Tole so naši skoraj najboljši. Najboljši so bolj zahtevni za izdelavo, zato je pa kakšen od teh skoraj vedno v hladilniku.
Kadar jih delava skupaj s P-jem (po navadi mi razbije jajca in potem hitro odide), poskušam vse sestavine vnaprej stehtati, da gre hitreje. Tokrat mi je res pomagal. Ker sem imela pravočasno nalomljeno čokolado, je le-to nosil v usta namesto testa oziroma posameznih sestavin. Oblikoval pa je tudi nekaj piškotov.
Kadar jih delava skupaj s P-jem (po navadi mi razbije jajca in potem hitro odide), poskušam vse sestavine vnaprej stehtati, da gre hitreje. Tokrat mi je res pomagal. Ker sem imela pravočasno nalomljeno čokolado, je le-to nosil v usta namesto testa oziroma posameznih sestavin. Oblikoval pa je tudi nekaj piškotov.
Gre
za recept Jamieja Oliverja, ki sem ga (seveda ;) ) malce priredila.
Čokoladni
keksi, polnjeni z
mehko čokolado
140 g masla
140 g sladkorja
2 jajci
250 g bele
moke
1/4 vrečke
pecilnega praška
30 g kakava
v prahu
Iz sestavin zamesimo
testo in damo za nekaj časa v hladilnik, ali pa tudi ne, če se mudi
(bolje je, če se uleži, seveda). Iz testa naredimo kroglico, ki jo
sploščimo med dlanmi, na testo položimo košček čokolade in ga
zavijemo. Pečemo 10 minut na 180°C.
Jamie uporablja samo rumenjake, meni pa je presuho in uporabim cela
jajca. Po originalnem receptu naj bi z modelčkom izrezali dva kroga
in vmes dali košček čokolade, ter oba kroga dobro stisnili skupaj.
Zamudno torej. Ravno zaradi (odsotnosti) potrebe po uporabi modelčkov
sedaj pišem o skoraj najljubših in ne najljubših piškotih ;)
Priporočam kvaliteten kakav (Nestle 100%) in belo čokolado - zaradi
kontrasta ter tudi praktičnega vidika, saj se bela čokolada ne topi
lepo in ne uide iz piškotov (tudi če ostane kje kakšna špranjica).
Lahko se jejo topli ali ohlajeni. Še preden se povsem ohladijo, jih
preselim v dobro zaprte plastične škatle na policah hladilnika.
Tako ostanejo malce mehki in ... odlični. In skoraj vedno jih delam
iz "dveh mas" (če ne treh) ...
Tele piškotke bom pa preizkusili pri nas doma :) Jamie je tudi naš priljubljen kuhar - imamo vse njegove knjige, no razen zadnje.
OdgovoriIzbrišiTo, kar si napisala, da si sestavine predhodno stehtala je pri tej starosti otroka zelo pomembno. Običajno še nimajo toliko obstanka, da bi nas čakali, da pred njimi vse stehtamo. Bolj zabavno jim je mešanje in oblikovanje. In seveda tretje jajc:) Čudovito, da mu pustiš to izkušnjo. Moja Mala T je tudi želela ubiti jajce malo pod drugim letom. Danes je že mojstrica:). Pomaga pa, da ga jih stre enega po enega v posebno posodico (ne v tisto, kjer delaš maso), da lahko skupaj poiščeta preostanke lupin.
Hvala za to objavo :)
Ja, jajca vedno posebej vbija v skledico. Strašno ponosno se pohvali, da ni lupin :) (tudi če je kakšna) Tehtam pa vedno v naprej, ja. Kaj bi brez How we montessori :)
IzbrišiTile piškoti so nartaboljši!!! Hvala, morda jih zdaj kdaj celo sama spečem.
OdgovoriIzbrišiKlara? :P
IzbrišiPreverjeno najboljši! Jih je samo še malo ostalo :)
IzbrišiPočakaj, da se spravim moje makove spečt. TISTI so najboljši ;)
Izbriši