-->

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

No

Featured Slider Styles

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

Dark or Light Style

Prepovedano kopiranje vseh vsebin in fotografij brez dovoljenja avtorice. Zagotavlja Blogger.

Preišči ta spletni dnevnik

Kako naredimo Gobbi mobile?


Gobbi mobile so bili zelo ljubi vsem mojim otrokom. O njih sem pisala že pred leti, več si lahko preberete na tej povezavi, tokrat pa bi vam rada prikazala izdelavo le-teh.


Oblikovala jih je Gianna Gobbi. Gre za niz petih ali sedmih kroglic ene barve, a različnih odtenkov. Najtemnejšo kroglico obesimo najnižje, najsvetlejšo pa najvišje. Mobili morajo biti poravnani z osrednjo osjo telesa, torej so kroglice vzporedne s telesom, jih ne gleda od leve proti desni ali nasprotno. Ponudimo jih dojenčku v starosti 6 do 8 tednov (oziroma nekje pri starosti en mesec). Niso namenjeni prijemanju. Dojenčku omogoča ostrenje vizualnega občutka glede na stopnjevanje barv.

Potrebujemo:
- 5-7 stiropornih ali vatiranih krogel* s premerom 3-5 cm (trgovine z ustvarjalnim materialom),
- večjo iglo (široko uho, daljša od premera krogle), 
- po dve bombažni prejici (kot pri gobelinu) za vsako kroglo (za premer krogle 3 cm), 
- palčko premera 0,5 cm (npr. Obi, odrežete si primerno dolžino glede na število krogel, moja je dolga 34 cm), 
- izvijač, 
- škarje, 
- malo lepila (Mekol), 
- svinčnik, 
- meter.

V kroglico naredimo luknje, najlažje bo šlo s križnim izvijačem. Široka naj bo za malo več kot kuli (pri kroglicah s premerom 3 cm). Pazimo, da je luknja na sredini in da so robovi čim lepši, gladki, neodkrušeni. Če so vaše kroglice večje, potrebujete večjo luknjo.


Nato obšijemo kroglice. Vedno uporabljam dvojno nitko. Celo prejico (8 metrov) vtaknem v šivanko, zavozlam, vozel skrijem v notranjost ... Tako dolgo nit (na začetku 4m) je lažje obvadovati, če pri delu stojimo in imamo okoli sebe dovolj prostora. Nit, vsaj na začetku, vlečemo počasi, nežno in s palcem pripiramo spodnjo luknjo. Vse to pomaga preprečevati vozle.


Najprej malo naprej ...


... nato nazaj. Naprej in vmes - nazaj ... Res ne pride lepo, če postavljam nitko ob nitko. Ne bojmo se praznih mest, zapolnimo jih v naslednjem krogu.


Ko zmanjka prejice, konec prve zvežem s koncem druge. Pri tem pazim, da je vozel skrit v notranjosti. Tudi drugo prejico vtaknem celo, čeprav je nikoli ne porabim več kot dve tretjini. Na ta način se izognem morebitnim novim vozlom, ki ožajo luknjco.


V krogih se premikam od ene bele lise, do druge in jih prekrivam. V nekaj krogih je oblečena cela kroglica. Pustimo si daljšo vrvico, nič ne zaključujemo kot pri šivanju, kasneje jo bomo skrajšali na potrebno dolžino. Pomembno je, da ves čas enakomerno zategujemo in tako porabimo približno enako količino prejice ter tehnike od ene do druge kroglice ne spreminjamo, saj morajo biti kroglice čim bolj enake. 

Spodnja stran ...


Zgornja.


Prva relativno uspela in zadnja. Vmes pa dve leti in pol ter nekaj izdelanih mobil. Za prikaz izdelave sem prvotnim Gobbi mobilom s petimi kroglicami dodala še dve.


Vrvicam najlažje odmerimo pravo dolžino kar z metrom in šublerjem. Začnem s prvo ali zadnjo, je vseeno, je pa vsaka naslednja vrvica daljša ali krajša, odvisno iz katerega konca gremo, za polovico "višine" naslednje kroglice. Vrvice navežemo na paličico, jih enakomerno razporedimo in dodamo še zgornjo vrvico. Uporabim kavbojske vozle, te pa utrdim z mešanico Mekola in vode.


Za zgornjo vrvico, za obešanje, uporabim eno od prejic, običajno katerega od vmesnih odtenkov. Tudi to vrvico privezujem s kavbojskim vozlom (najprej naredim enega na šivanko, saj je krajša, drugega na paličico, nato pa prvega iz šivanke prestavim na drugi konec paličice), lahko pa seveda uporabite katerega koli drugega. Tudi ta konca prilepim.



Spodnja, najtemnejša kroglica ni najlepše uspela, saj nima le neenakomerne površine, ampak tudi malo visi v eno stran.


* V smeti je romalo več na pol obšitih kroglic, kar nekaj pa tudi odkrušenih stiropornih. Vedno imejte kakšno dodatno. Pri vatiranih pridejo lepši robovi, a tudi te niso preveč predvidljive in se rade uničijo pri izdelavi luknje. Zelo lep rezultat je pri lesenih kroglicah z že izdelano luknjo, a so manj primerne, saj so pretežke.

Uporabljam prejice Ljubica, ki jih dobim v lokalni Pletini. V bistvu je kar težko najti prejice, katerih odtenki bi si lepo sledili. Pri modrih in zelenih je lepo sledeče si odtenke lažje najti, pri drugih manj. Glede izbire barve katehisti Kateheze Dobrega pastirja priporočamo katero od liturgičnih barv, torej zeleno, rdečo ali vijolično (moje Gobbi mobile so žal starejše od tega védenja).


_____

QuickEdit

You Might Also Like

Ni komentarjev

Objavite komentar

xxxx
aaaa Arhiv spletnega dnevnika

Follow @zogice.in.kravate