-->

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

No

Featured Slider Styles

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

Dark or Light Style

Prepovedano kopiranje vseh vsebin in fotografij brez dovoljenja avtorice. Zagotavlja Blogger.

Preišči ta spletni dnevnik

Standardne lesene kocke


Se vaši otroci radi igrajo z lesenimi kockami? Moja najstarejša nista bila pretirano navdušena. Mislim, da je bil P star štiri ali celo več, ko jih je vzljubil. Takoj zatem pa ga je zmotilo, ker kocke iz istega kompleta niso bile skladne med seboj. Določenih kosov pač ni bilo mogoče kombinirati z ostalimi. Kasneje so mi na tujih straneh padle v oči '(standard) unit blocks', po naše standardne oziroma standardizirane kocke, v Združenih državah pa se uporablja tudi izraz 'kindergarden blocks', torej vrtčevske kocke. Bolj kot to, da so velike, mi je padla v oči skladnost in usklajenost proporcev.


Standardne kocke so izšle iz kock, ki jih je oblikoval Friedrich Fröbel, nemški pedagog, ki je deloval v prvi polovici 19. stoletja (znani so njegovi Fröblovi darovi; še danes se dobi set zelo podoben tistemu, ki ga je razvil), naprej jih je razvijala njegova učenka Patty Hill, avtorica pesmi 'Good-morning to all', ki jo vsi poznamo kot 'Happy birthday to you'. Nekoliko spremenila, povečala in popularizirala pa jih je Caroline Pratt v začetku 20. stoletja.



Za primerjavo še neke običajne lesene kocke:


Po nekaj letih razmišljanja, opogumljanja in iskanja, so mi jih priskrbeli pri MaliGalago (nisem jih zasledila v nobeni trgovini pri nas). Za drugi rojstni dan jih je dobil naš najmlajši, nad pričakovanji so navdušile vse. P je res najprej opazil to, da pašejo skupaj (ter seveda, da jih je premalo),  mlajša dva sta ugotavljala, da se z njimi zelo učinkovito gradi hleve in ograje za živino, kar je njuna najljubša igra, mene zabava pospravljanje (!), se igram, ko jih simetrično zlagam v priložen zaboj (kot bi gradila mandale). Manjše, a podobno veselje ob zlaganju v zaboj občuti tudi P. Predvsem on iz standardnih kock gradi res zanimive in čudovite skulpture. Radi jih kombinirajo s figurami živali, avtomobilčki in ostalimi vozili, filcem, steklenimi kamenčki in ostalim drobnim materialom. Par primerov njihovih gradenj:







Igra s simetrijo ob ogledalu ali poskus podvajanja količine kock? :)


Kocke so masivne, iz kavčukovega lesa (obdelane veliko bolje, kot sem pričakovala od proizvajalca le-teh (Melissa&Doug; vsebinsko so njihove igrače precej dobre, marsikdaj lahko nadomestijo celo montessori materiale, kvaliteta pa pogosto zaostaja). Ker smo že pri lesu ... Ni vsak les enak lesu. Igrače narejene iz vezane plošče so veliko cenejše od tistih iz masivnega lesa in igrače iz smreke, četudi masivne, so cenejše od igrač iz drugih vrst lesa. Smreka namreč hitro raste in je poceni, je pa tudi mehka, na igračah iz smrekovega lesa ostanejo sledovi večine udarcev, če ni dobro obdelana ob robovih, se rada lomi oziroma cepi. Omenila sem že vsebino igrače - ni lesa, ki bi slabo igračo spremenil v dobro; ni igrača kar dobra samo zato, ker je lesena ...


Standardna kocka meri 7 x 14 x 3,5 cm, v setu pa so tako večje kot manjše, ki se dopolnjujejo. Pestrost oblik, še vedno v pravih proporcih, variira odvisno od proizvajalca (proizvajajo jih namreč mnoga podjetja). Našla sem res dober načrt z izčrpnimi navodili za izdelavo kock doma, a je blog, kjer se je nahajal, žal že nekaj časa zaklenjen. Ostala mi je samo ta slika iz Pinteresta, če komu pomaga:


Zgleda precej enostavno, a ne moža in ne tasta nisem uspela niti malo navdušiti za izdelavo :)

Ja, standardne kocke niso poceni, a če pomislim,  da bi jih kupila še preden sem kupila ostale lesene kocke ali večino Lego kock, s katerimi se tako ali tako vsaj zadnje leto ne (ali pa zelo malo) igrajo, bi bil izračun povsem drugačen.


Žal sem med pripravo zapisa, ki ga ravno berete, izvedela, da se MaliGalago poslavlja. Na zalogi naj bi imeli le še en set takih kock, sicer pa lahko poskusite na Amazonu ali morda celo na strani proizvajalca. Vsekakor pa ne spreglejte velikih popustov na večino igrač do razprodaje zalog, ki jih imajo trenutno pri MaliGalago.

Objava je nastala v sodelovanju z MaliGalago. Za točno te kocke sem navijala precej časa. Če ne bi bila tako zelo zadovoljna z njimi, ne bi imeli dveh paketov (drugi paket sta za rojstni dan skupaj prejela D in P, kljub dejstvu, da še enega komaj kam pospravimo).

QuickEdit

You Might Also Like

2 komentarja:

  1. Wauau, kako so hude!!! Sicer kar drage, ceprav trenutno v akciji, sem jih gledala. Ceprav v taksni predstavitvi zažarijo v drugi luči, bravo!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ej, ce sestejem vrednost Lego, ki jih imamo in primerjam uporabo Lego in teh, so tele skoraj zastonj :p Pa ravno tako jih bom za vnuke prisparala, ce ne drugace bodo pa nekoc za v pec (tako se ja tolazim pri lesenih igracah, haha, bukova drva :p ). Tudi mene je stiskalo, kako se bodo obnesle, ampak sem reees vesela, da sem se odlocila zanje. Od julija,kar jih imamo, je to edina igraca, ki je ze ves cas “na policah”... Pa hvala ti <3

      Izbriši

xxxx
aaaa Arhiv spletnega dnevnika

Follow @zogice.in.kravate