-->

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

No

Featured Slider Styles

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

Dark or Light Style

Prepovedano kopiranje vseh vsebin in fotografij brez dovoljenja avtorice. Zagotavlja Blogger.

Preišči ta spletni dnevnik

MATEMATIKA


Otrok se zlahka nauči “šteti” na pamet tudi do 100, a večinoma težje razume, koliko to je - torej mu težavo predstavlja predvsem količina. Zato se v pedagogiki montessori učenje matematičnih konceptov začne konkretno in se nadaljuje proti abstraktnemu, kar pomeni, da so materiali najprej zelo preprosti, kasneje pa bolj kompleksni. Otrok najprej vizualizira pojma število in količina ter dejansko razume razliko oz. povezanost med njima, kar mu omogoča lažje seštevanje, odštevanje in razumevanje vseh drugih matematičnih funkcij.

Pripravili sva seznam matematičnih dejavnosti, ki so primerne za osvajanje prve matematike, v želji, da bi mu tudi sami lažje sledili.

Seznam dejavnosti  je razporejen sistematično.

Z vsemi navedenimi materiali pa otrok razvija tudi: občutek za red, koordinacijo oko-roka, samostojnost in koncentracijo.

1. Kot prvo dejavnost iz tega področja predstavljam prirejanja pokrovčkov. Z dejavnostmi prirejanja in razvrščanja spodbujamo otroka k logičnemu razmišljanju. Svojemu najstarejšemu sinu sem jo pripravila, ko je bil star dve leti. Na pokrov škatle od čevljev sem obrisala pokrovčke različnih velikosti, te pa ponudila zraven v košarici. Malo težje bi bilo, če bi pokrovčke le obrisala z enako barvo, lahko pa bi uporabila enako velike pokrovčke različnih barv (in bi potem razvrščali po barvah). Objava je ena od prvih na blogu in temu primerno skopa :)

2. Kot drugo dejavnost iz tega področja predstavljam razvrščanje predmetov treh osnovnih barv. Z dejavnostmi prirejanja in razvrščanja spodbujamo otroka k logičnemu razmišljanju.
Svojemu mlajšemu otroku sem jo pripravila, ko je bil star dve leti in se je začel zanimati za barve. Uporabila sem lesene zabojčke, ker mi pridejo prav tudi za ostale dejavnosti.

3. Pogosto dejavnosti razvrščanja ne potrebujejo posebne predpriprave, lahko pa so celo povsem spontane kot tale, urejanje ključev.

4. Razvrščanje in preprost doma narejen pladenj za razvrščanje.

5. Sladoled je vedno aktualen, sploh pa v toplih dneh. Otroci bodo iskali pravo barvo sladoledne palčke za posamezno lučko. Ko dejavnost ne bo več zanimiva, lahko sladoled pospravimo v "hladilnik" igralne kuhinje :) Meni ga zelo radi postrežejo ;)

6. Dve preprosti dejavnosti razvrščanja, nizanje gumbov na kosmate žičke in razvrščanje v barvne škatle.

7. S stojalom za barvice otroci spotoma osvajajo prve matematične koncepte. Pri nas doma nimamo prostora (beri volje, mama), da bi barvice tako uredili, jih pa imam v kozarčkih v svojem atriju. Letos začenjam 10. sezono, pa se ne spomnim, da kateri od otrok ne bi rad takole pospravljal barvic ;)

8. Rdeče modre palice so konkreten material, ki otroku pomaga, da vizualizira in občuti razliko med števili ter spozna princip seštevanja.

9. Gokijeve matematične palice uporabljamo že dve leti in pol. V pomoč so šolarju, ko zmanjka prstov (čeprav je zelo kreativen pri uporabi uhljev, nosa in oči) in na splošno pri konkretiziranju prvih domačih nalog, pri seštevanju, odštevanju, primerjanju, najmlajši prešteva pike in navdušeno odkriva številko na zadnji strani, lahko jih primerjajo po velikosti ... Že samo pospravljanje nazaj v zabojček je eno samo seštevanje do 10. Najmlajši jih obrača ležeče, da vidi pike, pa to ne predstavlja težave, saj mu dobro premišljeno razmerje velikosti, zloži jih pač v dva sloja, to omogoča. Uporabne so tudi kot domača verzija table najst. So pomemben in skoraj stalen del našega kotička za matematiko. Ko s palicami ne odkivajo matematike, pa gradijo in se igrajo.

10. Peščena števila so material s katerim otrok prične prepoznavati simbole za števila s tipno izkušnjo.

11. 'Lončki za štetje' in Spindle boxes - en recikliran, drugi hitro pripravljen.

12. 25+ enostavnih predlogov za pripravo dejavnosti štetja in prirejanja.

13. Kako še uporabljati 'spindle box'? 

14. Spoznavanje pojmov sodih in lihih števil.

15. Zrnate stopnice

16. Kotiček za matematiko 

17. Štetje z barvnimi zrni 11 - 19.

18. Tabla 'Najst'.

19. Tabla najst in barvna zrna.QuickEdit

Ni komentarjev

Objavite komentar

xxxx
aaaa Arhiv spletnega dnevnika

Follow @zogice.in.kravate