-->

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

No

Featured Slider Styles

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

Dark or Light Style

Prepovedano kopiranje vseh vsebin in fotografij brez dovoljenja avtorice. Zagotavlja Blogger.

Preišči ta spletni dnevnik

Škatla za prepoznavanje stalnosti predmeta


O D-ju zadnje čase malo manj pišem. Košare zakladov smo pospravili, ko je postal suvereno mobilen v prostoru, saj si igrače in ostale predmete za raziskovanje najde sam, ko kobaca naokoli. Bratove igrače so tako ali tako najbolj zanimive, sploh, če so ravno takrat (oh, kakšno naključje!) v uporabi. In slednje pravilo velja za oba.

Škatlo za prepoznavanje stalnosti predmeta (tako, kot se jo vidi na prvi/spodnji sliki) sem naredila že za P-ja. Škatla z dvema odprtinama prilepljena na lepenko, ki lepo pade v pladenj. Ni ga pritegnila. Nekaj mi je manjkalo, nekaj me je motilo ...Kaj je sploh stalnost predmeta? Otrok pri starosti 9, 10 mesecev začenja razumeti, da stvari obstajajo kljub temu, da jih tisti trenutek ne vidi oziroma kako drugače zaznava. S tako (ali podobno) škatlo lahko ponavlja in raziskuje izginjanje in pojavljanje predmeta v nedogled. Tako kot na primer ta deklica na (slovenskem) posnetku:
Otrok pri delu s tem materialom krepi koordinacijo oko-roka, koncentracijo, spuščanje predmetov, občutek za red ...

Žoga (no, lesena krogla) je namreč ostala notri, kljub temu, da je bil zadnji del malo podložen. Vedno je ostala notri ... To sicer ni tako zelo narobe, ni pa zanimivo. Pa sem v Google vrgla "Permanence box", napela oči in ugotovila, da mi manjka klančina. Ker nisem želela razdirati ne dolgo nazaj ponovno zalepljene škatle, sem klančino (in robova pri straneh) zgradila po principu čeških mojstrov Pata in Mata. Tako se pravzaprav pogosto lotim svojih projektov. Klančino podpira delček škatle za jajca, brez pleskarskega lepilnega traku pa skoraj nikoli ne gre.


D zaenkrat še ne zna spustit krogle v luknjo, bo pa, kmalu ...
QuickEdit

You Might Also Like

7 komentarjev:

 1. Sanja, eno vprašanje/prošnja/nasvet. Če bi kupovala, bi izbrala
  A
  http://www.absorbentminds.co.uk/acatalog/AM_183-33.jpg

  ali B
  http://www.absorbentminds.co.uk/acatalog/N041200_E.jpg

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Oboje :P Ne, najbrž bi se za A odločila. Mislim, da je B varianta kar malo težja za otroka. Oz bi kupila B in A naredila ;) Sicer se mi pa strašno dopade tole http://www.svetotrok.si/default.asp?pid=modul_it&mid=sl&wid=2740&detailID=6535&segid=0&ime=Zaboj_z_barvnimi_predalcki v kolikor to niso običajni predalčki, ampak se odpira tako, da se predalček potegne oz nagne ven (saj ne znam razložot, ampak ne običajen predal)...

   Izbriši
  2. Misliš odpiranje tistega "trojnega predalnika" kot vratca od pečice :-)
   http://i01.i.aliimg.com/wsphoto/v2/808284003_3/Christmas-Gift-Montessori-teaching-aids-box-drawer-i010.jpg

   Zakaj pa se ti zdi ta tako fini?

   Jaz sem oklevala med A in B zato, ker se mi zdi A uporaben za začetek, za en tak osnovni prijem in doživljanje "stalnosti". Je pa res, da iz B-ja zelo enostavno narediš A, sploh če izbereš takega
   http://4.bp.blogspot.com/-COCYXfZCboU/UjIralsCt8I/AAAAAAAAAuw/5pOZEKajdzc/s1600/1+an+boite+forme.jpg

   Izbriši
  3. Jaja, kot vrata od pečice, zdaj pa bom znala razložit :) Na POS-u je imela takega s trojnimi predalčki, ki so se zatikali (iz tiste trgovine, ki si mi jo prej linkala). Strašno je zabavalo D-ja, le razjezil se je vedno, ko prej ali slej katerega od predalov ni znal sam povleči ven.

   Ja, to je res... Ampak če predeluješ tole, ti vzame skoraj toliko, kot če iz nule narediš. Poleg tega rabiš še pladenj, pa notri klančino, pa pazit, da ti kakšno lepilo ne pobere laka (kot se mi je pred kratkim zgodilo pri omari)... Predal se mi zdi res lušen, ampak ja, ni za obojega za imet doma. Je pa moja škatla (preverjeno) boljša od http://www.montessori-materials.si/images/stories/virtuemart/products/mmt004.jpg . Tam se rada ustavi v kotu levo ali desno od vratic, če otrok kroglo notri potisne postrani, jaz pa sem v notranjost z vsake strani dala po en kos lepenke, da žoga ne more nikamor drugam kot naravnost ven. Tako no, kot sem že rekla, če bi imela en material na izbiro, bi kupila tega s predalčkom in naredila A varianto sama :P Sporoči, kako se boš odločila

   Izbriši
  4. Hmmmmmmmm, zdaj sem zmedena do te mere, da bom najbrž najprej prespala vse skupaj. Ker jaz sem tudi šla delat po tvojem navdihu, sicer sem kombinirala kartonasto škatlo od čevljev (za pladenj) in lonček od skute. Ti bom poslala slikice na zasebno sporočilo, tukaj ne znam lepit fotk.
   V bistvu sem pri svojem "modelčku" upoštevala te nasvete za klančino in žogica se pri mojem ne zatika :-) Sem pa skeptična, da ko bo to dobila naša deklina v roke, se bo s polno silo uprla gor in vse skupaj pošvedrala (nisem ji še ponudila, stara je manj kot 9 mesecev). Skratka, mislila sem da je tole "original" leseno bolj robustno in prepustiš otročku, da v miru pogleda in nima kaj poškodovat.

   Tisti tris predalčkov se mi zdi zaenkrat še malo prezgodaj za nas. Zanimivo, kako mene, brez da si mi povedala vašo izkušnjo, prej sploh ni pritegnil. No, zdaj pa že malo :-)

   Izbriši
  5. Ej, če je tale moja škatla preživela 2 divjaka, potem bo šlo... Res, povsem brez težav, pa nista nežna. In jaz zelo redko težim, da česa ne smeta... nenazadnje če ponudim, je potem njuno, kaj sem jaz tukaj... Kvečjemu je nerodno, ko je mali mečkal plastificirane karte od starejšega, ali pa s čokolešnikom umazal peščene črke, ampak to je drug problem oz druga kategorija). Mogoče ti kvečjem pomečka robove škatle za čevlje, ampak tako ali tako boš kmalu potrebovala kakšen pladenj, pa ga malo prej kupiš in nanj apliciraš... Haha, verjamem, da te je zmedlo :P Ja, veš kako zabavno je (malo kasneje) s tremi predalčki... Po navadi je skrila kaj takega, da smo še jezik trenirali in potem je ugibal, kam je še kaj dal, to je bilo veselja... Ali pa če je bila samo ena stvar, pa jo je prestavljal iz predalčka v predal... Joj, na kant ne bom spravila samo sebe ampak še druga, groza, kako nesramen blog in odgovori :P

   Izbriši

xxxx
aaaa Arhiv spletnega dnevnika

Follow @zogice.in.kravate