-->

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

No

Featured Slider Styles

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

Dark or Light Style

Prepovedano kopiranje vseh vsebin in fotografij brez dovoljenja avtorice. Zagotavlja Blogger.

Preišči ta spletni dnevnik

Shranjevanje igrač in drobnih materialov


Najbrž se skoraj vsak redni bralec žogic in kravat vpraša kje in kako shranjujem vse te ogromne kupe krame reči, materiale in igrače, ki jih lahko vidite na fotografijah. Večino stvari imam v eni veliki omari, potem pa še tu in tam kje, večje stvari ter na primer posode Lego/Duplo kock pa kar na omarah. Ne bom rekla, da nimam prostorske stiske, mi je pa vprašanje KAKO pospraviti dolgo predstavljalo veliko večji izziv kot KAM pospraviti. Ni dovolj, da stvari nekje zgolj so, ampak morajo biti pospravljene funkcionalno, nekatere celo tako, da so vedno pri roki. Omare že dve leti nisem (za zares) pospravila, a mi vzpostavljen sistem omogoča RED. Kako mi to uspeva?

Sledim sedmim pravilom, ki so se oblikovala skozi leta:

1. Vse v zip-lock vrečke.
Včasih sem vse, kar je šlo, shranjevala v originalnih vrečkah, ki sem jih zapirala s sponkami in elastikami. Posledica - vrečke so se trgale, njihova vsebina se je razsipala po posodah in omari, marsikdaj pa se mi določenega materiala ni ljubilo jemati ven iz komaj še cele vrečke. Zakaj pa imam nekaj, če ne za to, da uporabim? Zip-lock vrečke omogočajo hitro odpiranje in zapiranje, so bolj čvrste od običajnih vrečk za zamrzovanje, nisem pa še našla res dobrih. Večinoma uporabljam Lidlove, ki se včasih kar strgajo (ampak dobro, morda bi pa kdaj res lahko uporabila večjo). Uporabo zip-lockov sem dolgo odlašala iz ekoloških razlogov, saj se tako zavrže večino originalnih vrečk, nove so pa spet plastične. Razmišljala sem tudi o vrečkah iz ostankov blaga, a ne omogočajo tako dobrega pregleda kot plastične (minus točke za uporabnost).
Zip-lock vrečke so se mi izkazale kot izjemno uporabne tudi pri shranjevanju različnih koščkov sestavljank, iger, ali "nalepk" za večkratno uporabo - povsod tam, kjer ni dovolj, da je vse na kupu, pospravljeno, ampak da so posamezni elementi ločeni oziroma razvrščeni v različne kategorije.

2. Razvrsti po kategorijah.
Imam več različno velikih posod/škatel v katere shranjujem materiale v zip-lock vrečkah, če so manjši, ali pa kar posamično oziroma kako drugače. V eni so na primer samo drobni predmeti iz naravnih materialov (lesene palčke, volna, storži, kamni, pluta ... ), v drugi drobni predmeti iz umetnih materialov (cofki, trakci, pink ponk žogice, slamice, baloni ...), v tretji in četrti manjši didaktični materiali, ki sem jih izdelala sama, peta posoda je namenjena papirjem in ostalemu, kar shranjujem v A4 vložnih mapicah (različne karte, predloge, kartice za prirejanje ... ), v šesti so pripomočki (pincete, kapalke, vrčki, povečevalna stekla ... ), v sedmi glasbila in lutke (ker se ravno izide, prostorsko, naprstne lutke so pospravljene še v manjši škatli, da jih ne iščemo vmes), v osmi je vse za kuhinjo, v deveti, precej manjši, so materiali iz blaga (različni prti in prtiči za rabo otrok, in nekaj drugih reči kot je na primer iz filca izrezan ribnik in travnik). Deseta posoda je namenjena različnim manjšim igračam - pretikankam (zapakirane v zip-lock vrečki), vrtavkam ...

3. Pripravi prostor za reči, ki ne sodijo nikamor, a jih (še) ne želiš zavreči.
Deloma je zadnja posoda iz prejšnjega odstavka, sicer pa imam še eno manjšo, namenjena tudi za reči, ki jih sicer potrebujemo, a jih redkeje uporabljamo, v njih vidimo potencial za predelavo v nekaj tretjega (prekletstvo kreativcev), ali pa je enostavno ne moremo uvrstiti v nobeno od ostalih kategorij. Ker ... tako je ... Če več manjših nekategoriziranih reči podtaknemo na različne konce, imamo kmalu nered povsod, sicer pa samo pregledamo ali pospravimo tisti vnaprej določeni, (morda tudi) krami namenjen, prostor. Torej, kar pogumno, ne zatiskajmo si oči, tudi krama včasih potrebuje svoje (začasno) mesto.

4. Vse takoj/čim prej vrni na svoje mesto.
Sliši se zamudno, a je zaradi razlogov, ki jih opisujem v prvih treh točkah, zares preprosto.

5. Stvari, ki jih potrebujem večkrat (ali na hitro), naj bodo hitro dostopne.
Kocke menjam vsakih nekaj mesecev, zato so lahko v vedrih nekje ob hrbtu omare, različne pripomočke, na primer kapalke, pa je treba včasih zelo na hitro potegniti iz omare, zato so v škatli, ki jo najlažje prvo primem, ko odprem omaro. Materiale, ki jih namerava otrokom predstaviti v bližnji prihodnosti (na primerv še tisti dan ali teden), si pripravim v škatlo omare brez vrat, prav tako na dosegu (tudi otrokom) je predalnik s papirjem (če zmanjka - sicer je na policah pri barvicah).

6. Razmisli, katere igrače je bolje shraniti v originalni embalaži in katere ne.
Originalna embalaža se običajno zdi odvečna krama, a kartonaste škatle pravilnih oblik je precej enostavno zlagati eno na drugo. Ker imam precej globoko omaro, igrače v originalnih kartonastih škatlah zlagam ob hrbet omare (izkušnje igranja tetrisa tu pridejo res do izraza!).

7. Ugotovi kakšen sistem funkcionira pri vas.
Imeti red nikakor ne pomeni samo, da je vse "tip-top"pospravljeno - če smo iskreni, je to v manjših stanovanjih nemogoče (ker nekam je pač treba pospraviti stvari). Naj bodo omare funkcionalno urejene. Preizkušaj in premikaj, če nisi prepričan-a, kaj ti najbolj ustreza.


Zgoraj: Moj najljubši zaboj - materiali, ki sem jih sama izdelala.


Za zaboji ...


Lesene sestavljanke spodaj, zgoraj moos guma, slamice, kosmate žičke, v škatli pa filc, v vložnih mapcah zložen po barvah (kar se super obnese, če radi shranjujete manjše koščke).


Škatla za "na hitro" oziroma z materiali, ki jih nameravam predstaviti ob prvi pravi priložnosti. Nekaj teh lepših škatel, v dveh so barve, barvice, čopiči itd. imam na odprtih policah.





Urejeni kaos omare.


QuickEdit

You Might Also Like

1 komentar:

  1. Super sistem in odlicno, da imas tako fajno, veliko, pregledno omaro za vse tole, ki ima po vrhu se vrata - zapres in je pospravljeno. :) Haha, si me nasmejala s tetrisom. :)

    OdgovoriIzbriši

xxxx
aaaa Arhiv spletnega dnevnika

Follow @zogice.in.kravate