-->

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

No

Featured Slider Styles

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

Dark or Light Style

Prepovedano kopiranje vseh vsebin in fotografij brez dovoljenja avtorice. Zagotavlja Blogger.

Preišči ta spletni dnevnik

Raziskovanje: KAMNINE


Kamni, še posebej, če so nekoliko manj običajni, mojim otrokom vedno vzbujajo veliko zanimanja. Ob pogovorih, delu in temah, ki so se jim odpirale v zadnjem času, sem dobila občutek, da je kar pravi čas za predstavitev domače pisane zbirke kamnin ...


Na večji pladenj sem jim pripravila različne kamnine, nekaj iz moževe, nekaj iz moje zbirke, povečevalno steklo (no, tri), knjižici o različnih kamninah ter karto - fotografijo poldragih kamnov. Kamnine so otroci predvsem opazovali, jih občudovali, primerjali, spoznavali imena, jih prirejali na karto ter iskali v knjižicah.

Kolikor jih je zanimalo, sem jim brala iz knjižic iz zbirke Sprehodi v naravo. Predhodno smo spoznavali pojme voda-kopno-zrak, spoznavali smo kopno in vode s pomočjo peščenega globusa ter oblike kopnega in vode ob oblikovanju gline. Raziskovanje bi lahko nadaljevali tudi z razvrščanjem kamnin glede na način nastanka, a to žal ni moje močno področje. Smo ostali predvsem pri občudovanju :)


Na manjši pladenj sem pripravila karto s kamninami razvrščenimi glede na trdnost. Kje jo je mož dobil pred leti, ne vem, sem pa poiskala slovenska imena in jih napisala na kos papirja, s katerim sem pokrila desno stran karte.







Karto sem naredila tako, da sem kamne razvrstila po belem papirju, pripisala imena, jih fotografirala, fotografijo obdelala in natisnila. Kje sem dobila tako lepe kamne? Tole so pravzaprav bili obeski za na verižico. Nisem jih nosila jaz, sem jim pa že pred leti snela kapice-obešanke in jih shranila.


Podobna dejavnost je opisana tudi v knjigi 100 dejavnosti za odkrivanje sveta po metodi Marie Montessori.
QuickEdit

You Might Also Like

4 komentarji:

  1. Ko sem zadnjič videla tele kristale, se mi je nasmehnilo, ker...
    ... imamo doma kar nekaj krasnih kristalov in torej brca v rit, da jih privlečem na plan (iz zadnjega spalničnega predala, varno skrite za kapami, rokavicami in pri meni komaj-kdaj-uporabljenimi-kosi-perila ;-))
    ... sem ravno tisti dan otrokoma predala v raziskovanje in uporabo nekaj koral in vulkansko kamenino, ki mi jo je pred časom iz potovanja prinesla prijateljica :-) Juhu!
    Preveri karneol na tvoji slikici, meni tisti Kristal ne izgleda karneol, ali pa so naši iz drugih najdišč in zato tako dugačni.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. <3 Ok, kristali se rece, ups :P Sem bila kar vesela, da sem potem videla, da je komentar tvoj (prebrala na telefonu). Pustimo, da je eno od teh knjig prevajal mož očetove tete :P Ki je bila tudi metalurginja oz nekaj takega :P Karneol sem temeljito preverila. Ko bi vedela, kako sem se lotila :P Jaz sem tukaj res slaba, a sem se odločila, da dešifriram imena. Tile kristali so bili obeski za verižico glede na znamenja horoskopa. Sem Googlala minerale značilne za posamezna znamenja in iskala med temi, haha :P Mislim, da sem bila takrat res ob celo noč in toliko alter stvari še nisem prebrala v kosu, haha :P Sicer ja, sem googlala, so res različni, od živo oranžnih (tale moj je malo fotošopan, ups :P ) do lisasto rjavkastih ... In ja, lahko ga nosiš, če si rak kot jaz: https://www.nakit-kamen.si/karneol-rak.2 :P In hvalaaa za komentar, lepo, da si se mi oglasila <3

      Izbriši
  2. :-) :-) :-)

    Ma tvoj naslov "kamnine" je zelo na mestu, mislim, da sem jaz skrenila s poti s kristali. Recimo, če ponudiš zraven granitno kocno, pa kaj apnenčastega, pa moj vulkanski "kamen"... pol' so kamnine super (jaz se nisem za razliko od tebe nič kaj dosti ukvarjala s terminologijo, sem se pa nasmehnila, ker se mi je zdelo, da sva bili nekako sočasno oz. jaz usklajena z blogom).
    Galagotovo povečevalno steklo ni presežek, a? Velikost in barva zvabita, da otrok prime v roko, efekt povečave pa se mi zdi ni pravi.

    Berem, zelo rada berem in tale kombinacija Žogica + Tanja je prava eksplozija. Res pa smo zdaj v enem takšnem obdobju, ko res ne dohajam najbolje :-o

    OdgovoriIzbriši
  3. Mah, imamo še drugi dve povečevalni stekli, pa nista nič boljši :( Mi je pri tem všeč, ker samo stoji, evo, to je prednost pred ostalima dvema ... Hehe, super ;) Me veseli, da ti je všeč ;) Sem vesela, da se si oglasila ;)

    OdgovoriIzbriši

xxxx
aaaa Arhiv spletnega dnevnika

Follow @zogice.in.kravate