-->

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

No

Featured Slider Styles

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

Dark or Light Style

Prepovedano kopiranje vseh vsebin in fotografij brez dovoljenja avtorice. Zagotavlja Blogger.

Preišči ta spletni dnevnik

5 igrač za spodbujanje razvoja fine motorike [MaliGalago]


O spodbujanju razvoja fine motorike pogosto pišem. Seznam oznak mi pravi, da sem s "fina motorika" označila skoraj 200 zapisov. Tokrat bi vam rada predstavila pet igrač, ki otrokom nudijo kvalitetno in hkrati preprosto vajo za razvoj fine motorike (brez posebne predhodne priprave). Vse predstavljene igrače bom skupaj s spletno trgovino MaliGalago tudi podarila.


Set vsebuje 30 lesenih kock različnih oblik v petih barvah. Ko jih otroci ne bodo natikali, jih bodo lahko uporabljali za razvrščanje po barvi ali obliki. Priloženi vrvici sta pravzaprav vezalki in otrok plastificirani del drži s triprstim prijemom. Otrokom, ki jim še ne gre natikanje na vrvico, le-to zamenjamo s kosmato žičko. V kolikor imamo možnost izdelave domačega vretena, jih lahko uporabimo tudi za natikanje na vreteno ali za natikanje horizontalno. Uporabna je tudi za vajo zaporedij. 
Kasneje, ko otroku natikanje oziroma nizanje kock na vrvico ne predstavlja več izziva, mu lahko ponudimo pretikanko z motivom domačih živali ali ljubljenčkov. Gre za set petih lesenih plošč z motivi živali in petih bombažnih vrvic (enake kot pri prvi natikanki), katere otrok pretika skozi luknjice ob robu. Dejavnost predstavlja odličen uvod v šivanje. Zdi se mi pravi poligon za kar nekaj napak prvega šivanja. Ampak iskreno ... Jaz sem prav to igračo sprva kupila zaradi pladnja :) Zdi se mi namreč idealen za pladenj z zdrobom. V večji del nasujemo zdrob (ali sol, riž ... ), v manjšega (prostor za vrvice) pa zataknemo (peščeno) črko ali številko. Otrok s prstom v zdrob prerisuje simbol iz kartice in s tem uri grafomotoriko.



3. Magnetna števnica (labirint)
Magnetno števnico bom tudi jaz letos podarila svojim fantom (čaka na prvega dobrega moža). Nekaj takega sem iskala že lani, a sem našla samo ali preveč enostavne ali pa res zelo drage različice. Tovrstni labirinti, pri katerih otroci s pomočjo svinčnika (magneta) na vrvici vodijo magnetne kroglice pod plastično ploščo, spodbujajo tudi razvoj grafomotorike. Najmlajši bo najbrž samo vodil kroglice-jabolka od enega vedra živali do drugega, srednji jih bo gotovo štel in utrjeval številske predstave, najstarejši računal.
4. Tabla ključavnic
Otrokom so igrače z vratci zelo ljube. Šest ključavnic predstavlja ravno pravi izziv za male prste. Za vratci jih bodo pričakale živali, lahko pa tablo naredite še bolj zanimivo in za vratca skrijete fotografije družinskih članov (šest različnih ali tri pare fotografij), sadja, zelenjave, igrač in ostalih predmetov. Otrok se bo tako mimogrede naučil tudi novih besed.
5. Čarobne kroglice za oblikovanje Playfoam
Vem, da nismo vsi enako navdušeni nad plastelini in podobnimi masami za oblikovanje. Še tako majhen lonček plastelina zna v pravih rokah pripeljati do neslutenega razdejanja. Včasih res ni težko pozabiti na koristne učinke take igre, razumem, zato na seznam uvrščam tudi čarobne kroglice za oblikovanje Playfoam. Le-te se ne lepijo na površine, jih ne umažejo oziroma ne puščajo sledi. Prav tako se ne posušijo - uporabljamo jih lahko vedno znova, niso toksične in omogočajo različne načine oblikovanja (tudi stiskanje, trganje, gnetenje). Z gnetenjem otroci krepijo mišice dlani in prstov, z oblikovanjem pa tudi triprstni prijem.
Bolj poglobljen zapis, primere in razlage glede spodbujanja razvoja fine motorike najdete na tej povezavi (klik).

Še ta boljši del :) Vseh pet opisanih igrač za spodbujanje razvoja fine motorike pa spletna trgovina MaliGalago podarja v nagradni igri na FB strani Žogice in kravate. V nagradni igri sodelujete tako, da všečkate FB strani MaliGalago in Žogice in kravate, všečkate objavo nagradne igre ter v komentar zapišete katero od predstavljenih petih igrač bi želeli. Nagradna igra traja do petka, 8. 12. 2017. Pet nagrajencev, izbranih z žrebom, bomo v nedeljo, 10. 12. 2017, objavili na FB strani Žogice in kravate. Srečni izžrebanci bodo nagrade dobili po pošti. V nagradni igri lahko sodelujejo polnoletne osebe s stalnim prebivališčem v Sloveniji. Nagradna igra ni v nikakršni povezavi s Facebookom kot podjetjem.

QuickEdit

You Might Also Like

1 komentar:

  1. Živjo!
    Dobre igrače, in to ravno ob pravem času. :) Ključavnice so top, jih imamo in so pogosto v uporabi (jih imamo kar v dnevni sobi, je vsaj koristna izraba prostora police pod TV), natikanke so povsod in je naša malčica nora nanje, magnetna števnica - prvič slišim za ime, sicer pa ja, v igralnem kotičku naše knjižnice imajo eno podobno, super stvar. Malo slabe vesti (ampak res zelo malo ;) pa dobim, kadar vidim tvoje DIY črke iz brusnega papirja, ker jih še vedno nisem izdelala. (Kje že je povezava nanje, proooosim?) Sem pa vesela, da za vas ne velja rek o kovačevi kobili :)

    OdgovoriIzbriši

xxxx
aaaa Arhiv spletnega dnevnika

Follow @zogice.in.kravate