-->

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

No

Featured Slider Styles

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

Dark or Light Style

Prepovedano kopiranje vseh vsebin in fotografij brez dovoljenja avtorice. Zagotavlja Blogger.

Preišči ta spletni dnevnik

Punčka brez noge - pokvarjena igrača ali priložnost za učenje?


D je za svoj drugi rojstni dan dobil ročno šivano punčko iz blaga. Nežni materiali in obraz narisan s flomastrom pričajo, da pravzaprav ni igrača ampak bolj okrasni predmet. Fantje so jo vsi po vrsti vzljubili, veliko so se igrali z njo, R-ja je zadnje čase spremljala v sanje, jaz pa sem jo kar naprej šivala in popravljala - dokler se ene od nog enostavno ni dalo več zašiti. Nisem veliko razmišljala, stran jo bomo vrgli, kaj naj z njo sicer. Nato pa me je P vprašal, če se bomo od nje poslovili ...

Uh, a tako so navezani, potem pa ne more v koš ... Vseeno tokrat nisem v roke prijela šivanke, ampak škarje. Popolnoma uničeno nogo sem odrezala in še dobro ohranjen del oblikovala v krn. Kaj mi je med procesom rojilo po glavi? Vsi tisti preveč glasni komentarji ob naključnih srečanjih z invalidi: "Mama, zakaj pa ta nima noge," "Zakaj ne hodi" in ostalo na to vižo. Kako zelo mi je bilo že nerodno v preteklosti! Sama delam z gibalno oviranimi, poškodovanimi, bolnimi ljudmi, otroci pa jih, žal, ne vidijo pogosto. Priložnosti za pogovor o drugačnosti, bolezni in manj priljubljenih temah, ki jih prinaša življenje, so, vsaj tiste naravno sprožene, izjemno redke. Se pa potrudim in jih dobro izkoristim - razložim, poskušam odgovoriti na vsa vprašanja, poslušam in se ustavim, ko več ne sprašujejo.
Kako so reagirali na amputacijo noge njihove punčke? R niti opazil ni, še vedno jo z veseljem jemlje v posteljo. D jo je malce začudeno gledal, predlagal protezo (oziroma 'tisto leseno'), P pa je bil kar malo šokiran. "Kaj si naredila? Kako bo zdaj hodila?" Odgovarjala sem na vprašanje za vprašanjem ter vlekla vzporednice z realnostjo. Tudi to je realnost, tudi to je življenje.


Seveda pokajo tudi drugi šivi in od punčke se bomo morali vseeno kmalu posloviti, a sem resnično hvaležna za izkušnjo in dobro izkoriščeno priložnost.


QuickEdit

You Might Also Like

Ni komentarjev

Objavite komentar

xxxx
aaaa Arhiv spletnega dnevnika

Follow @zogice.in.kravate