-->

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

No

Featured Slider Styles

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

Dark or Light Style

Prepovedano kopiranje vseh vsebin in fotografij brez dovoljenja avtorice. Zagotavlja Blogger.

Preišči ta spletni dnevnik

Prve igrače


Igrač, ki jih lahko ponudimo dojenčkom za prva raziskovanja sveta z rokami, imamo pri nas veliko, se nam kar nabirajo (kot še kaj drugega - z vsakih otrokom bolj) ... Tretjina bi bila najbrž več kot dovolj, a mi ob dveh starejših, ki si jih rada izposojata, iskreno povedano, nobena ne hodi viška. Tako jih imam v vsakem prostoru nekaj (se je treba znajti, sploh s tremi - P in D že več kot en mesec nista v vrtcu). Večinoma gre za ropotulje ali kako drugače ropotajoče igrače, igrače za preprijemanje ...  Pomembno je, da so lahke, le tako jih lahko dojenček sam uporablja, enostavne in pasivne (naj bo aktiven dojenček in ne obratno), priporočljivo iz naravnih materialov. Vse so varne za v usta, kar je v času srbenja dlesni nuja. Najljubše so mi kvačkane in narejene iz blaga, saj je pri teh čiščenje, to je pranje v pralnem stroju (in tudi sušenje v sušilnem po potrebi) najbolj enostavno in zelo učinkovito obenem. Dobro se obnesejo tudi lesene, a smo vsaj kakšno P-jevo in D-jevo že zavrgli, saj so se mi, po konkretni obdelavi z zobmi in slino, zdele sporne za nadaljno uporabo.

R-ju smo prve igrače ponudili kmalu po mobilih, ko je začel uporabljati roke. Takrat so bile najbolj zanimive tiste, ki so se mu bolj kot ne same zapletle v prste - prepleteni obročki (mojih v trgovini nimajo več, lahko pa vam jih naredijo pri Didu), žogica Oball (Mueller; sicer je zaenkrat malo nerodna, saj se hitro odkotali predaleč), ropotuljica dojenčkov zvonček (kupila sem jo v trgovini Ristanc), kletka s kroglicami (Mueller - ampak pazite, enkrat nam je že razpadla in sem jo potem sama zalepila), povezana trikotnika (Haba, ne vem, če kdo to trenutno prodaja pri nas). Kmalu je vzljubil tudi doma narejene igrače: dojenčkovo verigo, kvačkani ropotuljici in mehko ropotuljico. Presenetljivo hitro je osvojil, ali ona njega, takanne žogico. Všeč mu je tudi Skwish (Manhattan Toy. Kupila sem ga v trgovini Chebeltza, nimajo ga več. Gre pa za model tensegritete, tensegrity, sem skoraj dol padla, ko sem tak model videla na nekem tečaju, haha. Baje, da točno tak Skwish krasi ordinacijo neke fiziatrinje v UKC Lj :) ). Tega sem, priznam, kupila iz radovednosti, saj sem ga videvala po različnih tujih blogih. Je lažji, kot morda zgleda, vsaj mene je presenetil, in zabaven za stiskanje. Mislim, da ga bo kasneje še bolj pritegnil. Ponudila sem mu tudi povezana ploščka, zaenkrat gresta samo v usta (je pa to super igrača ne le za prijemanje ampak tudi za spodbujanje plazenja kasneje).

Vse te igrače shranjujem v (kvačkanih) košaricah. Ponudim jih vsakič po nekaj, tri ali štiri in jih razporedim okoli njega. Zdaj se že mojstrsko obrača in kotali - proti igračam (in seveda k stranišču, metli ...). Tako spodbudimo gibanje, še posebej, če jih postavimo malo izven dosega oziroma na mejo, z manipulacijo v rokah pa se povezujeta možganski polobli.


***
Dodajam. December 2020.

Leta, res leta sem pri vsakem od fantov pogledovala za žogico za grizenje. Nienhuisovo. Vem, da so jo v trgovinici Michael Olaf, ki sem jo ogledovala kot kak katalog s skrbno izbranimi materiali montessori in igračami po tem navdihu, poimenovali 'perfect pacifier'. Zakaj 'perfect'? Ker pade iz ust, ko ne služi več namenu ;) . Mala A jo obožuje. Dobila jo je za darilo od Tanje iz Naš vsakdanji montessori, kupi pa se jo pri Malih nog maokrog. Kako ji ljubkovalno rečemo najbrž ni težko uganiti, a ne? Vezano je na leto :)


***






Kvačkani ropotulji sta mamino delo. Sestavljeni sta iz bombažne preje in kraguljčkov. Zelena je že druga, saj nam je prva, ki je bila narejena za P-ja, zaradi pogoste rabe skoraj razpadla. Bolje bi bilo, če bi bili kraguljčki malo manjši (ti so 24mm, pri prvi so bili pa malo premajhni). Črno-bela je še P-jeva in je bila njegova daleč najljubša ropotuljica. Tudi ta ima v notranjosti kraguljčka. Ker sem kupila premajhne, jih je mami dvakrat obkvačkala in je popolna. 



"Ne dam je!"




Naredila sem več mehkih ropotuljic, na zalogo, saj jih rada podarjam dojenčkom. Malo sem posodobila obliko, uporabila dva različna kosa blaga, polnila pa sem jih kar iz vrha (stara navodila).


Skwish, to čudo.


Povezana ploščka, Nienhuisov iz trgovine Malih nog naokrog in ploščka domače izdelave pri prijateljici.


Domača košarica domačih igrač.



QuickEdit

You Might Also Like

7 komentarjev:

  1. Se meni bi bila marsikatera od teh igrac zanimiva. Ko bomo pri nas spet potrebovali ropotuljice in podobno, bo tole prava zakladnica idej. ;)

    OdgovoriIzbriši
  2. Juhuuj, top objava, ki pa sem jo spregledala! Dobro, da sva nedavno posodobili mojo obvescenost na Zogece&kravate ;-)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. To bi bilo pa res škoda spregledat, ja ;) Sem se potrudila ;)

      Izbriši
  3. Prosila bi za nasvet. Kako velike kraguljčke naj dam v žogico? Hvala, Tanja

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Odvicno od velikosti zogice oz delov le-te. Toliko, da se relativno skrije. Jaz sem jih dala po par, vsakega v svoj kos …

      Izbriši
  4. Hvala. Tamalo žogico sem sešila. Ko sem pa gledala kakšne kraguljčke kupit sem se zmedla, ker je toliko velikosti.

    OdgovoriIzbriši

xxxx
aaaa Arhiv spletnega dnevnika

Follow @zogice.in.kravate