni obul vsak dan, bilo je še vroče poletje, je bilo zavezovanje po drobnih korakih osvojeno. Učenje je potekalo zgolj po potrebi, ko je bilo treba obuti čevlje - torej nismo sedeli kar tako in zavezovali. Spodbujali smo ga, da je vsakič poskusil iti korak dlje, od točke, kjer je obtičal, pa smo mu pomagali, dokončali nalogo odrasli (če je bilo možno, je to seveda naredil mož). Zdaj občasno prosi, če mu pentljo samo še zategnemo, a to običanjo niti ni več potrebno. 

In kako je bil ponosen! Nekaj dni po tem, ko je zares osvojil pentlje, je prav iskal priložnost, da bi drugim pokazal kaj zna. Tako sem mu morala na pladenj - desko za učenje pletenja kite,  po njegovih navodilih zavezati vezalko, s katero je vadil naprej. Okvir za zavezovanje*, ki ga uporabljam pri katehezi, mu ni bil preveč ljub. Najbrž sem mu ga predstavila prepozno (nisem ga imela doma), sicer je nekaj otrok zelo rado delalo z njim.

Kaj pa je s tem pladnjem? Ne spomnim se, kako smo prišli do kit, kdo je pravzaprav dal pobudo, vem le, da mi je mož spletel prav lepo kito, očaranemu P-ju pa sem obljubila, da ga naučim plesti - najprej vrvice, nato lase**. Pripomoček, pladenj za učenje pletenja kite sem naredila tako, da sem okoli ročaja večjega pladnja zavezala tri trakove jerseya različnih barv, saj nisem imela primernih vrvic (torej treh vrvic podobne kvalitete in različnih barv). Trakove sem dobro raztegnila, da so se zrolali. Zakaj je vsaka vrvica, tudi trak na okvirju za zavezovanje različne barve? Da lažje sledi in vidi, loči vrvice in trakove med seboj. 
P je poskusil s pletenjem kite, a ga ni pritegnilo. Bolje je šlo D-ju, noben od njiju pa ni (dovolj) zategoval. Posledično končni rezultat ni bil tako očarljiv, kot bi lahko bil in delo manj privlačno. Mogoče so tudi trakovi predebeli ... Ko sta se naveličala, sem kito odvezala s pladnja in jo shranila za kasneje.





* Prosim, upoštevajte, da je bil narejen pred sedmimi leti, ko sem se šele začela resno ukvarjati z "naredi sam" projekti. Zdaj vem, kako se lepo zabije žeblje in da ni vsak material primeren za vsako stvar.

** Svak pravi, da mu je znanje pletenja kit zelo prav prišlo v osnovni šoli in da so bile sošolke navdušene :)
QuickEdit

You Might Also Like

2 komentarja:

  1. Super ideja za ucenje pletenja kitk:) moja skoraj 4 in pol letnica se strasno zeli nauciti plesti kitke in ji bom naredila nekaj podobnega...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Super. Predlagam malo tanjše vrvice... Poročaj ;)

      Izbriši

xxxx
aaaa Arhiv spletnega dnevnika

Follow @zogice.in.kravate