-->

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

No

Featured Slider Styles

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

Dark or Light Style

Prepovedano kopiranje vseh vsebin in fotografij brez dovoljenja avtorice. Zagotavlja Blogger.

Preišči ta spletni dnevnik

Igra z ublekom - nenewtonsko tekočino


Oh, kako zapleteno se sliši :) Pravi izraz sem kar dolgo iskala (nisem si upala kar sama tako posloveniti), angleško govoreči svet pa mu pravi oobleck, ooze, goop, slime (ne vedno, odvisno od recepta) ... Gre za poltekočo snov, nenewtonsko tekočino, narejeno iz koruznega škroba ("Gustin") in vode v razmerju približno 2 (škrob) : 1 (vode) (merjeno v lončkih, ne ozirajte se preveč na spodnje fotografije, tokrat je bil preredek, za boljšo predstvo priporočam video). Zmes sem pripravila v plastično posodo in poleg ponudila lončka in žlico. Delala sta izmenično, nekajkrat v parih dneh, po recimo pol ure v kosu. Res zasvojljiva senzorična dejavnost. Ko se je ublek posušil oziroma preveč strdil, sem le dodala nekaj vode in dobro premešala. Ni zahteven za pospravljanje - tla sem, brez packanja, le dobro pometla. Lahko bi ga tudi pobarvali z jedilnimi ali katerimi drugimi barvami. 

Ko se je zanimanje močno zmanjšalo, sem pustila, da se je zmes posušila. Kose smo zdrobili (z rokami, prijetno tudi za starše), škrob pa bomo lahko uporabili še za kakšno drugo dejavnost (oziroma zelo verjetno za ponovitev le-te).

Prilagam povezave do zanimivih posnetkov za boljšo predstavo: prvi, drugi (svak priporoča, da ne pretiravate z jakostjo), tretji ...

No, tako, zdaj bomo pa lažje razumeli kečap, med, kri, zobno pasto ...  ;)






QuickEdit

You Might Also Like

Ni komentarjev

Objavite komentar

xxxx
aaaa Arhiv spletnega dnevnika

Follow @zogice.in.kravate