-->

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

No

Featured Slider Styles

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

Dark or Light Style

Prepovedano kopiranje vseh vsebin in fotografij brez dovoljenja avtorice. Zagotavlja Blogger.

Preišči ta spletni dnevnik

Domača malta za igro


Teifoc seti za gradnjo z malimi zidaki so na trgu že več kot štirideset let. Gre za prave zidake iz žgane gline, katere se med seboj spaja z malto. To se zmeša iz priloženega praška in vode, nanaša pa s kelo, zidarsko žlico (ki sem jo seveda že zgubila). Zidamo, po priloženem načrtu ali prosto, na tanko surovo iverno ploščo. Ko se zgrajenega naveličamo, zidake preprosto namočimo, umijemo, posušimo in ponovno uporabimo. Pri nas se je lani sete dobilo v kar nekaj trgovinah, malta pa le v eni. Poskusila sem jo pripraviti sama - in uspela. Prav tako sem našla alternativo za zidake ...


Recept za pripravo domače malte je preprost. Zmešajte 1 dl hladne vode s 15 g koruznega škroba, segrevajte na nizkem ognju in ves čas mešajte. Grudice škroba se razpustijo, masa se začne gostiti in ni več bela, ampak nekoliko postekleni. Lonec odstavimo in vmešamo 90 g mivke. Pripravljeno malto uporabimo takoj ali pa jo dobro zapremo v posodico in porabimo v nekaj dneh. Po izgledu je zelo podobna originalni iz seta, je le malo bolj gosta in ne kaplja, morda se nekoliko dlje suši. V vodi lepo razpade, luknjice v zidakih mašita obe, tako moja kot originalna malta. Po potrebi luknjice očistimo z bucko (jaz le dobro presušim). Brez skrbi jo ponudim tudi najmlajšemu, saj ne vsebuje nevarnih snovi (seveda ob uporabi mivke za igro otrok).


Namesto zidakov sem preizkusila tudi kamne. Zidanje z njimi je težje zaradi dveh razlogov: 1. neravne površine kamnov in 2. kamen, za razliko od gline, ne vleče nase vode. Malta med kamni potrebuje veliko več časa za sušenje. Zaenkrat sem s kamni zidala sama, a mislim da ob uporabi lepih kamnov, šolarji ne bi smeli imeti večjih težav. Za podlago sem uporabila podlogo za darila iz cvetličarne, a se ni obnesla najbolje. Ta je namreč obdelana (lak?) in se ne zidaki, ne kamni niso lepo prijeli nanjo. Veliko bolje se obnese tanka surova iverna plošča. Malto sem nanašala z veliko sladoledno palčko. Ni treba veliko, pa lahko imate v celoti doma pripravljen set.

Doma pripravljen set




Sicer pa, ti seti se mi zdijo dobra igrača za otroke stare vsaj šest let. Zidaki (uporabi se jih lahko tudi v košari za pripovedovanje) so zelo realistični, prav tako tudi malta in zidarska žlica. Otroci lahko zidajo po navodilih ali domišljiji, urijo prostorsko predstavo, fino motoriko, koordinacijo ... In konkretno v našem primeru gradnje s kamni - P je bil očaran nad hiško iz kamnov. Hitro je ugotovil, da ni tako enostavno kot z opekami in da so bili tisti, ki so gradili našo hišo (l. 1819), pravi mojstri. Navdušena pa ni le moja družina, ampak tudi TheDadLab. Njegovo FB stran toplo priporočam. V kratkih videih deli veliko poskusov, ustvarjanja in predlogov za igro. Posnel je tudi postopek zidanja.

Teifoc set v celoti

Teifoc set v celoti

*** Objava seveda ni sponzorirana, bi mi pa počasi že prišel prav sponzor za koruzni škrob :) . Recept je povsem moj, avtorski. ***

QuickEdit

You Might Also Like

4 komentarji:

  1. Ko bom imela otroke, bo tole super izgovor za igro! Super ideja, hvala :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Waw, tole bi še jaz imela! :) Ko bosta moja dva vecja, obvezno sprobamo. DIY darila so pa itak top! ;) Pa dobra si, da si sama prisla do recepta in hvala, ker ga delis z nami.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Sele zdaj vidim tvoj komentar, te je vrglo v spam :( Kar sprobajte, res je fajn :) Predlog za uporabo skroba je mozev, sem poskusala s sladkorjem,kot sem na spletu nekje zasledila, a ni uspelo. Ene 5 mas smo stran vrgli, ampak ni panike, z veseljem, res :)

      Izbriši

xxxx
aaaa Arhiv spletnega dnevnika

Follow @zogice.in.kravate