-->

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

No

Featured Slider Styles

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

Dark or Light Style

Prepovedano kopiranje vseh vsebin in fotografij brez dovoljenja avtorice. Zagotavlja Blogger.

Preišči ta spletni dnevnik

Unikatne nagrobne sveče - risbice


Letošnji vsi sveti bodo drugačni od tistih iz prejšnjih let. Točno pred sedmimi meseci je umrla moja babica in otroci se prvič soočajo z obiskovanjem groba nekoga, ki so ga poznali. Tega praznika, z dolgimi vrstami sveč in ne vedno čednimi ter predragimi ikebanami, nisem nikoli zares marala. Običaje sem, na grozo svojih staršev, tokrat vzela v svoje roke. Začrtali smo jih preprosto, po naše, in okrasili nagrobne sveče



Poiskala sem bele sveče brez posebnih ornamentov in alkoholne flomastre (osem različnih barv). Otroci so jih vsak po svoje porisali. P-ja je očarala že moja razlaga o 'žarenju barv' pri prižgani sveči (upam, da ob prižigu ne bo preveč razočaran). Tako so na grob svoje prababice nesli svoje risbice. Težko si predstavljam, da bi nesli kaj bolj svojega. Ob grobu smo tudi skupaj molili za pokojne in se, kolikor nam je nemirni najmlajši dopuščal, pogovorili o sorodnikih pokopanih na posameznem mestu.


***

Preden se kdo vtakne v same sveče in onesnaževanje ... Res podpiram akcije kot je Manj svečk za manj grobov, bomo kaj takega gotovo še prakticirali, a sem se tokrat zavestno odločila za sveče. Skozi leto jih niti nismo nosili, tako da večje škode ni. Otrokom veliko pomenijo simboli ... Pomembneje se mi zdi, da nismo hinavci in se v tem duhu obnašamo tudi izven vseh svetih. Recimo, če začnemo na začetku, z otroki, da se izognemo plenicam za enkratno uporabo, kupu nepotrebnih pripomočkov, kupovanju živil, brez potrebe zavitih v velike količine plastike in te raje pridelamo na vrtu, premišljenemu kupovanju oblek (moda je drugi največji onesnaževalec), da kupujemo toliko, kot porabimo ... Še včeraj, na predvečer praznika je bilo povsod naokrog prepoznati toliko nesmiselnega razmetavanja. Toliko buč, niso bile vse okrasne, se je v teh dneh izrezljalo, pa je toliko lačnih. In toliko strašne dekoracije smo lahko videli, pa se danes ukvarjamo z vsako posamezno svečko prižgano na grobu drage osebe. Okolja ne bo rešila svečka manj ampak drugačen odnos do vsega, kar nas obdaja in smo. Potrošništvo žal ni le stvar denarnic in odpadkov.

QuickEdit

You Might Also Like

Ni komentarjev

Objavite komentar

xxxx
aaaa Arhiv spletnega dnevnika

Follow @zogice.in.kravate