-->

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

No

Featured Slider Styles

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

Dark or Light Style

Prepovedano kopiranje vseh vsebin in fotografij brez dovoljenja avtorice. Zagotavlja Blogger.

Preišči ta spletni dnevnik

Naravno 'tie-dye' barvani pirhi


Osnovno tehniko mavričnega 'tie-dye' barvanja pirhov sem v nekaj letih in malim morjem poskusov uspela razširiti na lepo število variacij. Tokrat vam predstavljam povsem naravno barvane pirhe za katere ne potrebujete specialnih barv, sestavine zelo verjetno najdete v domačem zamrzovalniku in shrambi.

1. poskus: V majhne kozarčke sem pripravila zamrznjeno špinačo, maline, borovnice, pustila, da se odtajajo, kurkumo pa sem skuhala v nekaj vode, da sem dobila gosto pasto. Maline in borovnice sem dobro pretlačila. S kisom pobeljeno še toplo jajce (več o postopku in vseh previdnostih tu) sem zavila v manjšo tetra krpico, lahko bi uporabila tudi kakšno drugo tanjše blago, in ga na koncu trdno povezala z elastiko. Na krpico sem nanesla sadni kaši, špinačo in pasto iz kurkume, jajce pa zavila v drugo tetra krpico in jo prav tako povezala z elastiko. S pršilko sem navlažila površino jajca, na rahlo stisnila oziroma krpico na jajce ter pustila, da se vse posuši. Nalednji dan, ko sta se krpici zdeli suhi, računajte, da se suši kakšnih 20 ur (odvisno od debeline uporabljenega blaga, plasti sestavin, uporabljene vode ... ), sem jajce razvila. Rezultat me je močno presenetil. Maline so obarvale jajce modro, kurkuma močno rumeno, špinača blago rumeno in borovnice temno sivo. Barva kurkume in malin je bila intenzivnejša, kot sem pričakovala, sicer pa blaga. Jajce sem namazala s kapljico olja za lesk. 


2. poskus: Želela sem preizkusiti tudi, kako se obneseta mleta paprika in rdeča pesa. Iz mlete rdeče paprike sem skuhala pasto, tako kot iz kurkume. Nisem imela druge rdeče pese kot tiste, vložene. Le to sem dobro pretlačila. Rezultat? Noro lepa oranžna barva, res nad pričakovanji! Pesa je obarvala jajce nežno roza, a glede na to, da sem uporabljala tudi druge barve, sem bila še vedno zelo zelo zadovoljna. Pokažem še enkrat, ker, no, uau!


Zdaj pa še fotografije postopka. Kako pa vi naravno barvate pirhe?








*** Posodobitev marec 2021 ***

3. poskus: Zanimalo me je, če bi pirh lahko obarvala s paradižnikom in čebulo. Slednje se verjetno sliši malo noro, saj se da jajca pač skuhati v čebulnih olupkih, a bi lahko s 'tie-dye' tehniko lahko dobila zanimive kombinacije in teksture.

Vzela sem olupke treh domačih rjavih čebul in jih v litru vode kuhala približno eno uro. Nato sem odstranila olupke (precedila) in vrela tekočino, dokler je ni v loncu ostalo okoli 40 ml. Postopek sem ponovila z rdečo čebulo. Barvilo obeh čebul sem na pobeljeno jajce, zavito v tetra krpico, nanašala s pomočjo kapalk. Rjava čebula je pustila res lepo oranžno rjavo barvo, rdeča čebula ne najlepšo temnejšo rjavo in tetra krpica lep vzorec.



Hkrati, z istim jajcem, sem testirala paradižnikovo mezgo. Ta je jajcu pustila zanemarljivo, komaj opazno oranžkasto obarvanje.





QuickEdit

You Might Also Like

Ni komentarjev

Objavite komentar

xxxx
aaaa Arhiv spletnega dnevnika

Follow @zogice.in.kravate