-->

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

No

Featured Slider Styles

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

Dark or Light Style

Prepovedano kopiranje vseh vsebin in fotografij brez dovoljenja avtorice. Zagotavlja Blogger.

Preišči ta spletni dnevnik

Montessori pristop k verski vzgoji - Kateheza Dobrega pastirja



V teh dneh se po Sloveniji polnijo prosta mesta programov Kateheze Dobrega pastirja, to je verske vzgoje po načelih pedagogike montessori, pripravljajo se atriji, katehisti in otroci pa veselo pričakujemo ...



Kateheza Dobrega Pastirja (KDP) je predlog verske vzgoje otrok od treh let, ki temelji na pedagogiki Montessori (trden pedagoški temelj) ter Svetem pismu in liturgiji (močan teološki temelj). Želi ustvarjati in spodbujati »izročilo« prostora imenovanega atrij, v katerem lahko otroci poslušajo, poglabljajo in praznujejo najbolj bistvene skrivnosti krščanske vere, kakor so razodete v Svetem pismu in liturgiji. Program kateheze se razširja po svetu od sredine petdesetih let prejšnjega stoletja in ga s prilagoditvami uporabljajo različna krščanska izročila.

Pri opazovanju otrok je bilo ugotovljeno, da že od najzgodnejših let željno iščejo religiozno izkušnjo in najdejo v njej izpolnitev samo, če se jim pomaga, da zaživijo to izkušnjo v njeni najglobljih, najbolj bistvenih prvinah, medtem ko zavračajo kakršne koli »otročje« prizvoke (torej kar pospravimo kakšna otroška Sveta pisma). Ko so ti pogoji prisotni, otrok živi svoj odnos z Bogom v navdušujočem začudenju in globokem veselju, ki jim prinaša mir, v tem zadovoljevanju – lahko bi rekli – globoke in življenjske potrebe. Ugotovljeno je bilo, da otroci na isti razvojni stopnji odgovarjajo na določene teme krščanskega sporočila na isti način, čeprav pripadajo različnim kulturnim izročilom. Tako se je postopoma oblikoval učni načrt, za katerega se zdi, da odgovarja otrokovi globoki religiozni potrebi v skladu z različnimi starostnimi stopnjami.

Kateheza:
  • ne strmi k čim večjemu priznanju,

  • ne dela hrupa (Iz 10, 33 -11, 10),

  • je zvesta duhu gorčičnega zrna (Mt 13, 32),

  • je solidarna z majhnimi in neznatnimi v Cerkvi.
Vsak, ki je kdaj v rokah držal knjige (ne povzetke povzetkov, iztrgane citate, posplošena pravila in podobno)  Marie Montessori, gotovo ni mogel mimo številnih primerjav in citatov iz Svetega pisma. Maria je bila rimokatoličanka. Primerna in spoštljiva verska vzgoja, tako v njenem slogu, se ji je, čeprav je to manj znano, zdela zelo pomembna. Proti koncu svojega življenja je začela z oblikovanjem programa verske vzgoje, ki ga ni nikol končala. Napisala pa je knjigo The Mass Explained to Children, ki je že lep čas na mojem seznamu. Program verske vzgoje, katerega pedagoški temelj je ravno pedagogika montessori, sta nekoliko kasneje, leta 1954, oblikovali Mariina učenka Gianna Gobbi (ki je avtorica Gobbi mobilpovezanih ploščkov ... ) in teologinja dr. Sofia Cavaletti. Imenovali sta ga Kateheza Dobrega pastirja, saj prilika o Dobrem pastirju predstavlja središčno katehezo. Iz Rima se je program širil po vsem svetu in leta 2002 prišel tudi na naša tla. Skupnosti, atriji, t.j. prostori za versko vzgojo otrok, so se hitro širili in pri nas jih je kar nekaj.

Če bi radi otroka vključili v atrij, a ne veste, kje v vaši bližini imate to možnost, preglejte sezname na povezavi, na domačega župnika, lahko pa mi tudi pišete na sanja@zogiceinkravate.si, pa morda skupaj najdemo rešitev za vas in vašega otroka. Program je v večini krajev brezplačen.

Več o KDP lahko preberete tukaj (predlagam, da odprete več zavihkov), za boljšo predstavo pa lahko pokukate tudi v moj atrij.

PS: Tudi pri meni je letos še nekaj mest ;) .
QuickEdit

You Might Also Like

Ni komentarjev

xxxx
aaaa Arhiv spletnega dnevnika

Follow @zogice.in.kravate