-->

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

No

Featured Slider Styles

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

Dark or Light Style

Prepovedano kopiranje vseh vsebin in fotografij brez dovoljenja avtorice. Zagotavlja Blogger.

Preišči ta spletni dnevnik

Domače tekoče akvarelne barve (in barvanje lesenih kock)


Končno! :) Končno sem naredila nadkul barve, končno smo barvali lesene kocke z nadkul barvami, končno sem se spravila spisat objavo o nadkul barvah ... Se opravičujem za jezik, ampak enostavno ne najdem primernejše besede (in bolje, da ne omenjam težav s prevodom imena barv), te barve so pač nadkul. Gre za "liquid watercolours", lahko bi jim rekli tekoče vodene barve, tekoče akvarelne barve, tekoči akvareli ... Veliko tekočin, vode in veliko vozlanja jezika torej :)

Te barve že leta občudujem na tujih blogih, saj so zelo intenzivne, a hkrati prosojne. Lahko se uporabljajo kot akvarelne - na (mokrem) papirju, s čopičem, kapalko, pršilko, za barvanje riža (za senzorične posode), domačega plastelina ... za praktično karkoli. Ko je P prosil, če bi lahko tudi on kdaj barval lesene kocke, ni bilo dileme, kako se bomo tega lotili. Prave barve za les so namreč zoprne za uporabo neveščim rokam. Sloj mora biti tanek in enakomeren, sicer ne samo, da rezultat ni prijeten očem, debelejši sloji barve se ne posušijo in so lepljivi, na njih ostajajo prstni odtisi ... Z neprekrivnimi je malce lažje, ampak vseeno sem se jim želela izogniti in odločila sem se, da barve poskusim narediti sama. 

Našla sem zanimiv recept, ki obljublja lepe barve tudi iz uničenih, posušenih flomastrov. Če ste se kdaj igrali z njimi (oh, kako sem rada razdirala flomastre in podobno, veliko raje, kot se učila - zato moji otroci ne bodo imeli svojih sob, hehe) veste, da je v "mincah" izrabljenih flomastrov še precej barve. Jaz takih nisem imela, zato sem poiskala izpravne flomastre, ki jih zelo redko uporabljamo. Nekaj je bilo starih, imam jih iz srednje šole, ki so še pisali, nekaj je bilo tistih s štempiljkami (ki sem jih v Ikei kupila po pomoti - želela sem tiste za tablo in v naglici sem pograbila napačne), ki mi niso bili všeč (ker že meni ne uspe vedno lep odtis) in nekaj takih, ki so bili skoraj novi. Vse, razen slednjih, sem, enake ali podobne barve skupaj (roza in rdečo ter svetlo in temno zeleno), potopila v kozarčke z vodo in jih tam pustila en teden. Po tednu dni sem flomastre razrezala, izvlekla "mince", jih narezala in še nekaj časa pustila v barvi. Potem sem jih pobrala iz barve in jih v posodici z nekaj vode pretlačila z vilicami in tako iztisnila vso barvo. Z barvo nisem bila še povsem zadovoljna. Žrtvovala sem še zadnje flomastre. Teh nisem namakala v vodi ampak sem samo prerezala oziroma prelomila flomastre, izvlekla mince in le-te namakala v vodi (zdaj že barvi) in na koncu "mince" pretlačila v žlici ali dveh vode. Dovolj bi bil samo ta korak - namakanje razrezanih koščkov "minc" in izpiranje le-teh z nekaj vode, brez dolgotrajnega namakanja, gotovo pa bi bilo tudi manj packarije. Uporabimo manjšo količino vode - barve se lahko kasneje enostavno razredči, če je treba. 

Vsi smo že komaj čakali, da se lotimo barvanja. Med našimi kockami smo našli kar nekaj takih, ki še niso bile obdelane z oljem, lakom ali barvo (del steze za frnikole, nekaj ostankov od vsepovsod, lesene figurice, posodici od zobotrebcev ... ). Barve sem ponudila v majhnih steklenih kozarčkih. Ogledali na mizi sta dodali svetlobo, ki jo pogrešamo v teh temnih popoldnevih in barve v kozarčkih so dobile lepše, svetlejše tone. Oba sta se resno lotila naloge in zavzeto barvala gotovo kakšne tričetrt ure. Kocke smo posušili, a se nam oranžne in rumene niso zdele prepričljive. Uničila sem še drugo rundo flomastrov (kot sem že opisala) in dobila bolj intenzivno barvo. Temno modri sem dodala dva vijolična flomastra. Kocke sem še enkrat pobarvala sama, nista želela sodelovati, rumene, oranžne in svetlo modre sem barvala skupno trikrat. Pustili smo, da so se kocke posušile, nato pa sem jih zaščitila z lanenim oljem, zaradi katerega so barve kar oživele. Zdaj so pa res podobne tistim lepim Grimm's-ovim, kajne? 


Lepih, toplih in intenzivnih barv, a s še vedno vidno strukturo lesa. Naše in Grimm's-ove ...


Začetek ...












Po prvem ...


... in po drugem barvanju.




Zelo igrive :)



Barve so pralne - nekaj zelene, ki je bila najbolj intenzivna, se mi je razlilo. Pobrisala sem jo z belo krpo, ki je bila po pranju na 95 stopinjah spet popolnoma bela. Za nohti mi je ostala kar nekaj časa, zato za izdelavo priporočam rokavice. Tako pobarvane kocke niso primerne za igro z najmlajšimi. Fanta pri ustvarjanju nosita zaščitni haljici iz trgovine E. Leclerc, ki se zelo lepo opereta in sušita tudi v sušilnem stroju. Žal ju ne moreta obleči sama, saj sta kar zoprni za oblačenje, predvsem za zapenjanje.


QuickEdit

You Might Also Like

7 komentarjev:

  1. Iiiiiiiiii, kako so lepe, vaše kocke! Res dobra doma narejena varianta Grimmsovih (in da ne govorimo o cenovni razliki, hehe!)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Jaaaaaaa, a ne :) Must so, tele barve. In kocke, res :)

      Izbriši
  2. Zelo vsecna objava! :) jaz imam za ustvarjanje kar kemijsko belo haljo :) je dovolj siroka, da jo dam cez oblacila in dovolj dolga, da res zasciti pred madezi :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Lušno! In kako zanimiv način za pripravo domače barve! Hjoo sem ravno pred kratkim pometala stran vse presušene flomastre, mi je zdaj žal. Pa naslednjič :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Joooooj, skoda ... Jaz sem jih pa za miklavza kupila in se ze veselim nove runde :p

      Izbriši
    2. Joooooj, skoda ... Jaz sem jih pa za miklavza kupila in se ze veselim nove runde :p

      Izbriši

xxxx
aaaa Arhiv spletnega dnevnika

Follow @zogice.in.kravate