-->

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

No

Featured Slider Styles

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

Dark or Light Style

Prepovedano kopiranje vseh vsebin in fotografij brez dovoljenja avtorice. Zagotavlja Blogger.

Preišči ta spletni dnevnik

(Naš) advent - čas priprave, pričakovanja in ne praznovanja


Kljub temu, da fanta občudujeta s takimi in drugačnimi lučkami okrašena mesta, hiše in ostalo, se pri nas praznični čas se ni začel ...

Vsa ta praznična in veselodecemberska evforija je lahko zelo naporna, zadušljiva in nas, namesto, da bi nas povezovala - vsaj tako se prodaja, s svojim potrošništvom na različnih področjih, še bolj ločuje. Nikoli nisem bila za kič, zadnja leta pa se poskušam vedno bolj vračati k osnovam. Kaj to pomeni? Da se še ne gremo božiča, ampak se nanj štiri tedne pripravljamo. Da je naš edini okras adventni venec, o smrekci ni še ne duha ne sluha (v kolikor ignoriram dejstvo, da nam še od lani lepo raste v loncu na okenski polici). Da se pogovarjamo, zakaj je v vrtcu drugače ... Da miklavževa darila kupimo prej, ostalih pa se, z izjemo pretežno doma narejenih malenkosti za-iz-roke, ko gremo voščit novo leto, izogibamo.  Letos imamo prvič v uporabi tudi adventni koledar (malce neustrezen, advent se je namreč začel pred 1.12.; kupila sem ga, ker sem že v trgovini vedela, čemu bo služil med letom). Polnjen je s sladkarijami za vsakega člana (na moževo željo), v vsakem predalčku pa je tudi enostavna pesem (kakšna (za)hvalnica, ali druga pesem z vsaj malo adventno vsebino, ne pojemo pa še božičnih pesmi), ki se jo naučimo/ponovimo tisti dan in nam lepo otvori skupno večerno molitev. Posebnih nalog za vsak dan nisem zapisovala, saj sem večino popoldnevov sama doma s fanti (do večera) in na primer peka piškotov z vsemi tremi v premajhni in do večera razmetani in navlečeni kuhinji zaenkrat žal presega moje trenutne psihofizične sposobnosti. Seveda bomo vsaj posejali božično žito, naredili voščilnice, okraske in okrasili smrečico - takrat, ko bo pravi čas. Tudi letos smo poslali na pot popotnike iz Nazareta v Betlehem. Zanje skrbi predvsem P.  P in D sta vključena v program Kateheze dobrega pastirja, ki ga vodim in tam se pripravljamo na (vsak) praznik.
Resno razmišljam, da bi po božiču (malo bolj uradno) praznovali dvanajst dni božiča (od božiča do svetih treh kraljev), na podoben način kot gremo skozi advent: pol predalčkov adventnega koledarja in na listkih božične pesmi iz kategorije dobro-jih-je-znati.



In naš malce nenavaden adventni venček? V lončeno skledo, ki je bila najbrž premalo žgana (plesni vse, kar damo notri in vse, na kar jo položimo), sem s silikonom (začasno) prilepila steklen krožnik (sicer bi bila skleda pregloboka), nanj pa štiri sveče. Manjše smrekove vejice sem samo narezala in jih položila v skledo okoli sveč. Tak venček je zelo praktičen - iglice skoraj da ne padajo naokoli, enostavno in brez škode, smetenja se ga prestavlja ... Pa še paše k našim lončenim lučkam.


Le kaj bo Adventni koledar, ko bo zrasel? ;)


Našla sem tudi zanimiv zvezek, 101 božična naloga iz Založbe Družina. P že nekaj časa zelo rad rešuje različne naloge, D pa seveda sledi starejšemu bratu. Zbirka nalog vsebuje solidne obnove posameznih svetopisemskih odlomkov od oznanjenja do bega v Egipt (podobni zvezki in knjige so večinoma bolj ozko zastavljeni, vse te teme-odlomke sicer predstavim otrokom na katehezi). Naloge so simpatične, zanimive in zelo raznolike, reševala jih bosta lahko oba.



Nakupovalni mrzlici pa sem se letos izognila z dobrim načrtovanjem.

Vsem želim lepo in mirno pripravo po vaših merah ...

QuickEdit

You Might Also Like

2 komentarja:

  1. Všeč mi je venček, vaš adventni koledar in nepraznovanje. :) Mi se pa božičnim pesmim ne moremo upreti. :) Jih pojemo že sedaj, ker so tako lepe in jih otroka rada poslušata pred spanjem. Ko so pastirji in Glej zvezdice sta moji zelo ljubi. ;)

    OdgovoriIzbriši
  2. Ko so pastirji bo gotovo v enem od predalčkov :) Ja... sama sem par let vodila otroški zbor, pa že leeeta se enkrat tedensko, kot voditeljica pevsko-pogovorne medgeneracijske skupine za samopomoč, družim z nekdanjimi pevci... Sem torej cepljena proti božičnim pesmim v adventu, nimam kaj ;) Se jih pa tudi jaz že zelo veselim :)

    OdgovoriIzbriši

xxxx
aaaa Arhiv spletnega dnevnika

Follow @zogice.in.kravate