-->

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

No

Featured Slider Styles

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

Dark or Light Style

Prepovedano kopiranje vseh vsebin in fotografij brez dovoljenja avtorice. Zagotavlja Blogger.

Preišči ta spletni dnevnik

Spoznavanje oblik kopnega in vode


Ste že zasledili, da naju v tem mesecu s Tanjo iz Naš vsakdanji montessori projekt #nasmontessori pelje skozi področje geografije? Ravno to je bila vzpodbuda, da sem končno izpeljala dejavnost spoznavanja oblik kopnega in vode, ki sem jo imela v mislih dolgo, predolgo. Prav vse se mi je sestavilo - prišla je prava ideja, uspelo mi je nabrati dovolj materiala in odkrila sem predloge za izdelavo.



Predhodno sem izdelala kartice, s katerimi smo si pri sami dejavnosti zelo pomagali oziroma se nanje opirali. Predloge sem našla v zvezku Moje dejavnosti montessori. Uporabila sem bel šeleshamer za podlago, modrega za vode ter nežen brusni papir za kopno (brusni papir je pri nas kar na zalogi, iz njega smo že izdelali peščeni globus, števila in črke).

Pripravila sem osem posodic od skute. Te smo imeli na zalogi, primernejše bi bile posodice kvadratne oblike (kot kartice). Otrokom sem ponudila glino, valjarčke in nožke za oblikovanje. Ko so izrezali posamezen krog, smo skupaj v glino urezali želeno obliko (po predlogi). Nismo oblikovali vsake posebej, ampak smo npr. urezali jezero, ostanek (negativ) pa kot otok prenesli v drugo posodico. In tako je nastalo vseh osem. V posodice smo nato nalili še vodo, obarvano s kapljico modre barve za živila. Ob opazovanju in tipanju kartic ter pri samem delu se je odpiralo mnogo vprašanj. Predvsem smo iskali nam že znane primere oblik, drugič pa jih poiščemo še v atlasu.

Preden sem ponudila to dejavnost, sem jim predstavila (no, še najmlajšemu) pojme kopno, voda in zrak

Po končani dejavnosti smo vodo odlili in pustili, da se glina posuši v posodicah. Kose posušene gline nameravam prilepiti v posodico in dno pobarvati z modro akrilno barvo. Tako bom naši dejavnosti raziskovanja oblik kopnega in vode nekoliko podaljšala trajanje. Ne bo prav trdno, a za domačo uporabo čisto dovolj.

Opisano dejavnost lahko najdete tudi v že omenjenem zvezku, Moje dejavnosti montessori, Naloge za bogatitev besedišča in raziskovanje sveta. Piše, da je namenjen otrokom od četrtega do sedmega leta, a ga sama vidim predvsem kot odličen pripomoček za starše. Moji otroci niso najbolj navdušeni nad nalogami v njem, tudi format in vezava sta malo nerodna, mene je pa že tolikokrat rešil! Vsebuje namreč res veliko predlog in navodil za poenostavljene dejavnosti, kot je na primer tole spoznavanje oblik kopnega in vode. Ilustracije so zelo lepe, od preprostih do bolj realističnih, sem pa tja bi se katere bolj razveselila v barvah. Če izdelujete svoje materiale, vam bo res prišel prav. 










Objava ni sponzorirana.
QuickEdit

You Might Also Like

Ni komentarjev

Objavite komentar

xxxx
aaaa Arhiv spletnega dnevnika

Follow @zogice.in.kravate