-->

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

No

Featured Slider Styles

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

Dark or Light Style

Prepovedano kopiranje vseh vsebin in fotografij brez dovoljenja avtorice. Zagotavlja Blogger.

Preišči ta spletni dnevnik

Mešanje barv: poskusi, ustvarjanje ...


"Mamaaaa, kako se dobi rjavo barvo?" P je opazoval risbe v Nemško-angleško-slovenskem Richarda Scarry-ja in se čudil, jaz pa sem si že mrmrala besede pujsa Melkijada. Začela sva kar s knjigo in tempera barvami. Ob pogovoru je mešal in mešal, risal in barval ... Sem že mislila, da se ne bo ustavil. 







Naslikal je tudi sliko sestavljanko z naslovom Striček, ki je izgubil čevelj. Meni je bolj všeč leva verzija, pravilna postavitev je baje na desni:


Raziskovanja in mešanja barv ob vzpodbudi iz knjige Richarda Scarry-ja so se, malo pred nami, lotili tudi v Hiški drobižka. Zelo mi je všeč ideja slikanja korenčka (dve sekundarni barvi, ki ju je bilo treba še namešati).

Nadaljevala sva z mešanjem plastelina osnovnih barv. Na spletu sem poiskala krog razdeljen na šest enakih delov, ga pobarvala kar z barvicami (ker je bil že natisnjen, ko mi je potegnilo, da barve pa res ne bi bile odveč) in plastificirala. Iz plastelina sem oblikovala po dve približno enako veliki kroglici v vsaki od osnovnih barv. V bistvu sem jih pripravila nekaj več in jih shranila v posodico s pokrovom. Pokazala sem mu, kako vzame dve kroglici plastelina, vsako svoje barve, in pregnete plastelin, da dobi novo barvo. Kroglice sem do konca pregnetla jaz, saj je obupal preden so bile enotne barve. S to dejavnostjo sem se srečala na Programu za otroke in starše, kamor smo zahajali predlani. Res me je navdušila, saj se barve tako lepo zmešajo, pa tudi veliko lažje je kot s tekočimi (na primer tempera) barvami (pri tem mislim, da se še odrasli vsaj malo lovimo). Odlično, res.




... Le da se plastelin ne zmeša v rjavo, ampak ob mešanju sekundarnih barv dobimo tako sivo-zeleno. Jo je poskušal popraviti z rdečo :)


Pri naslednji dejavnosti se nama je pridružil D. V tri steklene kozarce sem nalila vodo in v vsako dodala nekaj kapljic barve za živila. Lahko bi uporabila tempera barve, ampak te so mi bolj všeč, saj so tako lepo prosojne (čakam, da kdo k nam uvozi tele). Poleg sem ponudila nekaj manjših steklenih kozarčkov in vsakemu svojo pipeto (Sanolabor). Pod kozarce smo podstavili bel papir in barve so postale še bolj žive. Pozabila sem, da D še nikoli ni zares uporabljal kapalke oziroma pipete, revež vsake toliko kar izvisi, tako da sem mu morala malo pomagati ("stisni", "spusti in počakaj"). Uspelo mu je namešati res lepe sekundarne barve in tudi rjavo, P pa se je bolj igral in hitro začel prelivati. Igra se je stopnjevala do razsežnosti, ki skorajda niso primerne za javnost (čajanka, polivanje ... zabavno je bilo, vsekakor). Barve, z vso to čarobnostjo mešanja, so ju res navdušile.




(Ta boljši pustni kostumi se nosijo celo leto, a ne ;) )



Pred že omenjeno čajanko sem računala, da bo barve (jedilna barva+voda) dovolj še za naslednji poskus, pa sem se zmotila in sem jih morala namešati še enkrat. Na potujočo vodo in barve, ki se mešajo same, me je spomnilo brskanje po Zeleni hiški. Damjana lepo, čeprav pravi drugače, razloži tudi kapilarni dvig. Spet smo vzeli belo podlago, tokrat pladenj, nanj položili kozarčke z vodo obarvano v primarnih barvah, vmes pa prazne kozarčke. Od enega do drugega smo speljali nekajkrat prepognjene kuhinjske brisačke. P je bil sprva malo razočaran, ko sem rekla, da tokrat ne bomo delali (v smislu daljše, intenzivne aktivnosti), ampak opazovali, a je bil kasneje navdušen in je pogosto prišel preverit, kako poskus napreduje.




P-ja je zanimalo, kakšna barva bi nastala, če bi mešali nove barve. Žal jo je bilo premalo, da bi se lahko odločila, ali gre za turkizno ali nekaj podobnega plastelinu malo višje.


Želel je, da shranimo te lepe trakove ...


Iz njih sva sestavila barvni krog, sam pa je naredil še hiško z sem-že-pozabila-čem-vse.



Še sledite? :) Ni šlo tudi brez mavričnega mleka. Gre za poskus pri katerem z detergentom zmanjšamo površinsko napetost mleka. Zaradi tega se barve lepo razpršijo (stran od detergenta) in ustvarijo čudovite oblike, vzorce, se pomešajo ... S P-jem se seveda (še) nisva ukvarjala s fiziko, si pa lahko več (zase ali za večje otroke) preberete na tej povezavi (klik tudi na puščico naprej).
Kako se lotimo? V krožnik, na pladenj, skledo ali kakšno drugo posodo nalijemo čisto malo (polnomastnega) mleka; toliko, da prekrije dno. Vanj nakapljamo nekaj kapljic barve za živila. Vatirano palčko pomočimo v detergent za pomivanje posode in se z njo dotaknemo mleka. Barve se v hipu razpršijo. Ta del lahko še parkrat ponovimo, a je reakcija vsakič šibkejša. Detergent bi lahko v mleko vnesli direkt brez vatirane palčke in kapljico stisnili kar iz embalaže. Ko reakcija ni hotela več steči, sta barve mešala kar z vatirano palčko. P je bil navdušen in je poskus nekajkrat ponovil.












In še D ...




Barve smo poskušali mešati še na akvarelnem papirju. Računala sem na to, da se bodo vpile ter tako pomešale, a sem se zmotila. V kapljicah so stale na površini, kar ju ni motilo. Sta ustvarjala in mešala naprej po svoje. Prvih umetnin nisem uspela fotografirati, saj me je zaposljeval R, mož jima je vmes samo zamenjal papir ... Tudi tokrat smo uporabili (razredčene) jedilne barve.








Želela sem popraviti to nesrečno nevpijanje barv in jima naslednjega dne ob enakem materialu pripraviti še mokro gobico (za papir), a sem si premislila. Kapalki in jedilne barve smo za nekaj časa spet pospravili v kot in zbudili vodene barve in vodni čopič oziroma čopič s prostorom za vodo. Ta olajša delo z vodenimi barvami, vsaj moja fanta sta lena za dodajanje vode in se hitro naveličata. V barve sem nakapljala samo nekaj kaplic vode in napolnila čopiča, ki pa se ju med risanjem ne stiska (ni potrebe). Tako vodo počasi in enakomerno pronica. Navlažili smo tudi papir. Nastali so lepi akvareli in nove barve ...





Voščeni papir (ker je tanek in prosojen) osnovnih barv sem izrezala v obliki krogov in ga, za lažjo uporabo, plastificirala. Kroge smo prekrivali nad lučko in se pogovarjali o barvah, ki so prosevale skozi plasti. P je bil navdušen. (Vir.)


Pred kratkim (krivda je še kar na strani knjige Richarda Scarry-ja) sem v spletni trgovini Susiar.si kupila sestavljanko v obliki rože (ste tudi vi radi s šestilom risali take rožice?). Gre za prikaz mešanja barv. Zdi se mi zelo zanimiva, škoda le, ker se barve malo razlikujejo od tistih na sliki. Za P-ja je, zdaj vidim, še malo pretežka, saj se jo zelo trudi pravilno sestaviti. Je pa sam opazil in komentiral, da so to zmešane barve :) D se s tem ne obremenjuje in uživa v kombiniranju, barvah in sestavljanju (dokler se mu izide). Mene spominja na mandale ...



QuickEdit

You Might Also Like

5 komentarjev:

  1. Sanja,
    hvala za kompliment :). In res mi je všeč, kako si oblikovala navodila za delo s kapalko ("stisni", "spusti in počakaj"). Opomnik zame in za morda druge mame: enobesedni stavki. Najboljša oblika navodil za malčke. Odlična objava, pa res veliko delate z barvami (jupiii) .)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja, pri besedah oz navodilih velja "manj je več" pravilo, učili so me pa tudi, da naj "štejem besede" (v angl. se to lepše sliši, boš že vedela :P ). P je prav lušen zdaj, končno si je zapomnil imena barv (za imena je nasplošno slab, sicer si včasih zapomni čisto preveč detajlov :P ). Ma fino je packat, pa zaloge je treba porabit...

      Izbriši
  2. Uuuu, to pa je bila dolga objava, polna novih idej... Te res občudujem, da ob treh otrocih pripraviš toliko materiala... Meni nikakor ne znese, pa imam samo dva otroka, hehe... Očitno imaš res raje ustvarjanje kot spanec:)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja, se mi je zdelo zabavno skupaj predstavit par dejavnosti na isto temo, ampak potem je ena vodila v drugo... no, pa sem vseeno ohranila na kupu. Tole je plod dela dveh tednov, ne delamo vsak dan, še v najboljših časih ne. Mah, mene to ohranja pri pameti. Malega imam res veliko po rokah in v tem času potem razmišljam, načrtujem, kar je bolje od smiljenja sami sebi :P Potem tudi bolje načrtujem čas, ki si ga vzamem izključno za starejša dva, ker enkrat je treba pa vse skupaj tudi izvesti, a ne ;) Pa umirja ju, nas vse povezuje... Terapevtsko za mamo in otroke :P Sicer pa vse najboljše za rojstni dan bloga. Pa vedno pozabim povedat, da mislim, da smo se srečali na morju. Pomoje ste vi takrat potem šli, ko mi je potegnilo (in ko sem preverila imena vaših otrok in starost fantiča). Če se mogoče spomniš, naš drugorojenec se je takrat poskušal utopit v otroškem bazenu :P

      Izbriši
    2. Sem raje izbrisala komentar, ker si pravilno ugotovila ... ampak ja, definitivno smo to bili mi :) Glede dol padanja razumem, jaz bi tudi, ampak... Zvečer vedno vse pospravim oz stanovanje spravim na približno v red, sicer je kaos zjutraj zagotovilo za slab dan. Drugo je pa to, da nujno nujno rabim vsak dan nekaj časa zase. In ker je to lepše kot pospravljanje, bluzim in se delam, da delam za fante, v bistvu delam zase in ko bi res že morala v posteljo, grem šele pospravljat :P To me bo še teplo, vem :P

      Izbriši

xxxx
aaaa Arhiv spletnega dnevnika

Follow @zogice.in.kravate