-->

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

No

Featured Slider Styles

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

Dark or Light Style

Prepovedano kopiranje vseh vsebin in fotografij brez dovoljenja avtorice. Zagotavlja Blogger.

Preišči ta spletni dnevnik

Kako izdelamo otroški predpasnik?


Uf, saj kar ne vem, kako naj se spet lotim objave :-P Predpasnikov imamo pri nas doma kar nekaj, a jih žal veliko premalo uporabljamo. In če bi jih več, bi izdelala malo drugačne od teh, ki jih imamo. Pa se mi je ponudila priložnost oziroma prijetna dolžnost, da pomagam Miklavžu in realiziram idejo (po pomoti celo dvakrat :-P ). Želela sem izdelati predpasnik iz malo debelejšega, težjega blaga, ki se ne bi mečkalo in ne vpilo vsake kaplje vode ter z dolgim ježkom za fiksiranje, ki se ne bi sam od sebe odpenjal. Preden se lotim navodil, pa bi rada opozorila, da sem strašno lena za krojenje, likanje in podobne postopke, kar se pozna pri linijah in asimetriji, seveda pa ne vpliva na funkcionalnost. 

Vzela sem enega od predpasnikov, ki jih imamo in ga "pribuckala" na blago. Izrezala sem blago približno en centimeter od roba predpasnika in to ponovila še trikrat (delala sem dva predpasnika hkrati), enkrat iz "kokoškastega" blaga in dvakrat iz navadnega belega bombaža. Iz drugega, "srčkastega" blaga (tudi navaden tanek bombaž) sem urezala po dva 5,5 cm široka trakova na predpasnik. O dolžini kasneje. Trakove sem prepognila na pol (lice na lice), zalikala, zašila in dobljeno cevko obrnila s pomočjo varnostne zaponke (saj tega mi ni treba razložit, ali pač?). Varnostno zaponko sem prestavila na 2 cm široko elastiko in jo potegnila  v cevko. Ko je rep elastike izginil v cevko iz blaga, sem konec zašila in fiksirala elastiko, prav tako fiksiramo na drugi strani, če gre za vratni del. Pri spodnjem trakcu, pasu, sem takoj, ko se je rep elastike skril v cevko, našila še ježka. Ko so bili trakci narejeni, sem jih pribuckala na sprednjo stran predpasnika, čez pa še spodnjo plast. Lice je notri, prav tako trakovi. Obšila sem robove predpasnika in pustila luknjo, skozi katero sem ga obrnila. Obrnjenemu predpasniku sem polikala robove, robova odprtine pa zalikala na notri. Cel predpasnik sem obšila ob robu (tako se je tudi luknja zaprla) in prišila drugi del ježka. Zbudila sem otroka, da je končni izdelek preizkusil, jaz pa ga sem ga fotografirala v akciji, zavila in podarila.

Nerazumljivo? Priporočam še dvoje navodil. Prva in druga. Vse blago je iz Sveta metraže.

Glede dolžine ... Ja, predpasnik prilagodimo otroku. Približne mere našega predpasnika so naslednje: dolžina predpasnika 55 cm, širina (najširši del) 43 cm, dolžina elastike okoli vratu 35 cm, dolžina traku za cevko za elastiko okoli vratu 63 cm, razdalja med enim in drugim koncem elastike v vratnem delu 15 cm, dolžina elastike okoli pasu 35 cm (pri starem predpasniku 28 cm, a daljši ježek pobere svoje), dolžina ježka 7 cm, dolžina traku za pas 67 cm. Predpasnik je našemu velikemu skoraj štiriletniku prav in mu bo še dolgo. Če na koncu ugotovite, da je prevelik, ga ne podirajte ampak samo zapognite del elastike in prešijte s sukancem (lahko kontrastne barve, da ob razdiranju šivov ne zarežete v blago).

V planu imam tudi predpasnike iz nepremočljivega blaga oziroma iz blaga z nepremočljivim premazom, ki bi bil primeren tudi za razna packanja z barvami. V tem primeru bi pas naredila iz dveh delov in bi se z ježkom zapenjal zadaj na hrbtu. Spodnji sloj bi ohranila bombažen. Vse pride na vrsto ... 





















QuickEdit

You Might Also Like

2 komentarja:

  1. Živjo,
    jaz sem se tudi trudila z izdelovanjem predpasnikov za malčke, dokler nisem našla teh navodil: http://petra-sanjarije.blogspot.com/2013/06/predpasnik-za-malo-kuharico.html

    So enostavni in hitri za narediti... Res pa otrok potrebuje pomoč pri zavezovanju traku.

    pETRA

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Meni je res bistveno to, da ga lahko obleče sam. Sicer se otroške predpasnike dobi za drobiž ... Ja, imam pa tudi take, narejene iz kuhinjskih krp - zgornja robova se zapogne in zašije na notri. Se dobi tako lepo šestkotno "predpasniško" obliko, se doda samo trakce, a so zaradi velikosti primerni za starejše otroke.

      Izbriši

xxxx
aaaa Arhiv spletnega dnevnika

Follow @zogice.in.kravate