-->

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

No

Featured Slider Styles

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

Dark or Light Style

Prepovedano kopiranje vseh vsebin in fotografij brez dovoljenja avtorice. Zagotavlja Blogger.

Preišči ta spletni dnevnik

Darila, ki NISO igrače (in tista, ki so ;) )


December je, odkar sem mama, res nor mesec. Ne glede na to, kako se trudim omejiti količino takšnih in drugačnih darilc, ki pridejo v naš dom, še vedno jih je preveč. Pravzaprav, saj bi še šlo tole decembrsko vzdušje, če ne bi prišlo v januarju do novega vala, ko imata rojstni dan starejša sinova. Sama se, prav tako pa prosim sorodnike, obdarovalce, poskušam izogibati cenenim igračam, sladkarijam in praholovcem. Sezname s predlogi daril za vsakega otroka posebej začnem pripravljati že v začetku jeseni ali ob koncu poletja. Takrat si samo sproti zapisujem (kar v Google docs-e, da se mi slučajno ne zgubi po kakšnih rokovnikih) manj nujne stvari, ki nam bodo še prišle prav, zanimive igrače, pred decembrom pa sezname dobro pregledam in ocenim, če so zapisane stvari in igrače res to, kar potrebujemo in želimo (tako se izognem impulzivnim nakupom ali celo ujamem še kakšno znižanje).

Kaj pa se znajde na teh mojih seznamih?
  • OBLAČILA. Velik del seznama daril predstavljajo oblačila. Trudim se, da so le-ta malo bolj posebna, zanimiva oziroma taka, da se jih še posebej razveselijo: na primer pižama z zanimivim motivom, spodnje hlače s priljubljenim likom (običajno stremim k nevtralnim oblačilom), copatepraznična oblačila in dodatki; moja fanta, sploh D, obožujeta srajce, deklice bi se morda razveselile krilc, sponk za lase, ostala (ne)sezonska oblačila - Ninjago pulover bo gotovo pravi hit pri P-ju, R dobi jakno za spomladi (v tem času sem jo dobila po prijazni ceni) in hlače za na sneg, trenirke (ker se nam kar naprej trgajo) ...
  • MATERIAL ZA USTVARJANJE. Različne barve, papir, čopiči, barvice, flomastri, mase za oblikovanje, perlice, bleščice, nalepke ...
  • KOZMETIKA. Pri nas smo imeli obdobje, ko so bila pogajanje glede količine kopanja zelo zahtevna. Težavo smo premostili s penečo kopeljo. Od takrat jo kupim občasno, bolj takole za darilo (in za vzpodbudo za umivanje). Sicer se razveselijo tudi mila, sploh če je posebno, ročno oblikovano, dišeče, in še česa.
  • ŠPORTNI PRIPOMOČKI. Sanke, bobi, žoge, kolebnica ...
  • RAZLIČNI VSAKDANJI PRIPOMOČKI. Ročna ura (pri šestih letih, ko se začnejo bolje orientirati v času), zabavni dežniki, zanimivi našitki za na strgane hlače, (prva) zobna ščetka, predpasnik, nahrbtnik, otroška lopata za kidanje snega, metla, nožek, lepa skodelica za napitke, bidon za vodo (naša dva sta bila lani navdušena), posteljnina, kakšen kos pohištva ... Če so izbrani ob pravem času in s srcem, so tudi različni pripomočki za vsakdanjo rabo tisti, ki se jih bodo otroci res razveselili.
  • VSTOPNICE, NAROČNINE ... Če ste le dovolj blizu, priporočam nakup letnih kart za ljubljanski živalski vrt - mi smo uživali, ne samo ob ogledih, ampak tudi na super igriščih (in meni je malo bolj jasno, kako deluje fotoaparat, imajo camero obscuro ;) ). Seveda pa pride pod to točko marsikaj v poštev, malo je treba spremljati aktualno ponudbo ...
  • KNJIGE. Knjige, ki jih podarim svojim ali tujim otrokom so običajno skrbno izbrane. Po eni strani je knjiga lahko enostavna rešitev, kadar nimamo prave ideje, s čim obdarovati nekoga, po drugi pa z izbiro ni tako težko usekati mimo (ok, ampak največ, kar se vam lahko zgodi je, da knjigo že imajo). Do sedaj sem najraje in z največjim mirom ter zadovoljstvom podarjala Veliko iskalnico (razprodana, celo Book Depository je nima; sicer je brez besedila, tako da tuj jezik ne bi smel biti problem ;) ) in Ustvarjalno leto
  • Pa vseeno obdelajmo še IGRAČE. Seveda je lepo, prav, da otroku (po svojih zmožnostih itd.) podarimo kar si želi. Težava se pojavi s tem, da so otroci, že cel mesec na dom prihajajo katalogi, bombardirani s ponudbo in tako ali tako bi imeli vseeee. Takrat se moramo starši odločiti kaj in kako. Sama dajem prednost kvaliteti pred kvantiteto. Ne govorim samo o ceni in materialih (mimogrede, tudi lesene igrače so lahko slabe). Všeč mi je, tolikokrat se je že izkazalo za resnično, če so igrače zastavljene tako, da jih lahko uporabljamo na različne načine, torej omogočajo 'open-ended' igro. Igrač na baterije ne kupujemo. Zdaj so za nas spet zelo aktualne Lego kocke, vmes smo jih morali malo skrivati pred najmlajšim članom družine. Raje kupimo en večji paket in nanj napišemo tri imena, starejših sinov in moža (itak! :) ), kot da bi kupovali več majhnih. Začeli smo z družabnimi igrami. Rada kupim tudi kakšno lepo živalsko figuro, sestavljanko in seveda didaktične in ustvarjalne igračeCD z glasbo ali pravljico, sicer pa se ravnam po trenutnih potrebah otroka (kolikor mi uspeva). Če se sami lotevate kakšnih igrač, na tem blogu lahko najdete kar nekaj predlogov, pa le previdno, da vas bodoči obdarovanci ne zalotijo ;)
Niso potrebni kupi igrač in sladkarij, da razveselimo otroke. Z nekaj izvirnosti lahko marsikaj bolj uporabnega, potrebnega, koristnega postane zelo lepo darilo. Ko izbiramo se moramo morda večkrat vprašati koga bi radi osrečili (in za koliko časa - dlje kot za 5 min?) - sebe ali otroka?


QuickEdit

You Might Also Like

4 komentarji:

  1. Joooj, točno takle seznam sem potrebovala! (Pravzaprav bi svakinji morala sporočit *naše/*svoje želje za obdarovanje do včeraj zvečer, pa že zamujam. Torej...) Hvala za objavo, ob pravem času je tu in mislim, da bo še marsikomu prišla prav!

    OdgovoriIzbriši
  2. Vrhuuunsko! Res kvaliteten zapis. Iskreno upam, da nanj naletijo številni bralci, sploh babice, dedki in tisti, ki nimajo otrok.

    OdgovoriIzbriši
  3. Ja, oblačila so tudi največkrat na mojem seznamu :) letos je za rojstni dan dobil igro spomin, knjigo in hlače :)

    Knjige se splača kupit v Hoferju, ko ima akcijo bralna značka in so slikanice do 8 eur, občasno jih znižajo v Sparu, tudi do 70% in se najde cel kup kvalitetnih slikanic, večina Mladinske knjige. Jaz jih kupim kar na zalogo :)

    OdgovoriIzbriši

xxxx
aaaa Arhiv spletnega dnevnika

Follow @zogice.in.kravate