-->

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

No

Featured Slider Styles

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

Dark or Light Style

Prepovedano kopiranje vseh vsebin in fotografij brez dovoljenja avtorice. Zagotavlja Blogger.

Preišči ta spletni dnevnik

Kaj ponuditi otroku pri 10-11-12 mesecih


Malo z zamudo, R je ravno stopil v 14. mesec, pa bolje tako, kot sploh ne. Rada bi vam pokazala, kaj lahko ponudite otroku, staremu deset, enajst, dvanajst mesecev. Gre za moje precej ljubo obdobje, oziroma za začetek le-tega. Igrače ter didaktični materiali, ki jih lahko v tem času pripravimo za otroka so tako, ah, krasni ... preprosti in bogati obenem.

























Preden začnem s podrobnejšim opisom, naj vas opozorim, da je vsak otrok drugačen in da primerjanje oziroma slaba volja ob nedoseganju pričakovanj staršev res nista potrebni. Že moji trije so enake stvari zelo različno sprejemali. P-ja na primer ni nič preveč zanimalo oziroma je vedno našel svoj način uporabe, D je ob vsakem materialu presedel veliko časa, res je delal in delal, obenem pa je bil še hiter (je treba njegovo starost pri kategorijah vzeti malo z rezervo). R-ja zanimajo predvsem igrače in predmeti, ki jih uporabljata starejša brata. Tudi sicer se močno razburja, če mu kaj, kar počneta onadva ni dovoljeno. Kadar mu ponudim nek (nov) material, poseže po njem (sicer se jim ne posveča prav veliko), me poskuša posnemati, medtem pa se tako zadovoljno nasmiha ... In kakšen nasmešek se mu razlije čez obraz šele, ko uspe nekaj narediti povsem sam!

In kaj konkretno povzroča te blažene nasmeške?




  • Vstavljanje kroglice (v embalažo Cedevite)




Z enim vadi palmarni, z drugim pa pincetni prijem.



 ... valjev, pinkponk žogic, zrnatih vrečk ...












  • Igra z vodo (takrat, ko se mora kosilo res na hitro skuhati), peskom, mivko. Naj raziskuje (seveda je varnost prva, vsak starš naj se po svoje odloča).


  • Če imate več otrok, pripravite še kakšne igrače, ki jih lahko (in radi) uporabljajo vsi. Skupaj se še ne bodo igrali, vsaj malček ne še zares, bo pa igra zanimiva starejšim (in bodo mlajši morda nevede sodelovali). Pri nas se vsi radi igrajo v kuhinji (Ikea), pa z žogami, vozili ... V kolikor so jim vsaj nekatere igrače predstavljene kot "vaše" in ne "tvoje", "njegove", "njune", je napetosti in krega vsaj na trenutke malo manj :) Poleg tega pa malček v kuhinji trenira uporabo žlice, prestavlja hrano, na primer to čudovito zelenjavo, iz ene posode v drugo (tako prečka sredino, kar pomaga povezovati možganski polovici), trenira motoriko z odpiranjem drsnih vratic in tako naprej.

Seveda to nikakor ni vse. Priporočam, da si več preberete še pod oznakami:
Materiale in igrače menjam glede na interes. Menjam jih tudi, če vidim, da pripravljeno trenutno ni primerno z R-ja (če je pretežko ali prelahko oziroma povsem nezanimivo).

Vedno dela tudi čisto malo po svoje, kombinira materiale, raziskuje. Ne pričakujte, da se kaj takega doma ne bo zgodilo :) .



Tako zelo je zaposlen, a mu vseeno ostane dovolj časa za uničevanje igro s predmeti, ki so v lasti starejših dveh bratov. D mu včasih pravi "škodljivec", ne vem, od kje mu to, smo si pa priskrbeli nove police. Ne police, ne kombinacija le-teh ni vrhunec estetike, se pa barvice končno ne raztresajo po tleh in tudi vse ostalo lažje najde pot nazaj na svoje mesto.

QuickEdit

You Might Also Like

Ni komentarjev

Objavite komentar

xxxx
aaaa Arhiv spletnega dnevnika

Follow @zogice.in.kravate