-->

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

No

Featured Slider Styles

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

Dark or Light Style

Prepovedano kopiranje vseh vsebin in fotografij brez dovoljenja avtorice. Zagotavlja Blogger.

Preišči ta spletni dnevnik

Prenova balerink


Prav lepo te pozdravljam, tebe, ki bereš, na 9. obletnico bloga! Redko katero objavo sem napisala v istem dnevu (razen, če je bilo koledarsko že isto zgodnje jutro, sama pa še nisem šla spat). Priložnost vsekakor kliče, da pustni zapisi ne ostanejo več zadnji. 

Priložnost pa nas je tudi konec maja klicala, da smo iz omare potegnili kakšna lepša oblačila. Zataknilo se nam je pri naši najmlajši, takrat skoraj dveletni A. Naročenih sandalčkov ni in ni bilo, čevljev za enkratno uporabo, samo za tisto dopoldne, pa nikakor nisem želela kupiti, čeprav za drobiž. Nato sem našla balerinke moje nečakinje, ki pa so se žal močno luščile. Nisem dolgo razmišljala in se odločila, da jih prenovim. Kako? Tako!

Balerinke, ki sem jih imela na voljo, so ji bile mogoče malo prevelike, jih v nobenem primeru ne bi obula na boso nogo ali najlonke, tako da me ni skrbelo, da bi jo ožulile (ker je bilo precej mrzlo, je obula bombažne hlačne nogavice in še nizke bombažne nogavice. Nepredstavljivo v tej vročini, saj vem.).

Postopka si nisem zamislila sama, našla sem ga pred leti na enem od mojih najljubših blogov za ustvarjanje, Make it and Love it. Poiskala sem vzorčasto blago (pri enobarvnem je običajno težje skrivati napake), tanek bombaž, v barvi, ki sem jo lahko uskladila z ostalimi oblačili. Iz starega uničenega krila, ki mi ga je podarila prijateljica pred leti ravno zaradi zanimivega vzorca, sem izrezala dva kosa blaga, ki sta dodobra pokrila celoten čevelj. Odrezala sem pentljici iz balerink, zaščitila prečni elastiki kar z lepilnim trakom, in si pripravila lepilo. Uporabila sem kar Mekol, ki sem ga v razmerju 1:1 redčila z vodo (po odokalni metodi). Z lepilom, ki sem ga nanašala z gobico, sem premazala sprednji del čevlja in nanj prilepila blago. Nato sem na blago ponovno nanesla lepilo mešano z vodo. Pravokoten kos blaga sem prerezala in blago napela in zalepila na levo in desno stran čevlja. Sproti sem zapogibala blago, odstranjevala odvečno, ven izrezovala manjše trikotnike (da se je lepše prilegalo na krivinah) in ga lepila na čevelj. Blago v čevlju seže samo za približno 1 cm od roba, pazila sem, da sem naredila čim manj gub in robov (čemur se je sicer težko izogniti). Na peti sta se oba kraka blaga srečala. Tistega, ki je bil zgornji, sem prepognila, da sem dobila lep rob in ga prilepila čez peto. Lepilo, kot sem že napisala višje, sem v vseh fazah nanašala tudi na blago, ki je že bilo zalepljeno. En od težjih delov, lepljenje okoli krivine oziroma zgornjega roba je mimo, drugi, zaključek spodnjega roba, pa še pred nami.



Pustila sem, da se je lepilo dodobra posušilo. Nato sem obrezala blago spodaj, pri podplatu. Nekaj roba sem si pustila ter ga s škarjami in skalpelom rezala stran sproti med lepljenjem ob podplatu (spodnji rob sem si pustila nekoliko prost, neprilepljen, saj enostavno ni šlo vse od enkrat). Centimeter za centimetrom, počasi in natančno, in je tudi rob uspel. 
Ker je so ji bile balerinke malo preširoke, sem prešila tudi prečno elastiko.



Prenovljene balerinke, fotografije jim delajo krivico, so požele nemalo navdušenja. Kljub vsemu se naši deklici zdijo dovolj udobne, da jih občasno obuje kar na boso nogo. Kasneje se niso nagubale, blago se ni še nikjer odlepilo (česar sem se sicer bala). Vesela sem, da sem se uspela izogniti nepotrebnemu nakupu (brez kompromisa pri izgledu). Če ne prej, idejo gotovo uporabim še pri kakšnem pustnem kostumu.

In hvala, da ste z menoj, nekateri že celih 9 let. Od kje ime bloga, pa si lahko preberete tu.


QuickEdit

You Might Also Like

Ni komentarjev

Objavite komentar

xxxx
aaaa Arhiv spletnega dnevnika

Follow @zogice.in.kravate