-->

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

No

Featured Slider Styles

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

Dark or Light Style

Prepovedano kopiranje vseh vsebin in fotografij brez dovoljenja avtorice. Zagotavlja Blogger.

Preišči ta spletni dnevnik

Ozimnica za dojenčka


Pri P-ju in D-ju smo z uvajanjem goste hrane začeli v pozno pomladanskih oziroma poletnih mesecih, ko kaj pa že zraste v domači gredi, ob prvih malo bolj resnih grižljajih (s povdarkom na malo, resno sta začela jesti P pri 10,5m in D tik pred 11m, pet dni pred vstopom v vrtec), pa je bilo raznovrstne zelenjave in sadja na pretek. Tokrat bomo začeli sredi zime. Na srečo sem o tem začela razmišljati že zgodaj spomladi. Mami, ki je v zadnjih desetih letih postala prava kmetica, sem prosila, da poseje več korenčka, kot bi ga sicer (zadnja leta tako ali tako sploh ni obrodil). Sama sem pridelala nekaj graha, pobrala sem ga z R-jem v rokah dva dni po odpustu iz porodnišnice (khm), novega se mi ni ljubilo posadit oziroma sem nanj pozabila, bogato je obrodilo moje rumeno korenje (še dobro, da mi ga je tašča skopala iz plevela), s semenom rdečega so se mastile mravlje. Korenje bom lahko dobila še pri stari mami, ki ga shranjuje v pesku, in pri mami, ki prisega na shranjevanje v časopisnem papirju. Hokaido buče, krompir, jabolka (če bodo zdržala), moka (sveže mleta koruzna, pirina, ajdova), cvetača, če se bo kaj naredila, koleraba, kislo zelje in repa, čebula, česen ter kaj bolj svežega iz rastlinjaka, nas pa tako ali tako čaka vsako zimo (bravo mami!). Nisem si mogla kaj, da si ne bi nekaj zelenjave, ob vsem tem obilju, tudi zamrznila. Tako zamrzovalno omaro počasi polnijo bučke (zelene, bele in rumene), korenje (rumeno in rdeče, nekaj ga bom tudi zamrznila), grah, kumare, paprika, načrtujem pa zamrznit še kaj sliv (tistih navadnih, zamrznjene so odlične za v kompot, če ne prej pa poleg tistih grdih jabolk, ki sveža sicer nikomur več ne teknejo, in božanske v torti) in (skuhane) rdeče pese, ki me čaka na njivi stare mame. Upam, da nam uspe carjeviče predelat v najboljši sok. Nimam namena kuhati oziroma vlagati raznih kašic, saj se vlaganja kar malo bojim (generalno, čeprav moja lanska pesa je uspela). Prijateljica je nekoč pripravljala kašice iz breskev in korenja. Poskus se je končal tako, da so bile presladke (sladkor=konzervans) in nam jih je poskušala podtaknit kot marmelado na intenzivnih pevskih vajah :) Dolgo sem razmišljala in brala vse mogoče o blanširanju zelenjave, o zamrzovanju sveže in se odločila, da postopek izpustim. Za kumare (radi imamo kumarično juho, ki jo naredim tako, da na olivnem olju prepražim česen in kumare, začinim, dodam kakšno žlico ajdove kaše, skuham, zmeljem s paličnim mešalnikom in postrežem z žličko kisle smetane) in bučke sem se bala, da bi razpadle med postopkom oziroma, da ne bi nič ostalo, graha tako nikoli ne blanširam, za korenje sem brala, da ga je treba blanširati dlje kot minuto in mi srce ni dalo, da bi ga kuhala. Blanširala sem samo papriko, ki jo rada podtaknem v juhe in obare. Vso zelenjavo sem narezala na večje kose in jo bom, ob času, skuhala v soparniku.

Tak je plan, kako bo šlo, poročam pozimi, bom pa vesela, če kdo deli z mano/nami svoje izkušnje in znanje glede zimskega uvajanja ali shranjevanja domače zelenjave.


QuickEdit

You Might Also Like

6 komentarjev:

  1. Zdravo! Jaz sem za mojo pupo zmrznila svežo kolerabico in je bila super. Baby korenček sem blanširala, ampak je bil čist cunjast in nikakor ga nisem mogla na sopari skuhat tako da smo ga porabili v juhah. Tudi stročji fižol, ki ga vedno blanširanega zmrznem sem ji dodala v krem juhice. Če bi prej vedela, bi sigurno zmrznila hokaido buče ko so v sezoni in z njimi začela uvajanje. Izkazalo se je, da smo večino zelenjave potem kupili bio/eko :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Živjo! Hvala! :) Uuu, še stročji fižol, hvala za predlog. Ja, nam-mami se hokaido buče kar obdržijo, zadnjo smo pojedli pozno pozimi, ker je pozabila nanjo :) Hvala :)

      Izbriši
  2. Jaz delam podobno, čim več zelenjave v skrinjo, se mi zdi vseeno boljša zamrznjena moja kot kupljena kdovečigavainkakšna.
    Sadje pa v frutke. Zdaj (pozimi) jih bo jedel že tretji, brez dodanega sladkorja, skuham npr. slive ali jabolka + slive ali hruške (letos bom poskusila jabolka + grozdje), vedno polnim vroče v vroče kozarčke in še nobeden se mi ni pokvaril. Pa sem založila in našla 2 leti starega in je bil še čisto ok.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja, isto sem razmišljala... Ni ga čez domače, pa ... Hvala za izkušnjo, idejo in pogum. Bom poskusila :)

      Izbriši
  3. Sanja,
    ker imamo majhen zamrzovalni del, ni šans za zamrzovanje domače zelenjave za pozimi. (No, razen tistega, kar sta za dojenčka zamrznili nona in babi, pa smo potem po porcijah odnašali s seboj...- tako je bilo pri prvem otroku) Večinoma smo kupovali tisto bio v trgovinah in pri bližnjem kmetu - so pa bile res od začetka bučke, korenje in hokaido najvišje na lestvici izbir, tako da si dobro preskrbljena :) Krompir bo itak na voljo, edina ideja je še, če imate slučajno kak melancan (priznam, nimam izkušenj z zamrzovanjem tega, sprot pohrustamo)... Mogoče še kaka hruška na koščke pa v vrečico, za dodat v jabolčno kašico? lp :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Točno, kakšna hruška, te itak hitreje pobere kot jabolka, v zamrzovalnik, hvala :) Ja, "na kmetih" je tako, da vemo, koliko včasih (včasih) pomenijo oznake "ekološko pridelano" ipd... :P Ok, vsaj ne potuje od daleč, tudi to je pomembno...

      Izbriši

xxxx
aaaa Arhiv spletnega dnevnika

Follow @zogice.in.kravate