-->

Theme Layout

Boxed or Wide or Framed

Theme Translation

Display Featured Slider

No

Featured Slider Styles

Display Trending Posts

Display Instagram Footer

Dark or Light Style

Prepovedano kopiranje vseh vsebin in fotografij brez dovoljenja avtorice. Zagotavlja Blogger.

Preišči ta spletni dnevnik

Premična abeceda iz moos gume


S P-jem počasi nadaljujeva/se vračava k črkam ... Ker fantu veliko pomenijo konkretne stvari, nekaj za prijet v roke, sem malo tudi za pokušino, izdelala premično abecedo iz moos gume. Idealna bi bila iz lesa ali iz kakšnega drugega trdnega materiala, a njegov interes ni v sorazmerju s ceno oziroma časom potrebnim za izdelavo le-te. Moos gumo sem izbrala (tudi) zato, ker se mi zdi dovolj varna oziroma trpežna (D!). Za začetek sem naredila vsako črko po eno, le nekaj tistih, ki se jima v imenu pokrivajo več, da lahko sestavimo obe njuni imeni hkrati. Kasneje, če bo interes, naredim še več črk (da bo po osem soglasnikov in deset samoglasnikov) in škatlo/škatli/škatle s predalčkom za vsako vrsto črk. 

Kako sem jih naredila? Predloge črk, po katerih sem izdelala peščene črke sem imela še shranjene. Upala sem, da jih bom lahko prenesla na moos gumo prek kopirnega papirja, pa ni šlo, saj se črnilo sploh ni prijelo. Tako mi ni ostalo drugega, kot da sem vse črke izrezala in jih obrisala na moos gumo. Še preden sem jih izrezala, sem na zadnjo stran črk narisala poševne črte. Tako otrok ve, ali je črko pravilno obrnil ali ne. Uporabljala sem navaden Pilotov kemični svinčnik, črnilo se malenkost packa, ampak skoraj ni vredno omembe. Navodila za izdelavo premične abecede iz folije (in predlogo z že zrcalno obrnjenimi črkami) lahko dobite na Montessori doma.



QuickEdit

You Might Also Like

9 komentarjev:

  1. Pridna!! Kapo dol. Tvoja sinova sta res prava srečneža.
    Urša

    OdgovoriIzbriši
  2. Vidim, da ste izbrali pisane črke. Sama se bolj nagibam k malim tiskanim (čisto iz uporabnega vidika), čeprav vem in popolnomarazumem, zakaj so pisane primernejše. Našla sem tudi + in - tako za prvo kot drugo varianto. Pa sem še vedno v dilemi kateri font izbrati. Tudi pri vas vidim, da uporabljate tako male kot velike tiskane, zato me zanima, zakaj ste se odločili za posamezne pisane. Sama imam občutek, da bi bilo potem vsega skupaj preveč in bi nastala zmeda. Imate kak dober nasvet glede tega?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ne, načeloma uporabljamo samo pisane. Karte z živalimi, ki imamo tiskane, so samo zaradi sličic, niti ni opazil, da so poleg črke, jaz pa jih tudi nisem izpostavljala ... ker sem pač imela karte (težko je nabrati veliko predmetov na npr a, sploh, če si omejen, kar se tiče tiskanja). Sem pa malo prej kupila brusni papir, bom najbrž naredila še tiskane in jih zamenjala (pisane ponudila naknadno). Razloge imava najbrž enake (praktični vidik - v knjigah in povsod so črke tiskane). Ne vem, tudi sama se lovim, nisem montessori pedagog. Ko sem delala pisane, se mi je vse tako fino zdelo, potem pa sem videla, da sem se mogoče prenaglila ... kot sem napisala, P rabi konkretne stvari, in mislim, da bo šlo lažje s tiskanimi. Sicer sem brala, da potem, ko obvladajo eno, gre drugo za šalo, oboje naenkrat pa je zmeda, seveda, imate prav. Težko svetujem, že pri mojih dveh je taka razlika... Mislim, da bom malemu lahko ponudila pisane, je bolj sedeč, bolj sledi ... Sporočim, kako bo šlo s tiskanimi.

      Izbriši
    2. O, hvala, odlično branje! Pa še avtorica je levičarka, tako kot P in vsaka izkušnja levičarjev mi je neprecenljiva. Hvala še enkrat. Še se mi oglasite, vsaj sporočite, kako bo šlo s črkami, pa prosim za ime, vzdevek, šifro, karkoli, da vas bom prepoznala.

      Izbriši
    3. Če se lahko vrinem v pogovor - nedavno sem tudi sama imela podobno dilemo, doma je hči nekako spontano začela prepoznavati in kazati zanimanje za velike tiskane črke in smo se potem začeli učiti te, v njenem vrtcu (Montessori) pa delajo s pisanimi. Z vzg. sva se odločili, da bodo tam še naprej delali pisane črke, doma pa bomo delali tiskane. Zaenkrat zmešnjave ni, hči prepozna večino tiskanih črk (ter skoraj brez težav prebira tri- in štiričrkovne besede, pri slednjih včasih malo improvizira :)), pri pisanih gre malo počasneje, je pa isto stara kot P.
      Lp, Urša

      Izbriši
    4. Malo pozno, ampak šele danes sem prebrala tele komentarje. Tudi sama nisem montessori pedagog, imam pa izkušnjo z montessori pedagogiko, ker delam v takem vrtcu. Sodelavka mi je razložila (upam, da sem jo prav razumela in ne bom širila neumnosti), da naj bi otroke najprej učili pisane črke, ker so zaokrožene in nimajo ostrih robov. Otroci lažje delajo krožne gibe. Na kartah pa je prav, da so črke tiskane, ker so tiskane tudi v knjigah. In zanimivo je, da čeprav se otroci v montessori vrtcih učijo pisanih črk, se prvič podpišejo s tiskanimi. Moj nečak (star 5 let) se je lansko leto začel v našem vrtcu intenzivno učiti pisane črke. Pa je že pred poletjem sam bral zvečer pravljice za lahko noč in knjige z malimi tiskanimi črkami. Otroci res niso obremenjeni ali je črka pisana ali tiskana. Črka je črka, če gre učenje spontano in neprisiljeno. :)

      Izbriši
    5. Prednosti pisanih črk je vsekakor veliko - kar se tiče možgan in še in še. Tudi to poznam, ja, ker prej začnejo krožne gibe (prve risbe npr), pa pri tiskanih mora odstavljati svinčnik in ga spet na pravo mesto postaviti... Sem resno poskusila s pisanimi ravno zato, ker se zavedam vsega tega, je pa ogromna razlika pri P-ju. Kot dan in noč, res, se mi zdi, da se samo še o črkah pogovarjamo, pa ne bi rekla, da gre samo za občutljivo obdobje... Tudi piše, ja, v tem članku, da če se otrok najprej nauči pisanih, z lahkoto osvoji ostale, če s tiskanimi, pisanih ne osvoji tako mimogrede, ampak mu je novo. Tiskane pogosto starši učimo/učijo, imam na katehezi otroke iz izključno nemontessori okolij, ne znajo pisat, ne poznajo nobene črke, svoje ime pa znajo napisan oziroma "narisat". Kar naj vam pomaga, je zanimivo. Hvala za izkušnjo in misel ;)

      Izbriši

xxxx
aaaa Arhiv spletnega dnevnika

Follow @zogice.in.kravate