-->

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

No

Featured Slider Styles

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

Dark or Light Style

Prepovedano kopiranje vseh vsebin in fotografij brez dovoljenja avtorice. Zagotavlja Blogger.

Preišči ta spletni dnevnik

Poskus: VROČI LED


Naš najstarejši me je kar nekaj časa prosil, naj mu pripravim kakšen nov poskus. Našla sem navodila za izdelavo 'vročega ledu'. Poskus se mi je zdel zelo privlačen in enostaven, zato prav dolgo nisem oklevala. Kljub temu, da sam postopek res ni zapleten, nam je uspelo šele v četrto. Preverite, kako se poskusa lotite in katerih napak ne smete narediti :)


V večji lonec smo zlili 4 skodelice alkoholnega kisa in postopoma dodajali 4 žlice sode bikarbone. Sestavini sta prav lepo reagirali med seboj, a se tokrat nismo ustavljali. Raztopino sem segrevala toliko časa, dokler ni povrela za 3/4. Dobila sem nasičeno raztopino natrijevega acetata (torej za eno skodelico), ki sem jo zaradi lažjega zlivanja kasneje, še vročo natočila v vrček. Vrček sem postavila v hladilnik za okoli 45 minut. Iz dna posode sem napraskala nekaj kosmičev natrijevega acetata in jih dala na sredino krožnika. Ohlajeno (superhladno) raztopino sem res počasi zlivala na prej omenjene kosmiče. Rasel je velik kapnik, tako velik, da se je vmes prelomil. Reakcija je eksotermna, torej se sprošča toplotna energija, in led (ki seveda to ni, izgleda pa podobno) je res vroč. Toplo priporočam ogled spodnjega posnetka. Če se vam zdijo P-jeve primerjave z nosnimi izločki neokusne, prosim izklopite zvok.




Za kaj pri poskusu pravzaprav gre? Gre za supernasičeno raztopino, ki je nestabilna in ob dotiku (ali gibanju) kristalizira in se segreje. Taka reakcija steče v grelnih blazinicah za roke ob prepogibu kovinske ploščice. Je reverzibilna, če kristale segrevamo nad temperaturo 58°C, se stalijo.

Sem tako razložila otrokom? Ne. Dovolj je že sama izvedba poskusa, saj vzbuja čudenje, če gre poskušam dati le preproste odgovore na zastavljena vprašanja. P je (za mojim hrbtom) preveril, kakšnega okusa je raztopina in presenečeno ugotavljal, da ni kisla (sva se pa nato pogovarjala o nevtralizaciji, torej reakciji med kislino in bazo).


Zakaj sem uspela šele v četrtem poskusu? Ker nisem prebrala navodil do konca :) Prvič sem ohlajeno raztopino premešala, drugič sem vanjo vtaknila kuhinjski termometer (sicer sem ugotovila, da se pri reakciji sprosti precej energije, izmerila sem 56°C), tretjič se mi je zdelo, da mora v hladilniku odsedeti še 5 minut (a sem bila prepozna). Treba je tudi paziti pri prenašanju oziroma vsakem premikanju ohlajene raztopine, saj lahko reagira že ob manjšem tresenju. Upam, da vam uspe v prvo. Poročajte!


QuickEdit

You Might Also Like

2 komentarja:

xxxx
aaaa Arhiv spletnega dnevnika

Follow @zogice.in.kravate