-->

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

No

Featured Slider Styles

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

Dark or Light Style

Prepovedano kopiranje vseh vsebin in fotografij brez dovoljenja avtorice. Zagotavlja Blogger.

Preišči ta spletni dnevnik

Mobile za dojenčke: LASTOVKE


Mobile za dojenčke so moj najljubši material za otroke. Z njimi sem začela. Nekaj tednov po rojstvu prvorojenca sem se spomnila paraprofesionalnega izobraževanja na Montessori inštitutu in mobil (če se prav spomnim, sem jih videla tudi v praksi, saj je predavateljica imela s seboj svoje malo dete) ter sem se vrgla v zapiske, nato pa iskala dodatne informacije vsepovsod. Ustvarjanje me je v tistih zgodnjih tednih pomirjalo, P pa se je nanje izredno dobro odzival ... Ni jih bilo težko vzljubiti, resnično ne. Celo P in D se še vedno spominjata, kako se jim je njun mali bratec zadovoljno smejal. Nedolgo nazaj sem med brskanjem po IG naletela na res čudovite mobile, lastovke, in takoj mi je bilo jasno, kaj bo za darilo od tima dobila sodelavka, ki je teden pred tem prvič postala mama.


Lastovke niso klasični montessori mobile, sledijo pa temu navdihu (črno-belo, ptice letijo, zebre na primer ne bi bile primerne, morda bi bilo smiselno uporabiti tudi kak element manj; kroglice?). Prav zato so zelo dobra izbira, kadar si (montessori navdušenci) želimo podariti res dobro in posebno darilo, a nismo prepričani, kako jih bo sprejel (še nenavdušeni :) ) obdarovanec.


Najprej sem si na papir izrisala predlogo, za vas pa sem jo naložila med datoteke moje FB skupine 'igra-ustvarjanje-družina' (pridružite se klikom na TO povezavo).

Pet lastovk sem izrezala iz debelejšega (4 mm) črnega filca, njihove trebuhe* iz tankega belega ter vratove iz tankega rdečega filca (2 mm). Oba dela sem prišila na črno osnovo s šivalnim strojem. Bel in rdeč sukanec, ki sta se videla na hrbtu lastovke, sem pobarvala s črnim alkoholnim flomastrom**. V hrbet vsake lastovke sem napeljala bel sukanec. Na enojno nitko sem le naredila vozel, vbodla na hrbtni strani (pustila sem si malo daljšo nitko), naredila šiv preko (belega) trebuha in na hrbtu zavozlala oba konca. Seveda ni šlo v prvem poskusu, uravnotežanje mi je vzelo res veliko časa, večkrat sem pač iztaknila nitko iz igle in podrla šiv. Večkrat :-P Ko mi je le uspelo, sem z nitko prešila še volnene kroglice***. Teh nisem samo nataknila, ampak naredila res droben, neviden šiv nazaj in potem spet navzgor (torej najprej čez, potem nazaj in znova čez, nato pa sem postopek ponovila z drugo kroglico). Nitke z lastovkami in volnenimi kroglicami (sredinska nekoliko krajša in brez kroglic)sem privezala na držalo za mobile, ko sem uravnotežila tudi te, sem niti fiksirala na les z nekaj Mekola.




Ker nisem našla primernega držala za mobile, želela sem tako s štirimi palčkami, zasledila pa le s šestimi, sem naredila tudi tega. Iz daljše palice s premerom 5 mm (Obi) sem odžagala dva 30 cm dolga kosa, zbrusila konce ter ju na sredi zalepila s silikonom. Najprej sem preko spoja privezala sredinsko lastovko, nato pa sem ga ovila z belim satenastim trakcem (3 mm). Na vrhu sem naredila vozel, preostanek dvometerskega traku pa sem pustila za obešanje.




Mobile obesimo približno 30 - 35 cm od otrokovih oči (na strop ali stojalo), le toliko vidi ob rojstvu. Namestimo jih nad blazino (ali drugo ravno podlago), kjer otrok leži preko dneva, lahko tudi nad previjalno površino in sicer približno nad otrokov trup (ne ob strani, ne povsem nad glavo, da je ne bi spodvijal nazaj). Ponudimo jih otroku nekje med prvim in tretjim mesecem.


Zadovoljstvo nad končanim izdelkom je poplačalo vse delo. Fantje so bili čisto očarani. Le kako ne bi bili - poglejte posnetek:


Mobile sem še zapakirala v darilno embalažo. Uporabila sem kar škatlo od ure, ki sem jo kupila kakšen dan prej. Dno sem obložila s papirjem in papirnato čipko. Obožujem jo. Lastovke sem prilepila na podlago z mirkoporjem, saj nisem želela, da bi se lepilo iz traku preveč prijelo na izdelek, škatlo zavila v celofan in prevezala z rdečim trakcem. Priložili smo tudi čestitko in navodila za uporabo mobil. Tudi na kuverto sem seveda nalepila papirnato čipko, le manjšo.


* V predlogi imate dve različici. Uporabljala sem prvo (a), a sem kasneje med izdelavo razmišljala, da se ob morebitnem ponovnem izdelovanju takih mobil, morda trebuhov lotim nekoliko drugače (b).

** Seveda bi lahko uporabila tudi lepilo za tekstil (nisem ga imela), šlo bi tudi z Mekolom, lahko bi šivala na roke s skritim šivom, lahko bi uporabila dve plasti tanjšega a čvrstega filca za modeliranje (bel in rdeč filc bi lahko prišila na spodnjo stran, potem pa skupaj prišila obe plasti črnega filca) ...

*** Imela sem štiri večje črne in štiri manjše rdeče, zato sem jih dala na vse nitke, razen peto, sredinsko. Kroglice sem slučajno imela doma, sicer se dobijo samo rdeče in samo črne tu.

Toplo priporočam tudi zapis iz bloga Naš vsakdanji montessori, napotki so priproročila AMI veje pedagogov montessori.


QuickEdit

You Might Also Like

Ni komentarjev

Objavite komentar

xxxx
aaaa Arhiv spletnega dnevnika

Follow @zogice.in.kravate