-->

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

No

Featured Slider Styles

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

Dark or Light Style

Prepovedano kopiranje vseh vsebin in fotografij brez dovoljenja avtorice. Zagotavlja Blogger.

Preišči ta spletni dnevnik

Pladnji za pripravo dejavnosti


O izbiri pladnja za dejavnosti presipanja sem že pisala, tokrat pa bi vam rada nekaj več povedala o pladnjih za pripravo različnih dejavnosti. Predstavljam vam svoje pladnje, ki jih uporabljam doma in pri Katehezi Dobrega pastirja, razloge za zamenjavo nekaterih pladnjev ter praktične napotke, ki so vam lahko v pomoč pri pravi izbiri.


Zelo verjetno ne boste našli ene vrste pladnja, ki bi bil primeren za vse dejavnosti. Vsak ima torej svoje pluse in minuse, različni materiali, velikosti, modeli pa svoj namen. Mislim, da boste najbolje prišli skozi z nekaj različnimi pladnji, ki jih boste izbrali glede na svoje potrebe in uporabo.

Leseni pladnji se dobro obnesejo pri suhih dejavnostih, pri dejavnostih z vodo (razna prelivanja ipd.) pa ne najbolje, saj se, če so dalj časa mokri, ali napnejo in uvijejo, ali pa nam povzročajo dodatno skrb (da jih uniči voda, seveda). Slabše se čistijo. Ker so močni, so primerni za težje materiale, hkrati pa moramo biti pozorni na skupno težo pripravljenega materiala na pladnju, saj leseni pladnji niso vedno lahki.

Pri plastičnih pladnjih, ki jih bomo uporabljali za dejavnosti z vodo, pazimo, da ročaj ni v višini dna pladnja ampak nekoliko višje, da morebitna razlita tekočina ne teče ven. Veliki plastični pladnji se radi zvijajo. Dobro se čistijo, nekateri se celo perejo v pomivalnem stroju. Ker so gladki, je včasih potrebno nanje položiti še nedrsečo podlogo, ki seveda pride prav tudi pri lesenih (Jysk, gospodinjski oddelki ostalih bolje založenih trgovin).

Pladnji z visokim robom lahko otežujejo dejavnost kot je presipanje, se pa dobro obnesejo, ko je na pladenj potrebno naložiti več materiala ali material, ki bi se lahko prehitro prevrnil iz pladnja, kot se lahko zgodi pri tistih z nižjim robom.

Ročaji olajšajo prijem pladnja, tiste brez uporabljam samo kot podloge ali pri res lahkih materialih.

Zelo pomembna je tudi velikost pladnja. Veliki so lahko težki, nerodni za držanje in nošenje, pri majhnih pa se nam lahko zgodi, da nanje stlačimo preveč reči.

Lepi, umirjeni, nevtralni pladnji bodo dobra izbira, če jih nameravate uporabljati za različne dejavnosti, saj boste tako hitreje našli očem prijazne kombinacije.

Vas zanima še nekaj konkretnih primerov?

Prve pladnje sem za v svoj atrij kupila pred približno desetimi leti. Bili so plastični, večji ravno primerni za kakšne podloge v velikosti A4 (na fotografiji predloga za občutek), manjši približno pol manjši. Otrokom so se zvijali, težko so jih nosili. Nimajo ravnega dna, sredinski del je nekoliko izbočen v primerjavi s tistim ob robu. Kmalu sem jih menjala za lesene, še vedno pa jih uporabljam za res lahke materiale, za dejavnosti lepljenja, za okvir za zapenjanje in kot podlogo za papir in podobno. Kupila sem jih v Sparu.


Zgornje pladnje sem nadomestila oziroma dopolnila z masivnimi lesenimi. Otroci so lažje prenašali vrčke in ostale težje, steklene materiale, začeli so jih samostojno nositi in jemati iz polic (namen dosežen), čemur so se prej kar malo izogibali. Take pladnje imam tudi doma in mi pogosto pridejo prav, saj niso preveliki.


Imam tudi nekoliko večjo verzijo enakega pladnja, oba sem dobila tu


Zelo dobro se mi obneseta tudi lesena pladnja z nekoliko nižjim robom. Ker otrok rob ne moti, pri delu materiala ne odmikajo iz pladnja, kot se to pogosto zgodi pri zgornjih dveh. Pladenj iz prve fotografije je enak spodnjemu, le da je manjši. Dobi se ju tu (tudi v drugih dimenzijah).



Manjše, lažje in cenejše lesene pladnje imajo v svoji ponudbi tudi trgovine za ustvarjanje (iščite pod leseni izdelki oziroma izdelki za okraševanje). Tudi kakšen manjši pladenj pride zelo prav, sploh če nimate veliko prostora na policah.


Leseni pladenj podobnih dimenzij kot tisti višje je iz KIK-a. Všeč mi je, ker je dno plastificirano. Običajno ga uporabljam s podlogo, tako da me motiv niti ne moti (sinovi niti ne opazijo), čeprav nisem navdušena, res ne. Podobnega imam v atriju iz TEDI-ja, ki ima večkrat v ponudbi lažje in manjše lesene pladnje - ne samo surove, tudi take, ki so že pobarvani ali kako drugače obdelani, okrašeni.


Kot pladenj pogosto uporabljam tudi košarico (še komu zgleda kot hibrid pladnja in košarice?) iz Jyska. Sploh do starosti treh let mi je res prišla prav.



Rdeča plastična pladnja, prvi večji, drugi manjši, sta točno to, kar sem leta iskala in sem res zadovoljna z njima. Žal jih od nakupa (v Hofru) nisem več zasledila. Imata ročaje, ki ne režejo in so nekoliko dvignjeni od roba, tudi večji prenese kar nekaj teže in se ne zvija preveč. Uporabljam ju za dejavnosti z vodo ali barvami.




Veliki Ikein plastični pladenj. Je res ogromen, a čvrst, se ne zvija, nima pa pravih roč (z luknjami).  Prav mi pride za večje materiale kot tudi za ustvarjalne projekte (pa še moti ne, ker je bele barve). Žal pa je prevelik za večino naših polic (previdnost ni odveč). Večkrat si ga sposodim tudi sama.


Višji pladenj oziroma košarica (Ikea) pride prav za razne dejavnosti, ko material nanj le odložimo, na primer različne pripomočke za čiščenje, loščenje čevljev ipd. V pomivalnem stroju se preverjeno ukrivi.


Tekom materinstva in dela v atriju, se mi je poleg izkušenj nabralo tudi kar nekaj pladnjev. Če bi morala izbrati samo tri, kateri bi to bili? Gotovo mali plastični (Hofer) pladenj, potem pa veliki leseni pladenj z nizkim robom in pletena košarica (hibrid :) ). So pa v bistvu vsi veliko v uporabi.

Kakšne so pa vaše izkušnje s pladnji? Kateri in kakšni vam pridejo prav? S katerimi ste zadovoljni in s katerimi ne? Sem izpustila po vašem mnenju kakšen pomemben kriterij? Kakšne so vaše zahteve pri nakupu pladnja? Bi še kaj dodali?

***

Lepo vabljeni k spremljanju projekta Naš montessori, #nasmontessori, ki ga peljeva skupaj s Tanjo iz Naš vsakdanji živžav (mimo grede, ne spreglejte njenega DIY pladnja za razvrščanje!), kjer boste zagotovo dobili obilo idej za zapolnitev vaših pladnjev :) 
QuickEdit

You Might Also Like

2 komentarja:

  1. Živjo.
    Najprej bi rada pohvalila vaš blog. Ga redno spremljam že kakšni dve leti. Res vam ne zmanjka praktičnih in luštnih idej.
    Zgoraj ste omenili, da uporabljate določene pladnje tudi kot okvir za zapenjanje. A bi se dalo dobiti kakšno fotko, kako to izgleda?
    Katarina

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ne KOT okvir ampak ZA - okvir za zapenjanje imam na tem pladnju. Lahko pofotkam, mislim, da nimam na blogu. En okvir je improvizoriš zbit iz deščic, pri drugem sem uporabila okvir za sliko (vzela steklo in ploščo stran). Me veseli, da vam pride prav, hvala za pohvalo in komentar!

      Izbriši

xxxx
aaaa Arhiv spletnega dnevnika

Follow @zogice.in.kravate